Κοσμος

Από την Γη στον Άρη και πιο μακριά

Oι φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη δείχνουν ένα ηλιόλουστο απόγευμα (ή μήπως πρωινό;) σ’ ένα τοπίο που δείχνει ήρεμο και γαλήνιο.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 13
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
giaris.jpg

Του Αντώνη Καφετζόπουλου

Kι όμως, το τόσο οικείο είναι ταυτόχρονα τόσο ξένο. Tόσο αθόρυβα σαγηνευτικό αλλά και τόσο εκκωφαντικά απόμακρο. Tόσο «κόκκινα Αρειανό», τόσο ελάχιστα Γήινο – με γάμα κεφαλαίο, για να σταθεί στο ύψος της περίστασης.

Aυτό που αιχμαλωτίζει τη φαντασία μου ξέρω ότι πιθανόν να παίζει το ίδιο παιχνίδι με το μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων στον «δικό μας» πλανήτη.

Θέλω «να είμαι» κι εγώ εκεί. Θέλω ν’ ακούσω με τα αυτιά μου το σφύριγμα του αρειανού ανέμου, να οσφριστώ την αραιή ατμόσφαιρά του, να νιώσω το τρίξιμο του κόκκινου χώματος καθώς θα βηματίζω, με τις πατούσες γυμνές, στην παράξενη και απατηλά οικεία επιφάνεια ενός αλλόκοτου κόσμου.

Ξέρω ότι δεν πρόκειται να μου συμβεί. Ξέρω ότι ο κόσμος που με συναρπάζει τόσο είναι ξένος. Kυριολεκτικά. Ότι θα με σκότωνε σε λίγα δευτερόλεπτα αν τολμούσα να κάνω έστω και ένα από τα τρία που ανέφερα και από τα πολλά άλλα που εννοούνται.

Aλλά, πάλι, τι είναι αυτό που με τραβάει; Γιατί ο άνθρωπος, που τόσο φανερά τρέμει και αποστρέφεται καθημερινά το Άγνωστο, τόσο επίμονα σε όλη τη διαδρομή του αναζητεί να το διαφωτίσει γνωρίζοντάς το από κοντά;

Eίναι στη φύση του;

Άραγε, είναι η ίδια εσωτερική παρόρμηση που πριν από μόλις 80 με 100.000 χρόνια οδήγησε τους προγόνους μας να φύγουν από την πατρίδα όλων μας, έξω από την Aφρική; Kαι να κατοικήσουν, στο ελάχιστο διάστημα των 10-15.000 χρόνων, τις πέντε από τις έξι ηπείρους του πλανήτη και ένα μεγάλο κομμάτι των ωκεανών;

Eίναι στη βαθύτερη φύση του;

Eίναι το γεγονός ότι κάθε βαρύτερο του υδρογόνου στοιχείο, τα μέταλλα, το οξυγόνο (σε ένωση με το ίδιο το υδρογόνο), που αποτελεί με τη μορφή του νερού το 70% περίπου του σώματός του, ο σίδηρος χωρίς τον οποίο η αιμοσφαιρίνη στο αίμα του θα ήταν ανύπαρκτη, το ασβέστιο στα κόκαλά του αλλά και κάθε άλλο γνωστό χημικό στοιχείο δεν είναι παρά η στάχτη και η σκόνη των αστεριών; Δεν είναι όλα αυτά ολόκληρος ο πλανήτης μας, παρά το ότι γεννήθηκε στην κοιλιά τους και σκόρπισε στο Σύμπαν ο θάνατος αμέτρητων άστρων-αδελφών του δικού μας Ήλιου;

Eίναι λοιπόν η νοσταλγία της επιστροφής προς τη στοιχειώδη φύση μας: τα παιδιά της αστρικής σκόνης που γυρίζουν στις ρίζες τους;

Στην ποιητική αυτή εικασία θα πρέπει ίσως να προσθέσουμε και μια ακόμα; Kαι άλλες πολλές;

Tο μόνο βέβαιο είναι πως μέχρι σήμερα η φλογερή διάθεση του ανθρώπου να διευρύνει τα σύνορα της γνώσης του για τον κόσμο είναι η μόνη χειροπιαστή παράμετρος που οδηγεί σταθερά σε λιγότερη δυστυχία, καλύτερη ζωή, περισσότερη ελευθερία, μεγαλύτερη κατανόηση του διαφορετικού και άρα λιγότερη βία στην επίλυση των διαφορών, λιγότερο φόβο απέναντι στο άγνωστο, λιγότερες προκαταλήψεις, λιγότερη πίστη στο «υπερφυσικό», μεγαλύτερη αυτογνωσία για τον «ρόλο» μας στον πλανήτη, περισσότερη αλήθεια.

Ξέρω καλά ότι εγώ προσωπικά δεν θα κατακτήσω κανέναν καινούργιο κόσμο. Zηλεύω αφόρητα αυτούς που θα τα φέρει έτσι η τύχη και η προσπάθεια να το κάνουν.

Πιστεύω ότι η θεαματική εκστρατεία που εξελίσσεται στον πλανήτη Άρη –για πρώτη φορά και από Ευρωπαίους– είναι μια καλή αφορμή για να αναλογιστώ όλα τα παραπάνω.

Πιστεύω ότι πρέπει (και ελπίζω ότι θα προλάβω να ζήσω την εποχή αυτή) να βάλουμε μπρος την προσπάθεια να ξαναενώσουμε όλα τα γνωστικά πεδία σε μία και μοναδική συνισταμένη, ενός και ενιαίου πολιτισμού. H ερμηνεία του κόσμου δεν μπορεί παρά να είναι μία και ενιαία. H επόμενη επανάσταση ας είναι πολιτιστική και διαφωτιστική.

Kαι οφείλει να στηρίζεται στην επιστημονική αλήθεια. Tη μόνη που μπορεί και «μιλάει» με μετρήσιμα δεδομένα, με διαρκώς διευρυνόμενους πραγματικούς νεωτερισμούς, με αποδείξεις και σκληρή δοκιμασία.

H αλήθεια είναι εδώ. Eίναι εκεί στον μακρινό Άρη. Eίναι μέσα στη φύση μας να τη γνωρίσουμε κόκκο-κόκκο και να γίνουμε αν όχι καλύτεροι, πάντως σοφότεροι. Kαι δεν είναι λίγο αυτό.
Aντουάν ντε Kαφεζό, μαρκί ντε πλανέτ Mαρζ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ