Κοσμος

Το Λονδίνο δεν θα απελάσει αυτόματα τους Ευρωπαίους μετά το Brexit

Ο Γκι Φερχόφστατ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια «περίοδος χάριτος» για όσους δεν έχουν κάνει την αίτηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brexit2342.jpg
Brexit/© Pixabay

Διαβεβαιώσεις Γκι Φερχόφστατ για Brexit: Δεν θα απελαθούν άμεσα όσοι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει αίτηση για παραμονή στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Βρετανία δεν θα απελάσει αυτόματα τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μετά το Brexit, δήλωσε την Παρασκευή ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ. Ο Φερχόφστατ, που την Πέμπτη συναντήθηκε με Βρετανούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον υπουργό του Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στο «καθεστώς εγκατάστασης» (settled status) της Μεγάλης Βρετανίας έως την προθεσμία του Ιουνίου του 2021.

«Τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και μετά την περίοδο χάριτος; Λοιπόν, δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση» δήλωσε ο Φερχόφστατ στο ραδιόφωνο του BBC. «Μετά την περίοδο χάριτος θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν κατέστη δυνατό να το κάνουν στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασίας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Φερχόφστατ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απειλούσε να απελάσει Ευρωπαίους πολίτες εάν δεν κατάφερναν να καταθέσουν εγκαίρως αίτηση και ότι θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Έως τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχαν κάνει αίτηση περισσότεροι από 2,7 εκατ. από τα 3,5 εκατ. Ευρωπαίους υπηκόους που εκτιμάται ότι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες για τις «αντικρουόμενες ενδείξεις» για το τι θα συμβεί σε αυτούς που δεν καταφέρουν να καταθέσουν αίτηση εγκαίρως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αφού κατέληξε σε συμφωνία διαζυγίου στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τα τέλη του 2020 βάσει της συμφωνηθείσας μεταβατικής συμφωνίας που στόχο έχει να αμβλύνει την έξοδό της, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Φερχόφστατ δήλωσε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στους οποίους χορηγείται καθεστώς εγκατάστασης θέλουν να τους παρασχεθεί ένα κανονικό έγγραφο, προκειμένου να μπορούν να αποδεικνύουν ότι έχουν δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα. Δήλωσε, ακόμη, ότι η βρετανική πλευρά τού είπε ότι αυτή η δυνατότητα είναι υπό εξέταση.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάποια σχεδιαζόμενη αλλαγή. «Το σχέδιο εγκατάστασης θα δώσει στον κόσμο ένα ασφαλές, ψηφιακό καθεστώς που θα προστατεύει μελλοντικά τα δικαιώματά τους και συνδέεται με το διαβατήριο και την ταυτότητά τους» διευκρίνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ