TV & Media

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του «έκπτωτου» πρίγκιπα Άντριου

Παραιτήθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του λόγω σκανδάλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρίγκιπας Άντριου
Πρίγκιπας Άντριου / © PA MEDIA

Ο δούκας του Γιορκ, πρίγκιπας Άντριου, εθεάθη δημοσίως για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση ότι παραιτείται των βασιλικών του καθηκόντων.

Ο δούκας του Γιορκ, πρίγκιπας Άντριου, εθεάθη δημοσίως για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση ότι παραιτείται των βασιλικών του καθηκόντων εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τον εκλιπόντα χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν.

Ο πρίγκιπας Άντριου διευκρίνισε ότι αποποιείται του επίσημου ρόλου και των δημόσιων καθηκόντων για το «προσεχές μέλλον».

Ο γιος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β', έγινε αποδέκτης δριμείας κριτικής για τις διασυνδέσεις του με τον εκλιπόντα χρηματιστή που κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Το ποτήρι ξεχείλισε για τον πρίγκιπα του Γιορκ μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, στην οποία δεν φάνηκε μετανιωμένος, ούτε ζήτησε συγνώμη από τα θύματα του Έπσταϊν.

Οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τον πρίγκιπα Άντριου μέσα στο αυτοκίνητό του κι ενώ κατευθυνόταν για το κάστρο του Ουίνδσορ.

Η πρώην σύζυγός του, Σάρα Φέργκιουσον, υπερασπίστηκε τον πρίγκιπα Άντριου χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό κύριο». 

Πρίγκιπας Άντριου, Βασίλισσα Ελισάβετ Β'
Πρίγκιπας Άντριου, Βασίλισσα Ελισάβετ Β' / © EPA/NEIL HALL

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δούκας του Γιορκ αρνείται τις κατηγορίες ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα 17χρονο κορίτσι, που του είχε βρει ο φίλος του Έπσταϊν. Ο Αμερικανός αυτοκτόνησε στο κελί του κι ενώ περίμενε να δικαστεί με κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο Άντριου επισήμανε: «Είναι πλέον σαφές για εμένα αυτές τις τελευταίες ημέρες ότι οι συνθήκες των διασυνδέσεών μου με τον Τζέφρι Έπσταϊν προκαλούν τεράστια αναστάτωση στο έργο της οικογένειάς μου και το δικό μου».

21284168.jpg
Πρίγκιπας Άντριου, Σάρα Φέργκιουσον / © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Επομένως, ζήτησα από την Αυτή Μεγαλειότητα εάν μπορώ να αποσυρθώ από τα δημόσια καθήκοντά μου για το άμεσο μέλλον κι εκείνη έδωσε την άδειά της», υπογράμμισε. «Φυσικά, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω οποιαδήποτε αρχή επιβολής του νόμου με τις έρευνές της, εφόσον μου ζητηθεί».

Η συμπεριφορά του Άντριου απασχόλησε και τον πολιτικό διάλογο ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να λέει ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι η μοναρχία είναι «πέραν κάθε μομφής».

«Συνεχίζω αδιαμφισβήτητα να λυπάμαι για την απερίσκεπτη σχέση μου με τον Τζέφρι Έπσταϊν», είπε ο Άντριου.

«Η αυτοκτονία του άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κυρίως για τα θύματά του και συμπάσχω βαθιά με οποιονδήποτε επηρεάστηκε από αυτό και θέλει με κάποιον τρόπο η υπόθεση να κλείσει».

Σε δύσκολη θέση η βασιλική οικογένεια 

Ο κατάλογος των πανεπιστημίων, οργανώσεων και μεγάλων επιχειρήσεων που αποφάσισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τον πρίγκιπα Άντριου, μετά τη θυελλώδη συνέντευξή του για την υπόθεση Έπσταϊν, διευρυνόταν μέρα με την ημέρα.

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να στηρίζει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ψηφιακής εκπαίδευσης, το iDEA, εφόσον ο Άντριου παρέμενε ανάδοχος.

Τρία αυστραλιανά πανεπιστήμια, το Bond University του Κουίνσλαντ και τα πανεπιστήμια Murdoch και RMIT της Μελβούρνης ανακοίνωσαν, επίσης, ότι τερματίζουν τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα του πρίγκιπα Άντριου "Pitch@Palace", μια οργάνωση που βοηθά την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μετά την προβολή το Σάββατο το βράδυ της μακροσκελούς συνέντευξης στο BBC, ο πρίγκιπας βρέθηκε αντιμέτωπος με μια θύελλα αντιδράσεων, αφού δεν κράτησε αποστάσεις από τον φίλο του Έπσταϊν, ο οποίος κατηγορήθηκε για παιδοφιλία και βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του, ενώ δεν διατύπωσε καν τη συμπάθειά του προς τα θύματά του.

Ο 59χρονος πρίγκιπας περιορίστηκε να αμφισβητήσει τις κατηγορίες μιας γυναίκας που του είχε στείλει ο Έπσταϊν, η οποία υποστήριξε ότι την ανάγκασε να συνευρεθούν σεξουαλικά ενώ ήταν ανήλικη.

Μετά τη συνέντευξη, οι επικρίσεις γιγαντώθηκαν βυθίζοντας τη βασιλική οικογένεια σε αυτό που ορισμένα ΜΜΕ αποκάλεσαν «ένα δεύτερο +Annus Horribilis+», σύμφωνα με μια έκφραση της Ελισάβετ.

Η βασίλισσα είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο το 1992 για να περιγράψει τον προηγούμενο χρόνο, κατά τον οποίο είχε δει τους δύο γιους της να χωρίζουν από τις συζύγους τους, την κόρη της Άννα να παίρνει διαζύγιο και το κάστρο του Ουίνσδορ, η βασιλική κατοικία, να καίγεται.

Ήδη από την Τρίτη, πολλές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις χορηγίες του από την οργάνωση του πρίγκιπα. Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Standard Chartered αποφάσισε «για εμπορικούς λόγους» να μην ανανεώσει τη συνεργασία της, ενώ η τράπεζα Barclays εξέφρασε την «ανησυχία της για την κατάσταση και δήλωσε έτοιμη να επανεξετάσει τη θέση της».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ