Κοσμος

Κινέζα μήνυσε νοσοκομείο που αρνείται να καταψύξει τα ωάριά της

Μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας στην Κίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ivf-1514174_960_720
Εξωσωματική γονιμοποίηση / Pixabay

Ανύπαντρη Κινέζα μήνυσε νοσοκομείο που αρνείται να καταψύξει τα ωάριά της. Μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας στην Κίνα.

Μία 31χρονη στην Κίνα κατέθεσε αγωγή εναντίον νοσοκομείου επειδή απέρριψε το αίτημά της να υποβληθεί στην απαραίτητη ιατρική διαδικασία προκειμένου να καταψύξει τα ωάριά της, λόγω της οικογενειακής της κατάστασης καθώς είναι άγαμη.

Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση γυναίκας στην Κίνα η οποία ξεκινά νομική διαμάχη για το δικαίωμά της στην αναπαραγωγή, όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο τονίζει ότι σύμφωνα με τους νόμους για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα, μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας και πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν την οικογενειακή τους κατάσταση παρουσιάζοντας άδεια γάμου.

Η 31χρονη Teresa Xu επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πεκίνου στο Capital Medical University τον Νοέμβριο του 2018, θέλοντας να καταψύξει  τα ωάριά της, καθώς επικεντρώνεται  στην καριέρα της ως συγγραφέας σε θέματα φύλου.

Η ποιότητα των ωαρίων μίας γυναίκας υποβαθμίζεται όσο μεγαλώνει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη σύλληψη. Μέσω μίας ιατρικής διαδικασίας, τα ωάρια μιας γυναίκας μπορούν να αφαιρεθούν από τις ωοθήκες της και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση.

Η Xu ωστόσο δήλωσε ότι στην πρώτη της επίσκεψη στο νοσοκομείο για έλεγχο, ο γιατρός τη ρώτησε για την οικογενειακή της κατάσταση και την παρότρυνε να αποκτήσει παιδί τώρα αντί να καταψύξει τα ωάριά της. Στη δεύτερη επίσκεψή της, ο γιατρός της είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω.

«Ήρθα εδώ για μία επαγγελματική υπηρεσία, και αντ 'αυτού αντιμετώπισα κάποιον που με παρότρυνε να παραμερίσω τη δουλειά μου και να αποκτήσω πρώτα παιδί», είπε η 31χρονη και συνέχισε: «Έχω ήδη υποστεί πολλές τέτοιες πιέσεις σε αυτή την κοινωνία, σε αυτή την κουλτούρα».

Το Reuters ήρθε σε επικοινωνία με το νοσοκομείο το οποίο αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει σε διεθνή Μέσα.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας δημιούργησε τις προϋποθέσεις για οικονομική ανεξαρτησία των ελεύθερων γυναικών, αλλά οι πολιτικές της χώρας και η ιατρική βιομηχανία δεν έχουν ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς, εξηγεί το Reuters.

«Αυτό είναι ένα συστημικό ζήτημα, επειδή το σύστημα έχει φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση για τις ελεύθερες γυναίκες », δήλωσε η Xu.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα παρακάμπτουν τους αυστηρούς νόμους της Κίνας για τη γονιμοτητα πηγαίνοντας στο εξωτερικό. Η Xu ωστόσο έπειτα από έρευνα που έκανε κατέληξε ότι μία τέτοια ενέργεια είναι δαπανηρή καθώς μία τέτοια θεραπεία στην Ταϊλάνδη θα κοστίσει περίπου 100.000 γιουάν (14.273 δολάρια) και 200.000 γιουάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ίδια εκτίμησε ότι η υπόθεσή της στο δικαστήριο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. «Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι το ότι κατάφερα να φτάσω σε αυτό το σημείο είναι ήδη ένα είδος νίκης. Δεν ένιωθα ότι ήμουν στο δικαστήριο ως άτομο. Αισθάνθηκα ότι στεκόμουν εκεί με το βάρος των προσδοκιών πολλών άλλων ανύπαντρων γυναικών», είπε η 31χρονη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ