Κοσμος

Συμβούλιο Ασφαλείας: Έκτακτη συνεδρίαση για το μακελειό στη Λιβύη

Μαχητικά βομβάρδισαν κέντρο κράτησης μεταναστών - Στους 44 οι νεκροί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμβούλιο Ασφαλείας
Συμβούλιο Ασφαλείας/ ©EPA/UN PHOTO/ESKINDER DEBEBE

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λιβύη.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στον απόηχο του αεροπορικού βομβαρδισμού σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 44 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο. Ο καταυλισμός βρισκόταν κοντά στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το θέμα μπήκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να ψηφίσει μια απόφαση για την κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη αφρικανική χώρα. Οι διαφωνίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Γάσαν Σαλαμέ, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγιση Αμερικανών διαμεσολαβητών, τον περασμένο Απρίλιο, με τον στρατάρχη Χάφταρ. Είχε προηγηθεί, μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον στρατιωτικό που έχει υπό τον έλεγχό του το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση» είπε ένας διπλωμάτης, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλη πηγή τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατάρχη Χάφταρ.

Οι Βρυξέλλες καταδίκασαν τον βομβαρδισμό αμάχων 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τον αεροπορικό βομβαρδισμό. Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υποστηρίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τη φωνή της με την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τους δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης».

Το κέντρο κράτησης μεταναστών που βομβαρδίστηκε στη Λιβύη
Το κέντρο κράτησης μεταναστών που βομβαρδίστηκε στη Λιβύη/©EPA/ DIGITALGLOBE / SATELLITE IMAGE ©2019 MAXAR TECHNOLOGIES

«Η σοκαριστική και τραγική επίθεση σε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη μάς υπενθυμίζει το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Λιβύη, καθώς και την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο "σπιράλ" της βίας στη χώρα αυτή» πρόσθεσε.

«Η βία εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τους πιο έντονους όρους» συμπλήρωσε η Μογκερίνι.

Και υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες είχαν επιδιώξει να απομακρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου. «Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν επειγόντως. Πολλοί βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα σε ασφαλή μέρη, ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια και να απομακρυνθούν» επέμεινε.

Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, η επίθεση «καταδεικνύει ακόμη μια φορά την ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των αντίπαλων δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Έχει προηγηθεί η απώλεια της Γκαριάν, μιας πόλης νότια της Τρίπολης την οποία ο στρατάρχης είχε μετατρέψει σε επιχειρησιακό κέντρο στην επίθεσή του εναντίον της πρωτεύουσας -περισσότερα από 1.000 χλμ. από το προπύργιό του στη Βεγγάζη (στα βορειοανατολικά της χώρας).

Οργή Τουρκίας για το μακελειό - Ζητά να αποδοθούν ευθύνες

Από τη μεριά της η Τουρκία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

«Η επίθεση που είχε στόχο ένα κέντρο για μετανάστες και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Μια διεθνής έρευνα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση για τον προσδιορισμό των υπευθύνων. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει χωρίς να περιμένει» πρόσθεσε.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στον Χαλίφα Χάφταρ κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την κράτηση έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ