Visual Browsing

Τελεσίγραφο Γαλλίας-Ιρλανδίας προς τη Βραζιλία για τον Αμαζόνιο

Βραζιλία. Καίγεται ο Αμαζόνιος
Βραζιλία. Καίγεται ο Αμαζόνιος / © EPA/Rio Branco Firemen
Αν δεν προστατεύσει τον πνεύμονα της Γης θα χάσει την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ
  • A-
  • A+
0
Γαλλία και Ιρλανδία προειδοποιούν τη Βραζιλία ότι δεν θα επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον Αμαζόνιο.

Γαλλία και Ιρλανδία προειδοποιούν τη Βραζιλία ότι δεν θα επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Νότιας Αμερικής (Mercosur) εάν δεν ληφθούν μέτρα για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, αλλά και για την προστασία του τροπικού δάσους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδία να ψηφίσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Mercosur, εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις», προειδοποίησε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. «Είμαι πολύ ανήσυχος από τα επίπεδα ρεκόρ της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου από την φωτιά φέτος», είπε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες της Βραζιλίας για το περιβάλλον κατά την προσεχή διετία, η οποία θα προηγηθεί της επικύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Ζαΐζ Μπολσονάρου του είπε ψέματα για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Σχετικα
Ποιον φοβάται περισσότερο η Βραζιλία;
Ποιον φοβάται περισσότερο η Βραζιλία;

Περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη Βραζιλία και όλον τον κόσμο συνδέουν άμεσα τις φωτιές στον Αμαζόνιο με την κυβερνητική πολιτική του Μπολσονάρου. Κατηγορία, την οποία ο πρόεδρος της Βραζιλίας αρνείται.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) υπεγράφη στο τέλος του Ιουνίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις είκοσι ετών και προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

Στην Ιρλανδία, ανησυχεί τους εκτροφείς βοοειδών, που φοβούνται τον ανταγωνισμό του νοτιοαμερικανικού κρέατος. Η συμφωνία καλύπτει μία αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου.

Σχετικα
Απίστευτος Μπολσονάρου: Οι Ινδιάνοι εξελίσσονται σε όντα σαν εμάς
Απίστευτος Μπολσονάρου: Οι Ινδιάνοι εξελίσσονται σε όντα σαν εμάς

Στο μεταξύ, η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, πρότεινε σήμερα να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να απαγορεύσει από τις αγορές της το βραζιλιάνικο βοδινό κρέας λόγω της καταστροφής που προκαλούν οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Ο υπουργός Οικονομικών Μίκα Λιντίλα καταδικάζει την καταστροφή των τροπικών δασών του Αμαζονίου και προτείνει η ΕΕ και η Φινλανδία να εξετάσουν επειγόντως τη δυνατότητα να απαγορευθούν οι εισαγωγές βραζιλιάνικου βοδινού κρέατος», ανέφερε σε δήλωσή του το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών.
 

Στο Λονδίνο ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο πως η Βρετανία ανησυχεί βαθιά για τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) για να ζητήσει να δοθεί νέα έμφαση στην προστασία της φύσης.

«Ο πρωθυπουργός ανησυχεί βαθιά για την αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και για τις επιπτώσεις από την τραγική απώλεια αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων», δήλωσε εκπρόσωπος.
 

Εξάλλου περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο ζητώντας να σωθεί η Αμαζονία που καταστρέφεται από τις πυρκαγιές.
 

Με τη συγκέντρωση στο Λονδίνο άρχισε μια σειρά διαδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σ' ολόκληρο τον κόσμο υπέρ του «φλεγόμενου πνεύμονα» του πλανήτη.
 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε την καταστροφή τώρα», «Σώστε τον πλανήτη μας», «Θέλω να πανικοβληθείτε», καθώς και το λογότυπο του οικονομικού κινήματος Extinction Rebellion (XR), που είχε οργανώσει τη διαδήλωση με σύνθημα «Οι πνεύμονές μας καίγονται».
 

«Σώστε την Αμαζονία!», φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο απέναντι από την πρεσβεία, καθώς τους κρατούσαν μακριά φράκτες της αστυνομίας.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5