Πολιτικη & Οικονομια

Κατρούγκαλος σε Τσαβούσογλου για Κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάσεις

«Μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζωντανές οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Γιώργος Κατρούγκαλος © INTIMENEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κατρούγκαλος σε Τσαβούσογλου για Κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία

Την καταδίκη της χώρας μας με τον πιο απόλυτο τρόπο για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ Πέμπτης στο Ελσίνκι, ζητώντας του να σταματήσουν.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο μετά το πέρας της συνάντησης συζητήθηκε παράλληλα η «ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα».

«Επομένως» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών «προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δε θα θέλει».

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Politico, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι  ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτές, με την προϋπόθεση ότι αυτή «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της», που απορρέουν από «το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κάποιες χώρες όπως η Αυστρία ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέση που υπερασπίζεται και ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Manfred Weber) υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσθέτει δε ότι σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένουν αμυδρές, αναφέροντοας πως μόλις ένα από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια έχει ανοίξει, ενώ οι εκκλήσεις για τη διακοπή των συζητήσεων ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά από το 2016, μετά τη βίαιη καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος από τον Ερντογάν.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε κατακραυγή από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, οι μονομερείς και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας πηγάζουν από την αίσθηση ότι έχει αποκλειστεί από τις εξελίξεις, με δεδομένο ότι η Κύπρος έχει προωθήσει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία.

«Αισθάνονται απομονωμένοι, αλλά το γεγονός της απομόνωσής τους είναι το αποτέλεσμα των δικών τους παράνομων και μονομερών ενεργειών, όχι των δικών μας. Θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό εκ μέρους της του διεθνούς δικαίου», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ως προς το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Politico υπενθυμίζει ότι για τη Βόρεια Μακεδονία, η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι δεν είναι, ωστόσο, καθόλου βέβαιο πως η διαδικασία θα εκκινήσει, καθώς χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε μια νέα διεύρυνση της ΕΕ.

Σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως «ορόσημο», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει: «Εάν η ΕΕ δεν στείλει αυτό το μήνυμα τον Ιούνιο, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει πλήρη αποτυχία της στρατηγικής της να εφαρμόσει αρχές και κανόνες στα Βαλκάνια και να δημιουργήσει ένα κλίμα ελπίδας για τις υποψήφιες χώρες». Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι οι Βορειομακεδόνες «έχουν επί της ουσίας παρουσιάσει αποτελέσματα επί όλων των μεταρρυθμίσεων», καταλήγοντας: «Για την Ελλάδα, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κρίσιμο ζήτημα».

Σε σχέση με την Αλβανία, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «εφόσον είναι έτοιμη, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν και γι' αυτή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Το Politico από την πλευρά του, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, σχολιάζει ότι είναι πιθανό το σενάριο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν μόνο με τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, υπό το φως της σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών έναντι του Πεκίνου εν προκειμένω, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι είναι δυνατή η ευθυγράμμιση των συμφερόντων, τόσο των εθνικών και κοινοτικών όσο και των κινεζικών. Προσθέτει, δε, ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερες απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκρίσιμου μεγέθους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ