Κοσμος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Παρατείνεται η καραντίνα έως και τις 3 Μαΐου

Παραμένει το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις - Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία - Κορωνοϊός: Παράταση της καραντίνας έως και τις 3 Μαΐου αποφάσισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
Ιταλία - Κορωνοϊός: Παράταση της καραντίνας έως και τις 3 Μαΐου αποφάσισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε/© EPA-EFE/SERGIO PONTORIERO

Έως και τις 3 Μαΐου παρατείνεται η καραντίνα στην Ιταλία με εντολή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε - Κλειστές θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις.

Ανακοινώθηκε νέα παράταση της καραντίνας στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 και οι νεκροί.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Κόντε ζήτησε από τους πολίτες να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, κατά τη γιορτή της απελευθέρωσης από τους Ναζί και τον φασισμό, στις 25 Απριλίου, και την Πρωτομαγιά. Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλόυν είδη για παιδιά, τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν. Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών. «Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο βαθμιαία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα» ξεκαθάρισε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, θα τεθούν νέα standards και κανόνες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. «Κύριος στόχος μας, είναι να συγκρατήσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού» εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι θα γίνει ειδική μελέτη και για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς τους ερχόμενους μήνες.

Το σχόλιο Κόντε για τις αποφάσεις του Eurogroup - Επιμένει σε ευρωομόλογα

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Eurogroup, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα Ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου. Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε τη μάχη μας» ανέφερε ο Κόντε.

Όπως είπε, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχει από το 2012, δεν ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα, όπως προσπάθησαν να πουν ο Ματτέο Σαλβίνι και η Τζώρτζια Μελόνι, επίσης από την αντιπολίτευση». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Eurogroup επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι θεωρεί το συγκεκριμένο μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για τη σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Γι' αυτό και «δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία» αντιμετώπισης των κραδασμών που προκαλεί στην ιταλική οικονομία ο κορωνοϊός.

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα. Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος. Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση» ανέφερε ακόμη ο Κόντε.

Και ξεκαθάρισε: «Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε. Με την επιμονή μας και τη δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ