Visual Browsing

Στη δημοσιότητα η έκθεση Μάλερ - 'Ωρα κρίσης για τον Τραμπ

Υπουργός Δικαιοσύνης ΗΠΑ
Υπουργός Δικαιοσύνης ΗΠΑ / © EPA/ERIK S. LESSER
400 σελίδες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016
  • A-
  • A+
0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα.

Το κείμενο αυτό, έκτασης 400 σελίδων, περιέχει τα συμπεράσματα της έρευνας που κράτησε 22 μήνες και έριξε βαριά σκιά στους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί «ευαίσθητες» λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Mueller Report: Department of Justice releases redacted report | Watch LIVE coverage from ABC News

Σχετικα
Debate Δημοκρατικών: Συμφωνούν ότι διαφωνούν με τον Τραμπ
Debate Δημοκρατικών: Συμφωνούν ότι διαφωνούν με τον Τραμπ

Μπαρ «τυφλά» υπέρ Τραμπ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ υπερασπίστηκε σήμερα με σθένος τον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της δημοσιοποίησης της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, υπογραμμίζοντας ότι στην έρευνα δεν βρέθηκαν στοιχεία για συνωμοσία ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Καθώς είχε μόλις ξεκινήσει τη θητεία του επιδιώκοντας να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, ομοσπονδιακοί πράκτορες και εισαγγελείς ήλεγχαν (ήδη) εξονυχιστικά τη διαγωγή του προτού και αφότου ανέλαβε καθήκοντα αλλά και τη διαγωγή ορισμένων συνεργατών του» σημείωσε ο Ουίλιαμ Μπαρ που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας να καθορίσει τη ρητορική σε μια ημέρα ορόσημο για την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικα
Ο Τραμπ συζητά σήμερα Τετάρτη στο Κογκρέσο για τη Συρία
Ο Τραμπ συζητά σήμερα Τετάρτη στο Κογκρέσο για τη Συρία

«Την ίδια ώρα, ακούγονταν ατέρμονες εικασίες στα ΜΜΕ σχετικά με την προσωπική ενοχή του προέδρου. Κι όμως, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε από την αρχή, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία συνωμοσία» τόνισε ο Μπαρ, ένας από τους λίγους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την έκθεση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης, σημεία της οποίας αναμένεται να σβηστούν από τον Μπαρ προκειμένου να προστατεύσει τις όποιες ευαίσθητες πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μια νέα πολιτική μάχη στο Κογκρέσο, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στοχεύει στην επανεκλογή του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.

Λεπτά αφότου ο Ουίλιαμ Μπαρ ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε μια φωτογραφία του στο Twitter, ενώ τον περιέβαλλε ομίχλη, με τη φράση:

«Όχι συνωμοσία. Όχι παρακώλυση. Για τους μισάνθρωπους και τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς. Το παιχνίδι τελείωσε (GAME OVER)».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι προσωπικοί δικηγόροι του μεγιστάνα προέδρου «είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την τελική εκδοχή της έκθεσης (με τα σημεία που είχαν διαγραφεί) προτού η έκθεση δημοσιοποιηθεί», μια αποκάλυψη που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Δημοκρατικούς.

«Η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξε να παρέμβει στην εκλογική μας διαδικασία, όμως χάρη στην ενδελεχή έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, τώρα γνωρίζουμε ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες, που διέπραξαν αυτές τις δολοπλοκίες, δεν είχαν τη συνεργασία του προέδρου Τραμπ ή του επιτελείου του Τραμπ» τόνισε ο Ουίλιαμ Μπαρ.

Η έκθεση υπόσχεται να παράσχει νέες λεπτομέρειες για ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της έρευνας, μεταξύ αυτών το εύρος και τη φύση της αλληλεπίδρασης του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία και τις ενέργειες που ο Αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένως έκανε για να καθυστερήσει την έρευνα, μεταξύ άλλων την απόλυση, το 2017, του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Ουίλιαμ Μπαρ, εξάλλου, αναφέρθηκε σε «10 περιστατικά» που τροφοδότησαν τις υποψίες περί παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πρόεδρος ήταν αγανακτισμένος κι εξοργισμένος, ειλικρινά πεπεισμένος ότι αυτή η έρευνα στρέφεται κατά της προεδρίας του».

«Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος συνεργάστηκε πλήρως με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα» και ο «πρόεδρος δεν ενέργησε με στόχο να στερήσει από εκείνη έγγραφα και μαρτυρίες…» διαβεβαίωσε ο Μπαρ.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς γιατί ο Ρόμπερτ Μάλερ δεν προσεκλήθη στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπαρ απάντησε ότι από τον ειδικό εισαγγελέα απλά «ζητήθηκε… να μου παράσχει μια εμπιστευτική έκθεση. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω τη δική μου απάντηση σε αυτήν την έκθεση και την απόφασή μου, απόλυτα προαιρετική, να τη δημοσιοποιήσω, δεδομένου ότι αυτές οι εκθέσεις υποτίθεται δεν δημοσιοποιούνται».

«Αυτό είναι που μετράει. Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια ερευνών, χιλιάδες κλητεύσεις, εκατοντάδες εντάλματα και καταθέσεις μαρτύρων, ο ειδικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε τις προσπάθειες παράνομης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, όμως δεν διαπίστωσε ότι το επιτελείο του Τραμπ ή άλλοι Αμερικανοί συνωμότησαν σε αυτές τις προσπάθειες» είπε ο Ουίλιαμ Μπαρ.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ενδέχεται να βαθύνει το ήδη βαθύ ρήγμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ και των επικριτών τους Δημοκρατικών, που καλούνται να αποφασίσουν πόσο σκληρή στάση θα τηρήσουν, ενώ προετοιμάζουν τη διεξαγωγή ερευνών στο Κογκρέσο σε βάρος της διοίκησης Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί δεν κρύβουν την οργή τους, επειδή ο Μπαρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την έκθεση προτού τη διαβιβάσει στο Κογκρέσο.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5