Visual Browsing

Λευκωσία: Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία

Λευκωσία: Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία
Σημαία της Κύπρου
Τι απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Reuters
  • A-
  • A+
0
«Αυθαίρετοι και ατεκμηρίωτοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν», η απάντηση της Λευκωσίας στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο Reuters.

Στην αντεπίθεση πέρασε η Λευκωσία, απαντώντας στις κατηγορίες του Ερντογάν ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το Διεθνές Δίκαιο, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδικότερα, σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, εκτιμά ότι ο Ερντογάν με τη συνέντευξή του στο Reuters προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του κινείται και αναζητεί λύσεις σύμφωνα με το δίκαιο, ωστόσο εκείνο που απουσιάζει εντελώς από τις θέσεις που προβάλλει και την επιχειρηματολογία του είναι το Διεθνές Δίκαιο.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι `απειλεί την ειρήνη. Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη, αυτή είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Σημειώνει δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί ο Ερντογάν. Φαίνεται, εξάλλου, όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από τις σαφείς τοποθετήσεις τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και γενικά της διεθνούς κοινότητας υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και ενάντια στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας.

Σχετικα
Οι Ιταλοί εγκρίνουν τη στάση του Ντράγκι προς τον Ερντογάν
Οι Ιταλοί εγκρίνουν τη στάση του Ντράγκι προς τον Ερντογάν

«Φαίνεται ακόμα από το γεγονός ότι με την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση ακριβώς του Διεθνούς Δικαίου, συνεργάζονται άλλα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος κ.ο.κ., καθώς και πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες οι οποίες πάντοτε φροντίζουν να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όχι πειρατικά» προσθέτει ο κ. Προδρόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της, ενεργεί και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ισχυρισμός Ερντογάν πως «υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί και όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες», είναι εντελώς ατεκμηρίωτος και αυθαίρετος.

«Από ποιόν άραγε "έχουν καθοριστεί" τέτοιες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δήθεν "δίνουν δικαιώματα στην Τουρκία"; Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, ούτως ώστε μέσα από διαβουλεύσεις και κατά το Διεθνές Δίκαιο να καθοριστεί εκατέρωθεν η ΑΟΖ των δυο χωρών;» διερωτάται ο κ. Προδρόμου.

Σχετικα
Τουρκία: Μοιράζει πατάτες ο Ερντογάν - απίστευτες εικόνες
Τουρκία: Μοιράζει πατάτες ο Ερντογάν - απίστευτες εικόνες

«Πρέπει ακόμα να απορρίψουμε τον ανιστόρητο και εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό τον οποίο επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά η Τουρκία μέσα από αυτή τη συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με την ένταξη και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Εφόσον διαρκώς αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, οφείλει να γνωρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί από το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως ολόκληρη η Κύπρος. Είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ δεν ενέταξε τη βόρεια Κύπρο. Αυτό το πρόβλημα στοιχειώδους κατανόησης θα συνεχίσει όμως να το έχει η Τουρκία ενόσω μόνη από όλο τον κόσμο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ» εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσθέτει, μάλιστα, πως ανά πάσα στιγμή και εφόσον η Τουρκία συγκατανεύσει σε λύση του Κυπριακού, εγκαταλείποντας την επικίνδυνα τυχοδιωκτική όσο και καθαρά επεκτατική πολιτική με το ψευδοκράτος της στα Κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι ως Κύπριοι πολίτες θα συμμετέχουν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να αγνοεί πως ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν υπηκοότητα και έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ως εκ τούτου ήδη Ευρωπαίοι πολίτες».

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του Ερντογάν ότι η κυπριακή κυβέρνηση με το ενεργειακό πρόγραμμα που εφαρμόζει «θέλει να αποκλείσει τη βόρειο Κύπρο», ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Τουναντίον, αν κάποιος θέλει να στερήσει από τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους, αυτή είναι η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με τα όσα αξιώνει και όπως παρουσιάζονται και σε χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να αφαιρέσει 44% της κυπριακής ΑΟΖ προς όφελός της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει, λέγοντας: «Αν ο Ερντογάν εννοούσε έστω και κατ’ ελάχιστον τα όσα αναφέρει σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο, θα φρόντιζε πρώτα από όλα να τερματίσει τις επεκτατικές ενέργειες κατά της πόλης της Αμμοχώστου που εξαγγέλλει ο Υπουργός Εξωτερικών του, κατά κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις εντελώς αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο επεμβάσεις και ενέργειες τουρκικών σκαφών μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5