Κοσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στο Βέλγιο: Αποχώρησαν από τον συνασπισμό οι Φλαμανδοί εθνικιστές

Με κυβέρνηση μειοψηφίας συνεχίζει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ - Το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό έφερε τα πάνω-κάτω

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
belgium-prime-minister.gif
©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μπήκε στο αεροπλάνο για το Μαρόκο ως επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού, βγήκε ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Οι Φλαμανδοί εθνικιστές, όπως είχαν προαναγγείλει, απέσυραν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση να υπογράψει η χώρα το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Οι παραιτήσεις των υπουργών που προηγήθηκαν, έγιναν «αποδεκτές» από τον βασιλιά της ευρωπαϊκής χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαρλ Μισέλ. Ο Βέλγος πρωθυπουργός τού παρουσίασε τις πολιτικές εξελίξεις και τα ονόματα των υπουργών που θα αναλάβουν τα κενά χαρτοφυλάκια (Εσωτερικών, Οικονομικών, Άμυνας και Μετανάστευσης).

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, που προέρχεται από τη Νεοφλαμανδική Συμμαχία (N-VA, φλαμανδοί εθνικιστές) επιβεβαίωσε την Κυριακή, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTBF, πως ο ίδιος και οι άλλοι υπουργοί του κόμματός του επρόκειτο να παραιτηθούν.

Με την αποχώρηση του N-VA, που κατείχε σημαντική θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τίθεται επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Μάιο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των θέσεων του N-VA για τη Μετανάστευση, που χαρακτηρίζονται ακραίες.

Τελεσίγραφο

Ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρτ Ντε Βέβερ είχε απευθύνει το βράδυ του Σαββάτου τελεσίγραφο στον Σαρλ Μισέλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το N-VA θα αποχωρούσε αν ο τελευταίος αναχωρούσε την Κυριακή για το Μαρακές, προκειμένου να εγκρίνει εξ ονόματος του Βελγίου το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Το N-VA ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού, το οποίο ήταν αντίθετο με το κείμενο του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μαρόκο από τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών, προτού επικυρωθεί με μια ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 19 Δεκεμβρίου.

party-leader-nva.gif
Ο πρόεδρος του Ν-VA/©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το Σύμφωνο είχε αποτελέσει αρχικά αντικείμενο κυβερνητικής ομοφωνίας το καλοκαίρι, όμως το N-VA άλλαξε γνώμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Η κίνηση-ματ που πυροδότησε εξελίξεις

Η κρίση που υπέβοσκε εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά δεν είχε φανερωθεί, εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στραφεί στο Κοινοβούλιο, ελλείψει ομοφωνίας στην κυβέρνησή του.

Δύο ημέρες αργότερα, μια μεγάλη πλειοψηφία δεξιάς/αριστεράς εξασφαλίστηκε στην Ολομέλεια του σώματος υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει το Σύμφωνο. Το NV-A βρέθηκε απομονωμένο δίπλα στο ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang.

ste.gif
Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ/©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ, που δεν είναι δεσμευτικό, καταγράφει αρχές -προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας- και περίπου 20 προτάσεις προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Η Ιταλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Ελβετία, η Αυστραλία, το Ισραήλ και η Δομηνικανή Δημοκρατία αποφάσισαν να μην μεταβούν στο Μαρκές. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την επεξεργασία του Συμφώνου τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ