Κοσμος

Κορωνοϊός στο Ιράν: 77 οι νεκροί - «Να πλένετε τα χέρια σας»

Οι συμβουλές του θρησκευτικού ηγέτη, αγιαλοτάχ Αλί Χαμενεΐ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν
Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φυτεύει δέντρα και ο κορωνοϊός αυξάνεται © EPA/LEADER OFFICE

Αυξάνονται τα θύματα και κρούσματα του κορωνοϊού στο Ιράν. Άμεση βοήθεια από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ιράν αυξήθηκε κατά 11 και ανήλθε σε 77 και εκείνος των κρουσμάτων στα 2.336. Ο υφυπουργός Υγείας του Ιράν, Αλιρεζά Ραϊσί, ανακοίνωσε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τον ιό ότι από την Κυριακή μέχρι σήμερα άλλοι 835 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να παράσχουν υλική και οικονομική βοήθεια στο Ιράν, προκειμένου να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την επιδημία του Covid-19, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η αποκαλούμενη «Ομάδα Ε3» θα προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η ομάδα στέλνει ήδη ιατροφαρμακευτικό υλικό στο Ιράν, όπως εξοπλισμό για εργαστηριακές εξετάσεις, προστατευτικές στολές και γάντια.

Το Ιράν μαζί με την Νότια Κορέα και την Ιταλία είναι μια χώρα, εκτός Κίνας, που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Αλί Χαμενεΐ: Να πλένετε τα χέρια σας

«Να πλένετε τα χέρια σας». Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιαλοτάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19, ενώ από τον νέο ιό έχει προσβληθεί και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών της χώρας Πιρχοσέιν Κολιβάντ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ILNA.

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 77 θανάτους και 2.336 καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας.

Το Ιράν έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την επιδημία μετά την Κίνα και την μεγαλύτερη αναλογία θανάτων προς κρούσματα, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων απέχει πολύ από τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων.

«Μην παραβιάζετε τις συστάσεις και τις οδηγίες των αρχών ως προς την πρόληψη, ως προς την καθαριότητα των χεριών, του προσώπου και του περιβάλλοντος όπου ζείτε, για να μην τα μολύνετε και να προλάβετε την μόλυνσή τους», είπε.

Το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες κρούσματα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει την διατύπωση κατηγοριών online για επίσημη συγκάλυψη.

Στο Ιράν, ο φόβος της επιδημίας έχει ερημώσει τους δρόμους και έχει καταβαραθρώσει το ηθικό. Πολλά σχολεία είναι κλειστά σε ολόκληρη την χώρα. Στην Τεχεράνη το νέφος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καλύπτει συνήθως την πόλη έχει υποχωρήσει , ενώ τα μποτιλιαρίσματα που χαρακτηρίζουν την πόλη των 8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εξαφανισθεί.

Φοβόμαστε. Δεν υπάρχει ούτε μάσκα 

«Η ασθένεια έχει αναστατώσει τις ζωές μας. Φοβόμαστε. Δεν υπάρχει ούτε μάσκα, ούτε αλκοολούχο απολυμαντικό. Οι άνθρωποι τα έχουν ανάγκη , αλλά δεν τα βρίσκουν», λέει ένας αρχιτέκτονας στο κέντρο της Τεχεράνης.

Οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν ατονήσει. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να μένουν στα σπίτια τους. Οι δρόμοι είναι έρημοι. Τα καταστήματα άδεια, οι καταστηματάρχες παίζουν επιτραπέζια και οι υπάλληλοι κάνουν γενική καθαριότητα.

Ουρές ταξί περιμένουν ματαίως πελάτες. «Είναι η δουλειά να μεταφέρω ανθρώπους, αλλά κανείς δεν βγαίνει από το σπίτι του», λέει ένας ταξιτζής. «Αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα έχουμε λεφτά για να φάμε. Χθες κέρδισα πολύ λίγα, σήμερα δεν είχα κανέναν πελάτη».

Για να διασκεδάσει την ανία των νέων που μένουν στο σπίτι, το ενημερωτικό δίκτυο της συνήθως πολύ σοβαρής, κρατικής τηλεόρασης μεταδίδει «ελαφρού» περιεχομένου εκπομπές, από επεισόδια κινουμένων σχεδίων του Ροζ Πάνθηρα μέχρι ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Επιστροφή» με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.

«Πρέπει να μείνουμε στο σπίτι χωρίς να κάνουμε τίποτε. Δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας και δεν είμαστε πια ευτυχισμένοι», παραπονιέται ο Πάρμις Χασέμι, μέσα από την προστατευτική μάσκα που του έδωσε η μητέρα του.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ