1821 Digital Gallery

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο Β για την Ελλάδα

Μάριο Ντράγκι
Μάριο Ντράγκι/© EPA/RONALD WITTEK
Τι ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times για τους χειρισμούς που έγιναν το 2015
  • A-
  • A+
0
Η ΕΚΤ δέχτηκε πιέσεις για να κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα το 2015, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B με την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ένα «εύθραυστο οικοδόμημα», εφόσον δεν υπάρξει μία σημαντική δημοσιονομική πολιτική για το σύνολό της.

Ο Ντράγκι αποκάλυψε και τι είχε πει σε έναν υπουργό Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που του ζήτησε να κοπεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε», ήταν τα λόγια του Ιταλού αξιωματούχου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015 για την Ελλάδα, όταν η χώρα είχε φθάσει κοντά στη χρεοκοπία και ένα βήμα από το Grexit. Όπως είπε, η ΕΚΤ διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μας είχαν ασκήσει δύο διαμετρικά αντίθετες κριτικές τότε. Η μία ήταν ότι θα έπρεπε να έχουμε κόψει αμέσως την Ελλάδα από κάθε γραμμή χρηματοδότησης, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανόν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να έχουμε προσφέρει απεριόριστη, χωρίς όρους ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία ό,τι και να γίνει» ανέφερε.

Σχετικα
Ιταλία: Συνεχίζεται σήμερα η ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή
Ιταλία: Συνεχίζεται σήμερα η ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή

Πόσα χρήματα δόθηκαν στις τράπεζες

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ρευστότητα που δόθηκε τότε στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Ο συνολικός δανεισμός στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, έφθασε, στο ζενίθ της, στα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας.

«Συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση. Ήταν συνολικά ο σωστός τρόπος να κινηθούμε, γιατί καταφέραμε και να κρατήσουμε ακέραιο το ευρώ και να αποφύγουμε την παραβίαση της Συνθήκης» εξήγησε.

Σχετικα
Μ. Ντράγκι: Όχι στη συνάντηση Ιταλών επιχειρηματιών με τον Πούτιν
Μ. Ντράγκι: Όχι στη συνάντηση Ιταλών επιχειρηματιών με τον Πούτιν

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε, επίσης, ότι έγιναν τότε δύο μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο του ELA (της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος). «Πρώτον, επιμηκύνθηκε η διάρκεια της βοήθειας και, δεύτερον, διευρύνθηκε η έκτασή της για να καλύψει ολόκληρα τραπεζικά συστήματα αντί μεμονωμένες τράπεζες» εξήγησε.

Το μήνυμά του για την Ελλάδα

Στην ερώτηση, τι θα απαντούσε σε όσους ασκούν κριτική, ορισμένοι από τους οποίους είναι Βρετανοί αριστεροί, που λένε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ένα τρομερό τίμημα και για την ένταξη και για την παραμονή της στο ευρώ, ο Ντράγκι σημείωσε:

«Η χώρα ερχόταν από μία μη βιώσιμη φούσκα που είχε χρηματοδοτηθεί με χρέος. Η κατάρρευση ήταν πολύ μεγάλη και η κρίση τρομερή. Ξεπεράσθηκε, χάρη πρώτον σε ό,τι κατάφεραν να επιτύχουν οι Έλληνες πολίτες. Η αλληλεγγύη, όμως, στην Ευρωζώνη ήταν επωφελής. Είναι πολύ δύσκολο για μία απομονωμένη χώρα, που χρεοκοπεί, να επιστρέψει στην κανονικότητα.

» Οι δράσεις της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 1,8% στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είχε μειωθεί σχεδόν 23% από το 2008 έως το 2016, να αυξάνεται τώρα ξανά κατά 1,8% το 2018, και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αρχίζουν ξανά».

Τι είπε για το έργο του στην ΕΚΤ

Αναφερόμενος στην κληρονομιά που αφήνει, ο Ντράγκι είπε ότι η αντίδραση της ΕΚΤ στην κρίση ήταν καθοριστική για τη διατήρηση του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και σεβάστηκε πάντα την εντολή της. Επιπλέον, πρόσθεσε, η ΕΚΤ είναι σήμερα ένα πολύ διαφορετικό ίδρυμα σε σχέση με το παρελθόν.

«Οι υπαρξιακές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει, την έχουν μεταμορφώσει έντονα τόσο όσον αφορά τη νομισματική πολιτική όσο και άλλα καθήκοντά, καθώς και στη διοικητική και λειτουργική διάρθρωσή της.

» Τέλος, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα, που μπορεί αν εμπνεύσει το μελλοντικό έργο για την ενίσχυση της Ένωσης. Χωρίς μία σημαντική δημοσιονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης, αυτή η Ένωση θα παραμένει ένα εύθραυστο οικοδόμημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5