Κοσμος

Ποιος ο ρόλος της Ελισάβετ στη διακοπή της Βουλής των Κοινοτήτων;

Μπορούσε η βασίλισσα της Αγγλίας να μεταπείσει ή να ακυρώσει τον Μπόρις Τζόνσον;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον-Βασίλισσα Ελισάβετ
Μπόρις Τζόνσον-Βασίλισσα Ελισάβετ / © EPA/VICTORIA JONES

Μπορούσε η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β', να βάλει φρένο στον Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων;

Η απόφαση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων έχει προκαλέσει οργή και αλυσιδωτές αντιδράσεις στη χώρα που εδώ και χρόνια βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την ΕΕ. Μια απόφαση που ελήφθη με τη συναίνεση και την έγκριση της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄.

Όπως σημειώνει το BBC το πιο πιθανό να μην μάθουμε ποτέ τι πέρασε από το μυαλό της βασίλισσας όταν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε το αίτημα της αναστολής της Βουλής των Κοινοτήτων. Ωστόσο, «υπάρχουν κάποιες πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα», υπογραμμίζει το BBC.

Κατά τη διάρκεια των 67 ετών της βασιλείας της η Ελισάβετ Β' υπήρξε συνεπής και σχολαστική απέναντι στις αρχές της συνταγματικής μοναρχίας. Μία από αυτές τις αρχές είναι ότι η βασίλισσα της Αγγλίας δεν ανακατεύεται με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Όποτε κλήθηκε να το πράξει ακόμα και οι πλέον δεινοί επικριτές της συμφωνούν ότι το έκανε με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος.

Σε αντάλλαγμα, η βρετανίδα μονάρχης και οι σύμβουλοί της είχαν την απαίτηση από τις βρετανικές κυβερνήσεις να σέβονται το δικαίωμά της να μην αναμειγνύεται σε κρίσιμες αποφάσεις. «Στην πραγματικότητα, όμως, η Ελισάβετ δεν είχε καμία επιλογή από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον πήρε την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου», σχολιάζει το BBC και συμπληρώνει, «μόνο στη θεωρία υπάρχει το επονομαζόμενο 'βασιλικό προνόμιο', το οποίο δίνει στον μονάρχη τη δυνατότητα να παρέμβει διακριτικά. Όλοι γνωρίζουν ότι στην πράξη αυτό το προνόμιο είναι μια φαντασίωση».

Θεωρητικά η βασίλισσα διαθέτει πολλές εξουσίες, αφού μπορεί να απορρίψει κάθε νομοσχέδιο, μπλοκάροντάς το με βέτο, όπως οι Πρόεδροι σε άλλες χώρες. Αυτή διορίζει τον πρωθυπουργό και κάνει ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων όποιον επιθυμήσει. Στην πραγματικότητά, όμως, δεν διαθέτει εξουσίες. Ο μονάρχης ακολουθεί απλώς τις εισηγήσεις της εκλεγμένης κυβέρνησης, τηρώντας επιμελώς πολιτική ουδετερότητα.

Σύμφωνα με το BBC εάν η Ελισάβετ απέρριπτε το αίτημα του Τζόνσον η χώρα θα εισερχόταν σε αχαρτογράφητα νερά καθώς ο οποιοσδήποτε μονάρχης θα μπορούσε να ακολουθεί τα προσωπικά του ένστικτα στη λήψη αποφάσεων, αντί να ακολουθεί τις οδηγίες της εκλεγμένης στην εξουσία κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο 14ος πρωθυπουργός στα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ και είναι αυτός που επέλεξε να την εμπλέξει σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ