1821 Digital Gallery
Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο κ. Τσίπρας συμμαχεί με δεξιούς λαϊκιστές

Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο κ. Τσίπρας συμμαχεί με δεξιούς λαϊκιστές

«Ο Τσίπρας είχε πει ψέμματα στον κόσμο»
© eurokinissi

Η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Ελλάδα υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνει σε άρθρο της η DW, ενώ στις δηλώσεις του στο γερμανικό Μέσο, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική συμμαχία ενώ επισημαίνει ότι η ΝΔ ήταν πάντα στο πλευρό του.

Όπως λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ «στην Ελλάδα η Ν.Δ. ήταν πάντα στο πλευρό μου, στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου. Θέλουμε στην Αθήνα να καταστήσουμε σαφές ότι δρούμε από κοινού, ότι έχουμε κοινές ιδέες, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και για το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ερωτάται, εάν συμμερίζεται το αίτημα για λιγότερους φόρους. «Στόχος μας είναι να μην εγκαταλείπουν πια οι άνθρωποι την πατρίδα τους, αναζητώντας καλύτερη δουλειά στο εξωτερικό» λέει ο Γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle. «Την τελευταία δεκαετία πολλοί Έλληνες, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και αυτό πρέπει σταματήσει. Χρειαζόμαστε δίκαιες, αλλά και ίσες συνθήκες διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ίσες ευκαιρίες, αλλά αυτό προϋποθέτει οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση έχει παρέλθει, πρέπει να θέσουμε θεμέλια για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του».

Ως κοινός υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να κάνει προεκλογικό αγώνα σε όλα τα κράτη-μέλη, άρα και στην Ελλάδα. Η παρουσία του στην Αθήνα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς στο απόγειο της ελληνικής κρίσης είχε επικρίνει σε υψηλούς τόνους την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, με αποτέλεσμα να του έχει ασκήσει προσωπική κριτική και ο πρωθυπουργός.

Σχετικα
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)

Τι απαντάει σήμερα ο Γερμανός πολιτικός στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ; «Ο Τσίπρας είχε πει ψέμματα στον κόσμο», υποστηρίζει. «Έδωσε υποσχέσεις, που δεν μπορούσε να υλοποιήσει μετά τις εκλογές. Επομένως η Αριστερά στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική όταν ασκεί τόσο επιθετική κριτική. Άλλωστε ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και γυρίζει την πλάτη σε αυτή την πολιτική. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Εμείς, ως ΕΛΚ, πάντα λέγαμε στον κόσμο ότι θα έρθουν δύσκολες εποχές και ότι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν βελτιώνονται τα πράγματα στην Ευρώπη. Και τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική μας έχει αποτέλεσμα, η ανάπτυξη επιστρέφει και το ίδιο μπορεί να γίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμη, και στην Ελλάδα».

Η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι προκάλεσε νέες αντιδράσεις και σχόλια περί «δεξιάς στροφής». Ο ίδιος επιστρέφει τις αιτιάσεις. «Όσον αφορά τη στροφή προς τα δεξιά, στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση συμμαχίας με δεξιούς λαϊκιστές. Ο Τσίπρας συμμαχεί με δεξιούς λαϊκιστές. Επομένως νομίζω ότι κατ΄αρχήν θα πρέπει να αναρωτηθεί ο ίδιος, εάν ήταν σωστό να αναλάβουν ευθύνες αυτοί οι πολιτικοί».

Σχετικα
Αυστρία: Υπερψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους 18 άνω
Αυστρία: Υπερψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους 18 άνω

Ως επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, ο Γερμανός πολιτικός έχει δηλώσει επανειλλημμένα ότι υποστηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και τη συγκρότηση ενός «ευρωπαϊκού στρατού». Επιθυμεί όμως και την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα θωρακίσει την ευρωζώνη απέναντι σε μελλοντικές κρίσης. Στόχος: η πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.

«Περάσαμε δύσκολες στιγμές την εποχή της κρίσης, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για το μέλλον» λέει ο Γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle. «Εάν τυχόν ανακύψει νέα κρίση του ευρώ, θέλω να είμαστε ανεξάρτητοι. Το ΔΝΤ ήταν απαραίτητο το 2008 ή το 2009 για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά στο μέλλον θέλω να μας προστατεύει ένα αυτόνομο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Δεν θέλω να εξαρτώμαι από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Λευκό Οίκο εάν προκύψουν πάλι προβλήματα. Θέλω να αναλάβουμε εμείς οι Ευρωπαίοι αυτή την αποστολή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5