Κοσμος

BBC: Οργή στην Κίνα για τον θάνατο του γιατρού

Πυρά κατά της κυβέρνησης από χρήστες των κοινωνικών δικτύων -«Επική πολιτική καταστροφή», γράφει το BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
screenshot-2020-02-06-17.24
Δρ. Λι Γουένλιανγκ / © YouTube

Οργή και θυμός στην Κίνα για τον θάνατο γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει για το ξέσπασμα το νέου κοροναϊού.

Για πρωτοφανή επίπεδα δημόσιας οργής και θλίψης στην Κίνα κάνει λόγο το BBC σε δημοσίευμα του με αφορμή τον θάνατο ενός γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει για το ξέσπασμα το νέου κοροναϊού.

Ο Li Wenliang πέθανε αφού κόλλησε και ο ίδιος τον ιό θεραπεύοντας ασθενείς. Τον περασμένο Δεκέμβριο σε μήνυμά του προς συναδέλφους γιατρούς προειδοποιούσε για έναν ιό για τον οποίο πίστευε ότι έμοιαζε με τον SARS, έναν άλλο θανατηφόρο κοροναϊό. Η κίνησή του αυτή ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να του ζητηθεί από την αστυνομία «να σταματήσει να κάνει ψευδείς παρατηρήσεις», ενώ παράλληλα ξεκίνησε έρευνα για το πρόσωπό του με την αιτιολογία της «διάδοσης φημών».

Η είδηση του θανάτου προκάλεσε ένα κύμα μηνυμάτων θλίψης στο κινέζικο κοινωνικό δίκτυο Weibo, το οποίο ωστόσο όπως αναφέρει το BBC μετατράπηκε σε μηνύματα οργής. 

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ήδη είχαν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για προσπάθειες να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ιού και να τον κρατήσει μυστικό. Ο θάνατος του δρ. Li ωστόσο τις τροφοδότησε, ενώ προκάλεσε συζητήσεις για την έλλειψη ελευθερίας του λόγου στην Κίνα.

Πλέον, η κινεζική αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για «θέματα που αφορούν στον δρ. Li».

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως η κυβέρνηση της χώρας έχει παραδεχθεί «ανεπάρκειες και ελλείψεις» στην ανταπόκρισή της στον ιό ο οποίος έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 636 ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κινέζικη ιστοσελίδα Pear Video η σύζυγος του δρ. Li είναι έγκυος και πρόκειται να γεννήσει τον Ιούνιο.

Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου

«Τα κοινωνικά δίκτυα της Κίνας έχουν πλημμυρίσει με θυμό -είναι δύσκολο να θυμηθούμε ένα γεγονός τα τελευταία χρόνια που να έχει προκαλέσει τόση θλίψη, οργή και δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση», αναφέρει για τις αντιδράσεις σχετικά με τον θάνατο του γιατρού το BBC.

Όπως εξηγεί, τα πρώτα δύο trending hashtags είναι «η κυβέρνηση της Ουχάν χρωστά στον δρ Li Wenliang μία συγγνώμη» και «θέλουμε ελευθερία λόγου». Και τα δύο ωστόσο σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο λογοκρίθηκαν γρήγορα, ενώ σύμφωνα με έρευνα που έκανε την Παρασκευή στο Weibo εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια είχαν διαγραφεί και πλέον παραμένουν ελάχιστα.

«Αυτό δεν είναι ο θάνατος ενός πληροφοριοδότη, αυτός είναι ο θάνατος ενός ήρωα», ανέφερε σχόλιο στο Weibo, ενώ πολλοί χρήστες σχολίαζαν κάτω από το hashtag «Μπορείτε να το διαχειριστείτε, καταλαβαίνετε;» το οποίο αναφέρεται στο έγγραφο που αναγκάστηκε να υπογράψει ο δρ. Li όταν κατηγορήθηκε για διατάραξη της κοινωνικής τάξης.

Αυτά τα σχόλια, δεν τον κατονομάζουν άμεσα, αλλά όπως τονίζει το BBC αποτελούν ένδειξη του αυξανόμενου θυμού και της δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

«Μην ξεχνάτε πώς αισθάνεστε τώρα, μην ξεχνάτε αυτή την οργή, δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί αυτό ξανά», ανέφερε άλλο σχόλιο στο Weibo.

«Η αλήθεια θα αντιμετωπίζεται πάντα ως φήμη. Πόσο καιρό θα ψεύδεστε; Τι άλλο έχετε να κρύψετε;» έγραφε άλλος χρήστης ενώ τρίτος τόνιζε: «Αν είστε θυμωμένοι με αυτό που βλέπετε, ορθώστε το ανάστημά σας. Προς τους νέους αυτής της γενιάς, η δύναμη της αλλαγής είναι μαζί σας».

«Επική πολιτική καταστροφή»

Σε ανάλυσή του από το Πεκίνο ο Stephen McDonell του BBC News αναφέρει σχετικά με τις αντιδράσεις στην Κίνα: «Ο θάνατος του δρ Li Wenliang υπήρξε μία σπαρακτική στιγμή για αυτή τη χώρα. Για την κινεζική ηγεσία είναι μία επική πολιτική καταστροφή. Απογυμνώνει τις χειρότερες πτυχές του συστήματος διοίκησης και ελέγχου της κυβέρνησης της Κίνας υπό τον Σι Τζινπίνγκ - και το Κομμουνιστικό Κόμμα θα πρέπει να είναι τυφλό για να μην το δει».

«Εάν η αντίδρασή  σου σε μια επικίνδυνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι να παρενοχλεί η αστυνομία έναν γιατρό που προσπαθεί να αποκαλύψει μία κατάσταση, τότε η δομή σου έχει προφανώς σπάσει», συνεχίζει και αναφερόμενος στον δήμαρχο της Ουχάν σχολιάζει ότι «προσπαθώντας να δικαιολογηθεί - δήλωσε ότι χρειαζόταν άδεια για να δημοσιεύσει κρίσιμες πληροφορίες τις οποίες όλοι οι Κινέζοι είχαν δικαίωμα να λάβουν».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα σημειώνει ότι θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί ένας τρόπος να πειστούν 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ότι ο θάνατος του Δρ Li δεν είναι ένα σαφές παράδειγμα των ορίων της ικανότητας κόμματος να διαχειριστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ο λαός της Κίνας θα χρειαστεί κάτι πιο πειστικό», καταλήγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ