Visual Browsing

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει τα όπλα στρατιωτικού τύπου (video)

newzealand-priminister
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν / © EPA/SNPA
Η τελευταία σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής έγινε στη Νέα Ζηλανδία το 1992 μετά τη δολοφονία 13 ανθρώπων από έναν ένοπλο στην περιοχή Αραμοάνα
  • A-
  • A+
0

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε την Πέμπτη την άμεση απαγόρευση στις πωλήσεις ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων και άλλων στρατιωτικού τύπου στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης σε δύο τζαμιά στο Christchurch, που στοίχισαν τη ζωή σε 50 άτομα.

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση στις πωλήσεις ήταν αποτελεσματική σε πρώτη φάση ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσει ολοκληρωτική απαγόρευση στην οπλοκατοχή με νέα νομοθετική ρύθμιση.

«Κάθε ημι-αυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση την Παρασκευή θα απαγορευτεί», είπε. Η απαγόρευση περιλαμβάνει οποιαδήποτε ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα ή όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αποσπώμενα τμήματα.

Η απαγόρευση επεκτείνεται επίσης στα «αξεσουάρ» που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή όπλων. Τα όπλα που δεν απαγορεύονται χρησιμοποιούνται συνήθως από αγρότες και κυνηγούς. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η αστυνομία και ο στρατός θα απαλλάσσονται, όπως και οι επιχειρήσεις που εκτελούν επαγγελματικό έλεγχο παρασίτων.

Σχετικα
Το Extinction Rebellion στην Ωκεανία: Συλλήψεις ακτιβιστών
Το Extinction Rebellion στην Ωκεανία: Συλλήψεις ακτιβιστών

Επίσης εξετάζεται απο την κυβέρνηση και η πρόσβαση σε διεθνείς διαγωνισμούς σκοποβολής. 

Μεγάλα ποσοστά οπλοκατοχής

Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν πολλά όπλα. Με πληθυσμό λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια στη χώρα υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα. Το 2017 η Νέα Ζηλανδία κατείχε την 17η θέση παγκοσμίως στον κατάλογο με τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής μεταξύ των κατοίκων, με 26,3 όπλα ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση με 120.5 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Σχετικα
Φοιτητής επί δύο μήνες νεκρός στο δωμάτιο της εστίας του
Φοιτητής επί δύο μήνες νεκρός στο δωμάτιο της εστίας του

Η τελευταία σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής έγινε στη Νέα Ζηλανδία το 1992 μετά τη δολοφονία 13 ανθρώπων από έναν ένοπλο στην περιοχή Αραμοάνα. Τότε προστέθηκε μια ειδική κατηγορία στις άδειες όπλων που καλύπτει τα στρατιωτικού τύπου ημι-αυτόματα όπλα, για την απόκτηση της οποίας γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Embedded rich media on Twitter

Υπέρμαχοι της υπάρχουσας νομοθεσίας της Νέας Ζηλανδίας εκτιμούν ότι το μεγάλο ποσοστό οπλοκατοχής στη χώρα σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό ένοπλης βίας σημαίνει ότι το σύστημα λειτουργεί.

Σίγουρα οι περιορισμοί στην οπλοκατοχή είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στις ΗΠΑ, όμως τα όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα, κάτι που σημαίνει ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει πόσα όπλα έχουν οι πολίτες.

Η Άρντερν εξήγησε ότι η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν και την καταγραφή των όπλων.

Ο Τζον Χαρτ, ένας αγρότης και πρώην υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος, παρέδωσε το ημι-αυτόματο όπλο του στην αστυνομία μετά το μακελειό στο Κράισττσερτς, ένα από τα 37 όπλα που παραδόθηκαν στις αρχές ενόψει της νέας νομοθεσίας.

«Είχε έρθει η ώρα. Έχω μιλήσει και με άλλους αγρότες που έχουν την ίδια άποψη. Δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους, αλλά στηρίζουν την ιδέα, αν και δεν θα το κάνουν αν δεν αναγκαστούν», εξήγησε.

Οι περισσότεροι αγρότες στη Νέα Ζηλανδία έχουν όπλα τα οποία χρησιμοποιούν για να σκοτώνουν πόσουμ ή λαγούς και να κάνουν ευθανασία στα ζώα τους που είναι τραυματισμένα.

 

Το κυνήγι για διασκέδαση αγριογούρουνων, ελαφιών και κατσικιών είναι δημοφιλές ως σπορ και για κατανάλωση, ενώ υπάρχουν πολλές ενώσεις κατόχων όπλων και σκοπευτήρια.

Η νέα νομοθεσία θα προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις για τον έλεγχο των ενοχλητικών ζώων.

Ο Σον Μολόνεϊ, δουλεία του οποίου είναι να σκοτώνει τα ενοχλητικά κατσίκια και τα ουάλαμπι στο Νότιο Νησί, εξήγησε ότι χρειάζεται τα ημι-αυτόματα όπλα με μεγάλες γεμιστήρες.

«Αν υπάρχει πολύ ελεγχόμενη πρόσβαση σε αυτού του είδους τα όπλα (…) αλλά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, αυτό θα γίνει δεκτό θετικά τόσο από τους συνεργάτες μου όσο και από εμένα», σχολίασε.

Ευρεία στήριξη

Η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Νέας Ζηλανδίας αμέσως εκφράστηκε υπέρ της νέας νομοθεσίας.

«Δεν θα είναι δημοφιλής μεταξύ κάποιων μελών μας, αλλά (…) πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη πρακτική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένωσης Μάιλς Άντερσον. «Το Κράισττσερτς, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, άλλαξε τα πάντα».

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει μεγάλη στήριξη στις αγροτικές περιοχές, έχει επίσης ταχθεί υπέρ της νέας νομοθεσίας.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, θα απαγορεύονται όλα τα στρατιωτικού τύπου ημι-αυτόματα όπλα και τα τουφέκια εφόδου, αλλά και όλα τα αξεσουάρ που επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτομάτων σε αυτόματα όπλα, όπως και την πώληση γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας.

Από την αλλαγή της νομοθεσίας εξαιρούνται δύο είδη όπλων που χρησιμοποιούνται ευρέως για το κυνήγι, τον έλεγχο των ενοχλητικών ζώων και τη διαχείριση των ζώων φάρμας: μικρά τουφέκια με γεμιστήρες που δεν περιέχουν περισσότερες από 10 σφαίρες και κυνηγετικά όπλα που περιέχουν έως και 5 σφαίρες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που πρότεινε η Άρντερν δεν είναι τόσο γενικευμένες όσο αυτές που υιοθέτησε η Αυστραλία 12 ημέρες μετά τον φόνο 35 ανθρώπων στο Πορτ Άρθουρ της Τασμανίας το 1996. Έκτοτε στη χώρα απαγορεύονται όλα τα ημι-αυτόματα όπλα και όλα τα τουφέκια. Επίσης υπάρχουν περιορισμοί στην παροχή αδειών οπλοκατοχής και έλεγχοι στην οπλοκατοχή.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5