Κοσμος

Σε ποια χώρα βρίσκονται οι περισσότεροι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων για την απελπιστική κατάσταση σε Κίνα και Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
microphone.jpg
© Pixabay

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους στην Κίνα, κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Πολλοί από αυτούς κατηγορούνται ότι είναι «εχθροί του κράτους» ή ότι μετέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις» (fake news), εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στην έκθεσή της δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ερυθραία, Βιετνάμ και Ιράν, επισημαίνοντας ότι είναι κράτη στα οποία το επάγγελμα του δημοσιογράφου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για αυτόν που το ασκεί. Η CPJ έχει καταγράψει τουλάχιστον 48 δημοσιογράφους που κρατούνται στην Κίνα -οι περισσότεροι από το 2018.

Ακολουθεί η Τουρκία με 47. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος από το 2018, όταν ήταν φυλακισμένοι 68 δημοσιογράφοι, η κατάσταση για τη δημοσιογραφία στη συγκεκριμένη χώρα δεν έχει βελτιωθεί. Το καθεστώς Ερντογάν επιβάλει λογοκρισία και... αυτολογοκρισία (υπό τον φόβο των διώξεων), με περισσότερα από 100 ΜΜΕ να έχουν κλείσει. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση έσυρε στα δικαστήρια πολλούς δημοσιογράφους με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας. Αποτέλεσμα: Οι περισσότεροι χάνουν τη δουλειά τους, ενώ αρκετοί αρχίζουν να λένε και να γράφουν αυτά που θέλει το καθεστώς Ερντογάν.

«Δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, αναμένουν τη δίκη τους σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην τους και απειλούνται με σύλληψη, αν επιστρέψουν στη χώρα τους» υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Η κατάσταση είναι επίσης άσχημη στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, με 26 δημοσιογράφους να κρατούνται σε κάθε μία από αυτές τις χώρες. Στη Σαουδική Αραβία 18 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η CPJ εκφράζει την ανησυχία της για περιπτώσεις «ξυλοδαρμών, καψίματος και μη επαρκούς τροφής για τους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοσιογράφοι».

Ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο παραμένει πολύ υψηλός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αν και είναι κατά τι μικρότερος από τους 255 που κρατούνταν το 2018 και τους 273 το 2016.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ