Visual Browsing

Η δεύτερη «νίκη» του Βιετνάμ επί των ΗΠΑ

45 χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν που τερμάτισε τον πόλεμο στο Βιετνάμ
45 χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν που τερμάτισε τον πόλεμο στο Βιετνάμ
45 χρόνια μετά, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους νεκρούς απο κορωνοϊό απ όσους στον πόλεμο. Ενώ το Βιετναμ κανέναν.
  • A-
  • A+
0
Ακριβώς 45 χρόνια μετά την πτωση της Σαιγκόν, οι ΗΠΑ έχουν πιο πολλούς νεκρούς απο κορωνοϊό απ όσους στον πόλεμο. Το Βιετνάμ, χωρίς κανένα θύμα, στέλνει βοήθεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν ένα τραγικό ορόσημο αυτήν την εβδομάδα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Λιγότερο από τρεις μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αμερικανικό έδαφος, ο αριθμός των νεκρών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεπεράσει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Συνολικά 60.853 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημίαν από κάθε άλλη στον πλανήτη, ενώ, 58.220 αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (1955-1975), κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχείων του κράτους. Συμπτωματικά, σαν σήμερα, 30 Απριλίου 2020, συμπληρώνονται 45 χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν που τερμάτισε τη σύγκρουση.

Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση ανάμεσα σε αυτές δύο κρίσεις, το όριο αυτό ζυγίζει πολύ στο πεδίο του συμβολισμού, καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ θεωρείται ένα από τα πιο βαριά τραύματα στον συλλογικό ψυχισμό των Αμερικανών τον 20ό αιώνα. 

Στο Βιετνάμ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα δεν έχει καταγράψει νέες περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης κορωναϊού για σχεδόν δύο εβδομάδες. Παρά τα σύνορά του με την Κίνα, το σχετικά χαμηλό εισόδημα και πληθυσμό 95 εκατομμυρίων, το Βιετνάμ είναι μια από τις χώρες που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Έχει 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού και κανένα θάνατο.

Σχετικα
Βραζιλία: Οι ΗΠΑ στέλνουν εμβόλια της AstraZeneca
Βραζιλία: Οι ΗΠΑ στέλνουν εμβόλια της AstraZeneca

Η χώρα είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα lockdown που άρχισε να επιβάλλει τον Φεβρουάριο, ανοίγοντας ξανά εστιατόρια και κουρεία από την περασμένη εβδομάδα. Το Βιετνάμ «έθεσε ουσιαστικά υπό έλεγχο την πανδημία», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Νγκουέν Xuan Phuc.

Ο Robyn Klingler-Vidra από το King's College του Λονδίνου και ο Ba-Linh Tran του Πανεπιστημίου του Μπαθ έχουν εντοπίσει τρεις βασικές τακτικές που χρησιμοποιούνται ευρέως από την κυβέρνηση.

  • Έλεγχοι θερμοκρασίας
  • Τεστ 
  • Συνεχής επικοινωνία 

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα πολύ γρήγορα. Έχει χρησιμοποιήσει μηνύματα και εφαρμογές για να επικοινωνεί με τους πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ δημοσιεύει εκτενείς ποσότητες δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικα
ΗΠΑ-Covid-19: Η Νέα Υόρκη «ξανανοίγει» την 1η Ιουλίου
ΗΠΑ-Covid-19: Η Νέα Υόρκη «ξανανοίγει» την 1η Ιουλίου

Βέβαια, τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το αν τα δεδομένα που έρχονται από το Βιετνάμ είναι αξιόπιστα, ή άν υπάρχουν περιπτώσεις που λείπουν. Πάντως, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Οι Trien Vinh Le και Huy Quynh Nguyen του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην πόλη Χο Τσι Μινχ υποστηρίζουν ότι το Βιετνάμ έμαθε από τα λάθη της υπερβολικά μυστικής αντίδρασης της Κίνας στο ξέσπασμα της πανδημίας και για αυτό είχε καλύτερα αποτελέσματα. 

Η εταιρία Cybersecurity FireEye ισχυρίζεται επίσης ότι χάκερ που συνδέονται με την κυβέρνηση του Βιετνάμ προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Κίνας και της κυβέρνησης του Γουχάν, ώστε να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Μία κατηγορία που αρνείται κατηγορηματικά το Υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ.

Η βοήθεια του Βιετνάμ στις ΗΠΑ

Οι αναμνήσεις του πολέμου παραμένουν στο Βιετνάμ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι χώρες δεν είναι πλέον εχθροί. Ομαλοποίησαν τις σχέσεις το 1995 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται θετικά στο Βιετνάμ. Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας ονομάστηκε από τη βιετναμέζικη κυβέρνηση «Γενική εαρινή επίθεση», που παραπέμπει, σύμφωνα με πολλούς στη Γενική επίθεση του Τετ εναντίον των αμερικανών και των νοτιοβιετναμέζων συμμάχων τους το 1968

Στις αρχές Απριλίου, ο Πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τους «φίλους μας στο Βιετνάμ» για 450.000 φτιαγμένες στο Βιετνάμ προστατευτικές στολές που στάλθηκαν στις ΗΠΑ, μέρος ενός παγκόσμιου κύματος διπλωματίας για τον κορωνοϊό. Οι επιχειρήσεις είχαν ήδη μετακινηθεί στο Βιετνάμ για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, μια κίνηση που η χώρα ελπίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσε στην οικονομική ανάκαμψη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5