Κοσμος

Παρέμβαση ΗΠΑ για την απελευθέρωση ακτιβιστή δικηγόρου στην Κίνα

Κρίθηκε ένοχος για «ανατρεπτική» δραστηριότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Ακτιβιστής δικηγόρος στη φυλακή για «ανατρεπτική» συμπεριφορά
Κίνα: Ακτιβιστής δικηγόρος στη φυλακή για «ανατρεπτική» συμπεριφορά

Η διπλωματία των ΗΠΑ προέτρεψε την Τρίτη τις αρχές της Κίνας να απελευθερώσουν τον Γουάνγκ Τσαντζάνγκ, δικηγόρο στο επάγγελμα, ειδικευμένο σε υποθέσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Καλούμε την Κίνα να τον απελευθερώσει άμεσα και να του επιτρέψει να επανενωθεί με την οικογένειά του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης ως προς το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Κίνα. Συνεχίζουμε να απαιτούμε από το Πεκίνο να τιμήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες» συνέχισε.

Ο Γουάνγκ Τσαντζάνγκ καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών για «ανατρεπτική» δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, άγγιξε «ευαίσθητα» θέματα της κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν συχνά ανησυχίες για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, σε μια περίοδο που οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις, με φόντο τόσο την υπόθεση Huawei όσο και τις διμερείς συγκρούσεις για το εμπόριο.

Ακτιβιστής

Ο 42χρονος δικηγόρος υπερασπίστηκε πολιτικούς ακτιβιστές, μέλη της -εκτός νόμου στην Κίνα- θρησκευτικής οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ, καθώς και αγρότες που εκδιώχθηκαν από τα χωράφια τους στο πλαίσιο υλοποίησης μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Ήταν ο τελευταίος που δεν είχε ακόμη αφεθεί ελεύθερος ή καταδικαστεί από μια ομάδα περίπου 200 υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ποινικολόγων, νομικών, ακτιβιστών- που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2015, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καταστολής.

Κρίθηκε «ένοχος» για συμμετοχή «σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή» της κινεζικής κυβέρνησης και του επιβλήθηκε «ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, καθώς και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

Οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκαναν λόγο για διαδικασία-παρωδία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ