Visual Browsing

Ο άντρας που έκανε όπλο τον HIV: «Έσκισα το προφυλακτικό»

rowe
Ντάριλ Ρόου
Πέντε θύματά του μιλούν στο BBC
  • A-
  • A+
0

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC ρίχνει φως στην υπόθεση του Ντάριλ Ρόου, ενός κομμωτή ο οποίος ήταν φορέας του HIV και μόλυνε σκόπιμα τους συντρόφους του.  

Ο Ρόου έγινε ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σκόπιμη μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους λαμβάνοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης τον Απρίλιο του 2018. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, ο κομμωτής είχε αρνηθεί να λάβει θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Στο ντοκιμαντέρ του BBC μιλούν κάποιοι από τα θύματά του, ορισμένοι αποκαλύπτας για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι θετικοί στον  HIV, όπως ο Λένι, ένας Αμερικανός που ζει στο Μπράιτον και ανακάλυψε τον Φεβρουάριο του 2016 ότι είναι φορέας.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο άντρας που χρησιμοποίησε τον HIV ως όπλο» παρουσιάζεται η ιστορία του Ρόου ο οποίος φέρεται να ξεκίνησε μία εκστρατεία εκδίκησης εναντίον της ομοφυλοφιλικής κοινότητας αφού διαγνώστηκε από τον ιό, μέσα από μία εφαρμογή γνωριμιών.

Σχετικα
Θετική Φωνή: Αυξάνονται τα εμπόδια των οροθετικών στη θεραπεία τους
Θετική Φωνή: Αυξάνονται τα εμπόδια των οροθετικών στη θεραπεία τους

Σύμφωνα με τον Λένι, ο Ρόου εμφανιζόταν στις συζητήσεις του ανένδοτος για τη χρήση του πρφυλακτικού και δεν του είπε ότι πείραξε το προφυλακτικό παρά μόνο αρκετές εβδομάδες αφού συνεβρέθηκαν ερωτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού κοιμήθηκαν μαζί τα πράγματα άρχισαν να γίνονται περίεργα και ο κομμωτής απέκτησε απέναντί του μία προσβλητική και κτητική συμπεριφορά η οποία εκφραζόταν και μέσω των μηνυμάτων στο WhatsApp.

Τελικά, ο Λένι έμαθε την αλήθεια όταν προσπάθησε να τον μπλοκάρει. Τότε ο Ρόου του τηλεφώνησε και του είπε: «Θα καείς... Είσαι ηλίθιος. Έσκισα το προφυλακτικό. Σε μόλυνα».

Σχετικα
Τζόναθαν Βαν Νες: Είμαι οροθετικός
Τζόναθαν Βαν Νες: Είμαι οροθετικός

Αρχικά δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την απειλή του, ωστόσο δύο εβδομάδες αργότερα αρρώστησε και επισκέφθηκε μία κλινική όπου έκανε τεστ για τον ιο το οποίο βγήκε θετικό.

Η υπόθεση πάντως άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν μία νοσοκόμα ενημέρωσε τον Λένι για άλλα τέσσερα πανομοιότυπα περιστατικά.

Τότε εκείνος πήγε στην αστυνομία η οποία συνέδεσε τον Ρόου με μία σειρά από περιστατικά στην βορειοανατολική περιοχή.

Στη συνέχεια ο Ρόου εκδόθηκε στην αστυνομία της Σκωτίας η οποία είχε ανακαλύψει ότι ο νεαρός είχε βάλει στο στόχαστρό του εκατοντάδες άντρες σε εφαρμογές γνωριμιών με αποτέλεσμα να εκδώσει προειδοποίηση για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι σήμερα πάντως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά με πόσους άντρες έκανε σεξ ο Ντάριλ Ρόου από το διάστημα που έγινε φορέας του ιού.

Μιλώντας μέσα από το φυλακή ο ίδιος είπε: «Θα ήθελα να πω στους άντρες στη Σκωτία και στην Αγγλία ότι λυπάμαι πραγματικά για τη συμπεριφορά μου, επειδή ήμουν τόσο απερίσκεπτος. Το βασικότερο είναι ότι ελπίζω ότι θα μπορέσουν να με συγχωρήσουν μια μέρα και θα προσπαθήσουν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή και να το αφήσουν πίσω τους».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
24.10.2019
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5