Κοσμος

Έρευνα: Αυτά είναι τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη

Ποιες πόλεις συνθέτουν το Top 10 - Πώς το Brexit επηρεάζει τη θέση του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χονγκ Κονγκ
Χονγκ Κονγκ/© Pixabay

Αυτές είναι οι 10 πόλεις που θεωρούνται τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη.

Στη δημοσιότητα έδωσε η εταιρεία Ζ/Yen Group τα στοιχεία έρευνας σχετικά με τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη για το 2019. Στην κορυφή παραμένει η Νέα Υόρκη, την ώρα που το Λονδίνο μετά βίας διατηρείται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το Χονγκ Κονγκ. Η αβεβαιότητα για το Brexit συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Νέα Υόρκη μεγάλωσε το προβάδισμά της έναντι του Λονδίνου στις 17 μονάδες, ενώ οι ισχυρές επιδόσεις από άλλα κέντρα, ιδιαίτερα το Παρίσι, θέτουν σε κίνδυνο τη δεύτερη θέση που καταλαμβάνει το Λονδίνο στον δείκτη, ανέφεραν οι συντάκτες του δείκτη παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων (GFCI).

Το Χονγκ Κονγκ είναι μόλις δύο μονάδες πίσω από το Λονδίνο όπου ένα βασικό θέμα για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, θα παρεμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων με ταλέντο και ικανότητες, σημείωσαν οι συντάκτες.

Ο δείκτης GFCI βαθμολόγησε 114 χρηματοοικονομικά κέντρα, συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία μαζί με την αξιολόγηση επαγγελματικών του κλάδου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη θα ωφεληθούν σημαντικά από το Brexit. Στην Ευρώπη, η Φρανκφούρτη θεωρείται ότι θα ωφεληθεί περισσότερο, ενώ θα ακολουθήσουν το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, η Ζυρίχη και το Δουβλίνο».

Η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη, το Τόκιο, το Πεκίνο, το Ντουμπάι, η Σεντζέν και το Σίδνεϊ καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις στη 10άδα των κορυφαίων κέντρων. Η ανέλιξη του Ντουμπάι και του Σίδνεϊ οδήγησαν εκτός του Top 10 το Τορόντο, τη Ζυρίχη και τη Φρανκφούρτη.

«Ο ανταγωνισμός στην κορυφή του GFCI είναι έντονος. Το Λονδίνο παραμένει δεύτερο, αλλά οι ενδείξεις για το μέλλον είναι ανησυχητικές με την Ασία και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα να εμφανίζονται ενισχυμένα» δήλωσε ο Μάικλ Μαϊνέλι, εκτελεστικός πρόεδρος της Z/Yen. «Η αβεβαιότητα πολιτικής, το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι και η γεωπολιτική αναταραχή προκαλούν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις επιδόσεις των χρηματοοικονομικών κέντρων» πρόσθεσε.

Η Z/Yen δημοσίευσε επίσης για πρώτη φορά έναν δείκτη κατάταξης των χρηματοοικονομικών κέντρων με βάση το πόσο ανταγωνιστικά είναι για εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), με το Πεκίνο και τη Σανγκάη να είναι στην κορυφή, με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο να βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης στο Λονδίνο από τον όμιλο Z/Yen σε συνεργασία με το China Development Institute.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ