Visual Browsing

Γιούνκερ: Να ξεσηκωθεί η Ευρώπη κατά των ακροδεξιών

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ/©EPA/OLIVIER HOSLET
Το μήνυμα του για την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανό το όνειρο της Pax Europaea
  • A-
  • A+
0

«Η Ευρώπη είχε την πιο τρομερή εμπειρία από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. (Γι' αυτό) Πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτούς» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν εύλογες ερωτήσεις σχετικά με την Ευρώπη, οι οποίοι μπορεί να μην κατανοούν τις διαδικασίες. Δεν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε αυτούς τους ανθρώπους τρελούς. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι επικρίσεις τους» τονίζει ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο: «Εκείνοι που απορρίπτουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επειδή δεν τους αρέσουν όσα έρχονται από το εξωτερικό, επειδή δεν τους αρέσουν οι γείτονές τους, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε, ειδικά αν εμπνέονται από την άκρα δεξιά».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Είναι πάντα απαραίτητο να εξηγήσουμε στους ανθρώπους, ειδικά στους νεότερους, γιατί οι "σοφοί" πολιτικοί άνοιξαν τον δρόμο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό έχει να κάνει με την ιδέα του Pax Europaea (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ειρήνη). Αυτό είναι το κίνητρο της ευρωπαϊκής δράσης και δεν έχει χάσει τίποτα από τη σημασία του. Όποτε παρουσιάζω αυτήν την παλιά ειρηνευτική διακήρυξη σε αίθουσες, όπου παρακολουθούν και πολλοί νέοι άνθρωποι, η προσοχή είναι μεγάλη».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ακόμη: «Πιστεύω ότι οι νέοι, ακόμη και αν έχουν λάβει την ειρήνη ως κάτι δεδομένο, εξακολουθούν να ενθουσιάζονται με αυτό το θέμα. Είναι ακριβώς στα γονίδια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Τόσες οικογένειες έχουν υποστεί τόσο φοβερές ανθρώπινες απώλειες».

Σχετικα
«Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη» -Συγκινήθηκε ο Γιούνκερ
«Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη» -Συγκινήθηκε ο Γιούνκερ

Μικραίνει οικονομικά η Ευρώπη

Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Υπάρχουν θέματα όπως η ενιαία αγορά, η νομισματική ένωση, η κατάργηση των εμποδίων. Αυτό που ορίζει την Ευρώπη μπορεί να βιωθεί και να εξηγηθεί, όχι μόνο από το παρελθόν, αλλά και από την ιδέα της μελλοντικής προοπτικής. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι είχαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα είμαστε στο 7% και μέχρι το τέλος του αιώνα θα είμαστε πολύ πιο κάτω». 

Και συμπλήρωσε: «Το μερίδιό μας στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή μειώνεται σταθερά. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βρίσκεται στην ομάδα των 7 μεγαλύτερων οικονομιών στο άμεσο μέλλον. Για αυτό λέω: Όσοι δεξιοί λαϊκιστές λένε ότι το εθνικό κράτος είναι η σωστή αναφορά, κάνουν ένα σοβαρό λάθος».

Σχετικα
Οργή Γιούνκερ για το ενταξιακό φρένο σε Β. Μακεδονία και Αλβανία
Οργή Γιούνκερ για το ενταξιακό φρένο σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Ευρώπη όπως... ΗΠΑ

Ο Γιούνκερ απέρριψε, πάντως, την προοπτική υιοθέτησης ενός διοικητικού μοντέλου ομοσπονδίας, αντίστοιχης με εκείνου των ΗΠΑ.

«Δεν είμαι κάποιος που περιφρονεί τη σημασία των εθνικών κρατών και την πλούσια περιφερειακή ποικιλομορφία τους. Η Ευρώπη, όμως, δεν μπορεί να συμψηφιστεί σε ένα έθνος. Δεν είμαι οπαδός των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» ξεκαθάρισε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμων στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το παλιό θέμα του πολέμου είναι επομένως πάντα ένα τρέχον θέμα. Ποτέ δεν ξέρεις αν αυτά τα γεγονότα θα ξαναγυρίσουν» τόνισε.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5