Κοσμος

Χόνταν Ναλέγιε: Θρήνος για τη «φωνή των πολλών» στη Σομαλία

Η 43χρονη είναι ένα από τα 26 θύματα των ισλαμιστών στο ξενοδοχείο της Κισμάγιου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χόνταν Ναλέγιε
Χόνταν Ναλέγιε / © Facebook

Συνολικά 26 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην τυφλή επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών «αλ Σεμπάμπ» σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Κισμάγιου στη Σομαλία.

«Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση και 56 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις Κενυάτες, ένας Καναδός, ένας Βρετανός, δύο Αμερικανοί και τρεις πολίτες Τανζανίας. Επίσης υπάρχουν δύο Κινέζοι μεταξύ των τραυματιών», πρόσθεσε ο Μαντόμπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τοπικά ΜΜΕ και η ένωση δημοσιογράφων της Σομαλίας επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι η 34χρονη δημοσιογράφος, Χόνταν Ναλέγιε και ο σύζυγός της.

Η Ναλέγιε είχε ιδρύσει τη μιντιακή πλατφόρμα Integration TV για να διηγείται ιστορίες για τη ζωή στη Σομαλία και για τη σομαλική διασπορά. Τα πιο πρόσφατα επεισόδια της Ναλέγιε ήταν αφιερωμένα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα της.

dlqbpeuxsaekvd_.jpg


Η Ναλέγιε άφησε τη Σομαλία μαζί με την οικογένειά της στην ηλικία των 6 ετών και μετακόμισε στον Καναδά. Ήταν από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη της σομαλικής κοινότητας. Ωστόσο, η μητέρα δύο παιδιών αποφάσισε πρόσφατα ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την επιστροφή στην πατρίδα της. Και σήμερα είναι νεκρή.



Πλήθος κόσμου αποτίνει φόρο τιμής στην αδικοχαμένη δημοσιογράφο. Ο σομαλός δημοσιογράφος του BBC Φαρχάν Τζιμάλε έκανε λόγο για μια «όμορφη ψυχή», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Αχμέντ Χασέν, δήλωσε ότι η Ναλέγιε ήταν «η φωνή των πολλών».

ΟΜοχάμεντ Σάχαλ Όμαρ είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος (SBC TV) θύμα της επίθεσης στο Κισμάγιου.
 

Η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη στην είσοδο του ξενοδοχείου Medina, στο κέντρο του Κισμάγιου όπου συχνάζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ξένοι.

Στη συνέχεια ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που ήταν παρούσες εκεί. Την ώρα της επίθεσης βουλευτές, επιχειρηματίες και φύλαρχοι πραγματοποιούσαν συνάντηση για να συζητήσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή Τζούμπαλαντ στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ξενοδοχείο υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και την ανταλλαγή πυροβολισμών. «Όλο το κτίριο είναι κατεστραμμένο. Υπάρχουν πτώματα και τραυματίες που περισυνελλέγησαν στο εσωτερικό και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει όλη την περιοχή», εξήγησε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Οι δράστες φορούσαν στολές της σομαλικής αστυνομίας», πρόσθεσε.
 

Οι Σεμπάμπ, που έχουν εξαπολύσει πολλές τέτοιου είδους επιθέσεις στο Μογκαντίσου, ανέλαβαν με ανακοίνωσή τους την επίθεση εναντίον «των αποστατών αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τζούμπαλαντ». Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2011 και στη συνέχεια έχασαν τα περισσότερα από τα άλλα προπύργιά τους. Από το Κισμάγιου αναγκάστηκαν να φύγουν το 2012.

Το λιμάνι της πόλης ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση αλλά και δίαυλος για την εισαγωγή όπλων και άλλων παράνομων ειδών. Οι Σεμπάμπ ελέγχουν ακόμη ορισμένα τμήματα της Τζούμπαλαντ, μιας περιοχής στη νότια Σομαλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ