Visual Browsing

Σχέδιο «Yellowhammer»: Αυτά θα συμβούν αν υπάρξει σκληρό Brexit

Σχέδιο «Yellowhammer»: Αυτά θα συμβούν αν υπάρξει σκληρό Brexit
Brexit/© Pixabay
Αποκαλυπτικό κυβερνητικό έγγραφο για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία
  • A-
  • A+
0
Πόσο θα επηρεάσει οικονομία και καθημερινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία φαρμάκων και νωπών τροφίμων. Την ίδια στιγμή σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο χειρότερο σενάριο που έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer», όπως είναι η κωδική της ονομασία, έγιναν πριν από έξι εβδομάδες, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την Guardian, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο που διέρρευσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα Sunday Times. Τότε, η κυβέρνηση το είχε απορρίψει ως ξεπερασμένο. Εκείνο το έγγραφο χαρακτηριζόταν «βασικό σενάριο», ενώ το νέο έγγραφο περιγράφεται ως «το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με την Guardian.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να το δημοσιεύσει έπειτα από αίτημα μελών της Βουλής των Κοινοτήτων που κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι προσπαθεί να κρύψει τις ολέθριες επιπτώσεις της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Ουρές στα λιμάνια

Σχετικα
Με υπογραφή Ελισάβετ το μπλόκο στο άτακτο Brexit
Με υπογραφή Ελισάβετ το μπλόκο στο άτακτο Brexit

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ετοιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων για μια έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πιθανόν να είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω της πολιτικής σύγχυσης εν όψει του Brexit. Τα φορτηγά θα μπορούσαν αρχικά να περιμένουν έως και δυόμισι ημέρες για να διασχίσουν τη Μάγχη, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

© Pixabay

«Θα μειωθεί η τροφοδοσία ορισμένων ειδών νωπών τροφίμων», αναφέρεται στο έγγραφο. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές να επιτείνουν τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων… Διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σχετικα
Τι «στοκάρουν» οι Βρετανοί φοβούμενοι Brexit χωρίς συμφωνία
Τι «στοκάρουν» οι Βρετανοί φοβούμενοι Brexit χωρίς συμφωνία

Διαμάχη Ντάουνινγκ Στριτ με Εργατικούς

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Operation Yellowhammer αποκαλύπτει μόνο το χειρότερο σενάριο, και ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις προετοιμασίες στην περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε ότι οι υποθέσεις στο 5σέλιδο έγγραφο επανεξετάζονται.

Από τη μεριά του, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τους σοβαρούς κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το Κοινοβούλιο, οι εργασίες του οποίου έχουν ανασταλεί, για να «εξετάσει με λεπτομέρεια αυτά τα έγγραφα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την περίπτωση μη συμφωνίας».

Τι θα συμβεί

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ροή της κίνησης στη Μάγχη θα μπορούσε να μειωθεί κατά έως και 60% την πρώτη ημέρα. Στη χειρότερη περίπτωση, η αναταραχή μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μήνες.

Οι ουρές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παραδόσεις καυσίμων, να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία στο Λονδίνο και την νοτιοανατολική Αγγλία ενώ οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το έγγραφο.

© Pixabay

Παράλληλα, θα επηρεαστούν οι διασυνοριακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Πόσο σημαντική είναι μια συμφωνία

Η αποχώρηση από την ΕΕ με μια συμφωνία θα επιτρέψει στη Μεγάλη Βρετανία να διατηρήσει την υφιστάμενη εμπορική της σχέση κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, ενώ παράλληλα θα σχεδιάζει τη νέα της σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με όσους αντιτίθενται στο λεγόμενο «σκληρό» Brexit, η 5η μεγαλύτερη οικονομία θα υποστεί μια σειρά από εμπορικούς περιορισμούς με έναν άνευ προηγουμένου απότομο τρόπο.

Οι υποστηρικτές μιας εξόδου χωρίς συμφωνία ισχυρίζονται ότι ίσως υπάρξουν κάποια προβλήματα αλλά δεν θα είναι σοβαρά και το Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5