Visual Browsing

Ο «Ρομπέν των Δασών» της Κωνσταντινούπολης ξεχρεώνει νοικοκυριά

turkey-istanbul
Κωνσταντινούπολη / Pixabay
Αποπληρώνει τα χρέη κατοίκων στα παντοπωλεία ή αφήνει φακέλους με χρήματα στα κατώφλια των σπιτιών
  • A-
  • A+
0
Ο άγνωστος ευεργέτης που πληρώνει χρέη νοικοκυριών στην Κωνσταντινούπολη για να «κερδίσει την ευλογία του Θεού».

Σε μία εποχή που η απόγνωση από το αυξανόμενο κόστος ζωής θεωρείται η αιτία για τις πρόσφατες αυτοκτονίες στην Τουρκία, ένας ανώνυμος ευεργέτης επισκέπτεται φτωχές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης και αποπληρώνει τα χρέη κατοίκων στα παντοπωλεία ή αφήνει φακέλους με χρήματα στα κατώφλια των σπιτιών.
 
Όπως περιγράφει ο Guardian, οι κάτοικοι στην Τούζλα, μία εργατική συνοικία στην ασιατική πλευρά της πόλης, είδαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι λογαριασμοί τους σε πολλά καταστήματα τροφίμων είχαν αποπληρωθεί από κάποιο άγνωστο άνδρα. «Κάποιος ήρθε και μου ζήτησε να του δείξω το σημειωματάριο όπου καταγράφω τα χρέη των πελατών», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören ο Coşkun Yılmaz, ιδιοκτήτης ενός από τα καταστήματα. «Υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι με μεγάλα ποσά που ξεχώριζαν και τους είπα που ζουν. Γύρισε ξανά αφού τους μίλησε και πλήρωσε όλα τα χρέη τους. Έμαθα επίσης ότι έδωσε επιπλέον μετρητά στις οικογένειες», συνέχισε ενώ τόνισε ότι όταν τον ρώτησε το όνομά του, του απάντησε: «Λέγε με απλά Ρομπέν τω Δασών».

Οι τιμές των τροφίμων και των ενοικίων αυξήθηκαν μετά την πτώση της τουρκικής λίρας το 2018 και ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,6% από 25%, η ανεργία παραμένει υψηλά και η ηλεκτρική ενέργεια είναι 10 φορές πιο ακριβή από πέρυσι.

Το εν λόγω άτομο πιστεύεται ότι είναι το ίδιο που έριξε φακέλους με 1.000 τουρκικές λίρες (περίπου 158 ευρώ) κάτω από τις πόρτες άπορων οικογενειών σε άλλες εργατικές συνοικίες της πόλης τον Μάρτιο, όταν το κόστος των τροφίμων έφτανε σε επίπεδα ρεκόρ, και που αποπλήρωσε χρέη 25.000 λιρών (περίπου 3.492 ευρώ) σε παντοπωλεία ως ένα δώρο για το Εΐντ αλ-φιτρ τον Ιούνιο.  

«[Ο άνθρωπος] μου είπε ότι ήταν εκεί για να πληρώσει τα χρέη εκείνων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Tuncay Yaşar, ένας άλλος παντοπώλης στην Τούζλα.

Σχετικα
Στο φως και στην ομίχλη της Πόλης
Στο φως και στην ομίχλη της Πόλης

«Είμαι εδώ 30 χρόνια και ήταν η πρώτη φορά που είδα μία τέτοια χειρονομία. Οι πελάτες μου ήταν χαρούμενοι και ήθελαν να τον δουν αλλά δεν ξέρω ποιος είναι. Δεν μου είπε το όνομά του και μου είπε πως το κάνει αυτό "μόνο για να κερδίσει την ευλογία του θεού"», συνέχισε.

Η Τουρκία συνταράσσεται από την έξαρση αυτοκτονιών σε οικογένειες οι οποίες αποδίδονται στην αυξανόμενη φτώχεια.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στη γειτονιά Φατίχ, μία από τις πιο συντηρητικές της Κωνσταντινούπολης, μία οικογένεια, δύο άνδρες και δύο γυναίκες 48 έως 60 ετών, άφησαν ένα σημείωμα στην πόρτα του διαμερίσματός τους προειδοποιώντας τους γείτονες να μην μπουν εξαιτίας της παρουσίας υδροκυανίου. Όταν έφθασε η αστυνομία βρήκε τέσσερις σορούς.  

Σχετικα
Μεξικό: Αντέχουν τις καραντίνες οι φτωχοί;
Μεξικό: Αντέχουν τις καραντίνες οι φτωχοί;

Σύμφωνα με φίλους, η οικογένεια προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα μόνο με έναν μισθό, ενός δάσκαλου μουσικής, και αντιμετώπιζε ζητήματα υγείας, κατάθλιψη και άγχος για τα αυξανόμενα χρέη και το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να βρουν εργασία.

Την επόμενη μέρα τα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα στα οποία παιδιά ηλικίας πέντε και εννέα ετών, βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους στην Αττάλεια. Ο πατέρας, που ήταν μακροχρόνια άνεργος, άφησε ένα σημείωμα στο οποίο περιέγραφε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.  

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, αλλά και αξιωματούχοι, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι οι πρόσφατοι θάνατοι συνδέονται με την αυξανόμενη φτώχεια.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει μια βάση ψηφοφόρων κυρίως της εργατικής τάξης. Το AKP τιμωρήθηκε από ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα για την οικονομική κρίση στις τοπικές εκλογές στις αρχές του έτους. Τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρουσίασε μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, που συμπεριλαμβάνει το πάγωμα των τιμών της ενέργειας και μια συμφωνία  από τον ιδιωτικό τομέα για τη μείωση των τιμών των αγαθών κατά 10%.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5