Visual Browsing

Υγιέστεροι οι πληθυσμοί που προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών

Υγιέστεροι οι πληθυσμοί που προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών
© pixabay.com
Σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Telegraph
  • A-
  • A+
0
Οι πληθυσμοί των χωρών που υποστηρίζουν δυναμικά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών είναι πιο πιθανό να είναι υγιείς από αυτούς που δεν το κάνουν.

Οι πληθυσμοί των χωρών που υποστηρίζουν δυναμικά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών είναι πιο πιθανό να είναι υγιείς από αυτούς που δεν το κάνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Telegraph.

Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Open journal», έδειξε πως η προστασία των γυναικείων δικαιωμάτων οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη και καλύτερη υγεία ανδρών και γυναικών είτε ζουν σε αναπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Κάτια Ίβερσεν, διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού υπεράσπισης δικαιωμάτων «Women Deliver», σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη έρευνα είπε πως «πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι ένας φυλετικά ίσος κόσμος είναι ‘υγιέστερος’ και ‘πλουσιότερος’ και επομένως η επένδυση στα κορίτσια και στις γυναίκες είναι ωφέλιμη για όλους». Η ίδια μάλιστα πρόσθεσε ότι στις γυναίκες πρέπει να επενδύσουμε για να ισχυροποιήσουμε τα συστήματα υγείας και την οικονομία των χωρών.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα 164 χωρών που συγκεντρώθηκαν από το 2004 ως το 2010. Βρέθηκε πως τα επίπεδα εμβολιασμού, η αναπαραγωγική υγεία, τα ποσοστά θνησιμότητας, το προσδόκιμο ζωής και η πρόληψη λοιμώξεων ήταν πολύ καλύτερα στις χώρες που σέβονταν τα δικαιώματα των γυναικών συγκριτικά με εκείνες που παρείχαν σε αυτές μέτρια ή φτωχή στήριξη.

Σχετικα
Γιατί οι γυναίκες παλαιοντολόγοι αφήνουν… μούσι; (video)
Γιατί οι γυναίκες παλαιοντολόγοι αφήνουν… μούσι; (video)

Μέλη της παγκόσμιας κοινότητας ανάπτυξης έχουν στηρίξει επανειλημμένως αυτό το επιχείρημα υπέρ των γυναικών.

Η Μελίντα Γκέιτς, μιλώντας σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για την Παγκόσμια Διευκόλυνση Χρηματοδότησης (Global Financing Facility)-μια πρωτοποριακή επενδυτική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση γυναικών και παιδιών-, υποστήριξε ότι «όταν επενδύουμε στις γυναίκες επενδύουν κι αυτές σε όλους τους υπόλοιπους στην οικογένειά τους και έτσι η ζωή βελτιώνεται όχι μόνο μέσα στην οικογένεια αλλά από κοινότητα σε κοινότητα και από χώρα σε χώρα».

«Αν και σήμερα η αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αμφισβητηθεί από την πλευρά της οικονομίας, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η στήριξη τους όχι μόνο δεν υποθάλπει την οικονομική ανάπτυξη αλλά την προωθεί» δήλωσε ο Κάμιαρ Αλλέι, συγγραφέας της αναφοράς.

Σχετικα
Επιθέσεις με οξύ: Μιλούν γυναίκες θύματα ωμής εκδικητικής βίας
Επιθέσεις με οξύ: Μιλούν γυναίκες θύματα ωμής εκδικητικής βίας

Η Ναζνίν Ντάμτζι ειδικός στην μονάδα του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων (ΟΗΕ-Γυναίκες) δηλώνει πως «για να εξασφαλίσουμε την υγεία των γυναικών οφείλουμε να κοιτάξουμε και πέρα από τον τομέα της υγείας καθαυτό και να αναλογιστούμε το ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινωνικές διακρίσεις στην πρόσβαση των γυναικών στην υγεία».

Τέλος η Μαρία Τερέζα Μπεγιαράνο, τεχνικός σύμβουλος φύλου, αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και βιώσιμης ανάπτυξης στο Ταμείο Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) τονίζει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών με τη συμμετοχή τους στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με υψηλότερους μισθούς και με τη μείωση της φτώχειας. Στην πραγματικότητα οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή στήριξης στις γυναίκες ώστε να εξασκούν το δικαίωμά τους να καθορίζουν αν πότε και πως θα μείνουν έγκυες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εν Αιθρία 10
Εν Αιθρία 10
Ελληνοαμερικανική Ένωση
11.09.2019
Εν Αιθρία 10
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
12.09.2019
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5