1821 Digital Gallery

Με ελληνική πινελιά ο πρώτος γεωλογικός Άτλας του Τιτάνα

Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου
Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου/©EPA/NASA/JPL-Caltech
Ο δορυφόρος του Κρόνου αποκαλύπτει τα μυστικά του
  • A-
  • A+
0
Ο πρώτος γεωλογικός χάρτης του Τιτάνα είναι γεγονός: Η σημαντική συμβολή Ελληνίδας γεωλόγου.

Τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου, παρουσίασαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες. Ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα γεωλόγος της διασποράς. Ο χάρτης δημιουργήθηκε με στοιχεία από το διαστημικό σκάφος «Cassini» και αποκαλύπτει ένα πολύμορφο, δυναμικό και «εξωτικό» κόσμο με τεράστιες πεδιάδες, αμμόλοφους από παγωμένα οργανικά υλικά και λίμνες υδρογονανθράκων.

Επιστήμονες σχολίασαν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των επιστημόνων για την ιστορία και την εξέλιξη του Τιτάνα, του μόνου σώματος στο ηλιακό μας σύστημα εκτός από τη Γη, όπου υπάρχουν σταθερές επιφάνειες υγρών με τη μορφή λιμνών και θαλασσών -από υδρογονάνθρακες, όμως. Ο χάρτης που παρουσιάστηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους επιστήμονες, δημιουργήθηκε 7 χρόνια προτού η NASA εκτοξεύσει την αποστολή Dragonfly, η οποία θα στείλει το πρώτο επιστημονικό drone για εξερεύνηση άλλου ουράνιου σώματος και αναμένεται να φθάσει στον Τιτάνα το 2034.

Ο Τιτάνας έχει διάμετρο 5.150 χιλιομέτρων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος μετά τον Γανυμήδη του Δία και έχει σημαντικές πιθανότητες να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής όπως εξωγήινα βακτήρια. Είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημά μας, ο οποίος διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και ένα πλήρη «υδρολογικό» κύκλο όπως η Γη, ο οποίος όμως βασίζεται στο μεθάνιο και όχι στο νερό.

Σχετικα
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη

Στον Τιτάνα βρέχει συχνά, αλλά τα νέφη του ρίχνουν στην επιφάνεια μεθάνιο, αιθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες. Η βαριά και θολή ατμόσφαιρα του κρύβει την επιφάνεια του δορυφόρου, πράγμα που έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του μέχρι σήμερα.

Πώς τα κατάφεραν

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την πλανητική γεωλόγο Ρόσαλι Λόπες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», αξιοποίησαν δεδομένα από τα όργανα υπέρυθρης όρασης και τα ραντάρ του Cassini (έκανε πάνω από 120 διελεύσεις πάνω από τον Τιτάνα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2017) για να δημιουργήσουν τον πρώτο πλήρη γεωλογικό χάρτη της επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των δύο πόλων του.

Σχετικα
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στο Παρίσι η πολιτική κηδεία - Ποιοι ήταν παρόντες
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στο Παρίσι η πολιτική κηδεία - Ποιοι ήταν παρόντες

«Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα όπως η Γη. Εχει ανέμους, έχει βροχές, έχει βουνά. Είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρων κόσμος και ένα από τα καλύτερα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα για να ψάξει κάποιος για ζωή» δήλωσε η Λόπες.

Λίμνες, πεδιάδες και αμμόλοφοι

Ο νέος χάρτης του Τιτάνα δείχνει ότι η γεωλογία του εξαρτιέται σημαντικά από το γεωγραφικό πλάτος. Οι αμμόλοφοι και οι λίμνες είναι σχετικά πιο νέες από ό,τι οι λοφώδεις και οι ορεινές περιοχές (που καλύπτουν το 14% της επιφάνειας). Τα νεότερα ηλικιακά τμήματα της επιφάνειας του είναι εκτάσεις με αμμόλοφους (καλύπτουν το 17% της επιφάνειας του δορυφόρου) κυρίως πέριξ του ισημερινού, ενώ οι λίμνες (το 1,5% της επιφάνειας του) είναι συγκεντρωμένες κυρίως γύρω από το βόρειο πόλο του. Στο μεγαλύτερο μέρος του (67%) ο Τιτάνας καλύπτεται από άμορφες πεδιάδες, κυρίως στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, ενώ διαθέτει απρόσμενα λίγους κρατήρες πρόσκρουσης.

Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου
Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου/© EPA/NASA/JPL-CALTECH/SPACE SCIENCE INSTITUTE

Ο κύκλος του μεθανίου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δορυφόρου, έχοντας δημιουργήσει μια από τις πιο πλούσιες γεωμορφολογικά επιφάνειες στο ηλιακό μας σύστημα. Οι πόλοι είναι αρκετά υγροί, ώστε να διατηρούν υγρά αποθέματα μεθανίου στις λίμνες της γύρω περιοχής, ενώ το πολύ πιο ξηρό κλίμα στον Ισημερινό διατηρεί ανέπαφους τους αμμόλοφους.

Αρκετές οι ομοιότητες μεταξύ Γης και Τιτάνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά τις διαφορές μεταξύ Γης και Τιτάνα όσον αφορά τα υλικά, τις θερμοκρασίες και τη βαρύτητα, τα δύο ουράνια σώματα εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες στην επιφάνεια τους, κάτι που παραπέμπει σε παρόμοιες γεωλογικές διαδικασίες. Πολύ περισσότερο όμως από ό,τι η Γη, ο Τιτάνας είναι ένας κόσμος πλούσιος σε οργανικά υλικά, τα οποία καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σε βάθος τουλάχιστον αρκετών δεκάδων εκατοστών στα περισσότερα μέρη.

Στην χαρτογράφηση του Τιτάνα συμμετείχε η δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προηγουμένως είχε κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Caltech. Η Ελληνίδα ερευνήτρια ειδικεύεται στη μελέτη των μεγάλων δορυφόρων του Κρόνου (Τιτάνας, Εγκέλαδος) και του Δία (Ευρώπη, Γανυμήδης), που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ακόμη και μορφές ζωής. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην προετοιμασία της μελλοντικής αποστολής Juice της ESA, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2022 με στόχο να ερευνήσει τα φεγγάρια του Δία.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5