Visual Browsing

Απάντηση Exxon Mobil στην Τουρκία: Δεν μας απομακρύνουν οι απειλές (video)

«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου»

Ενώ ο Ερντογάν απειλεί φραστικά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία ο αντιπρόεδρος της Εxxon Mobil, Tristan Asprey, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα της Κύπρου, λέει ξεκάθαρα ότι οι τουρκικές απειλές δεν απομακρύνουν την εταιρεία από τον στόχο της.

«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum, σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο “10”, το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωταρχικές ενδείξεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου στα σπλάχνα της Δελφύνης ήταν κάτι περισσότερο από σαφής.

«Έχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τον στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική», ανέφερε.

Σχετικα
Ερσίν Τατάρ: Η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία
Ερσίν Τατάρ: Η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία

Μιλώντας για τον East-Med, είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για μεταφορά του φυσικού αεριού στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με άλλες επιλογές. Βασική συνισταμένη, βέβαια, είναι πάντοτε η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

«Μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια της Ευρώπης»

«Ο East-Med είναι ένας μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν», υπογράμμισε.

Σχετικα
Κύπρος: Αποσύρεται σχολικό βιβλίο με αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ
Κύπρος: Αποσύρεται σχολικό βιβλίο με αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ

Τα κυπριακά κοιτάσματα αλλά και κατ’ επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο.

«Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο “10”, ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες περιοχές , και η ανάπτυξή τους θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντική νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή», υποστήριξε.

Αγωγή με βάση την νομοθεσία κατά των διακρίσεων κατέθεσαν Αμερικανοί πολίτες ενάντια στην Airbnb για την απόφασή της να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της τις καταχωρήσεις καταλυμάτων στους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο δικηγόρος Ρόμπερτ Τζ. Τόλτσιν δήλωσε σήμερα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι την αγωγή κατέθεσαν 17 Ισραηλινοαμερικανοί που κατέχουν ακίνητη περιουσία στους εβραϊκούς εποικισμούς και ένας Αμερικανός πολίτης, πελάτης της εταιρείας καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων.

Οι ενάγοντες ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, ζητώντας επίσης αποζημιώσεις.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο της αμερικανικής Πολιτείας Ντέλαγουερ.

Η εταιρεία απάντησε ότι εμμένει στην απόφασή της και υπέδειξε σε αποφάσεις άλλων πολυεθνικών εταιρειών ξενοδοχείων με έδρα τις ΗΠΑ που δεν προσφέρουν διαμονή στους εποικισμούς.

«Δεν πιστεύουμε ότι η αγωγή αυτή θα γίνει δεκτή στο δικαστήριο, αλλά γνωρίζουμε ότι άνθρωποι διαφωνούν με την απόφασή μας και εκτιμούμε την άποψή τους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας με ανακοίνωσή του στο dpa.

Το Airbnb είχε προχωρήσει στην αφαίρεση των καταχωρήσεων από την πλατφόρμα της στην Κριμαία, το 2014, όταν η χερσόνησος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, προσθέτει η ανακοίνωση.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Airbnb ανακοίνωσε την απόφασή της να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της περίπου 200 καταχωρήσεις καταλυμάτων στους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την απόφαση της εταιρείας χαιρέτισαν το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και άλλες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, μια ξεχωριστή μήνυση κατατέθηκε από Ισραηλινούς δικηγόρους στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στα εδάφη τα οποία κατέλαβε κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το Ισραήλ αμφισβητεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι και υποστηρίζει ότι το μέλλον τους θα πρέπει να καθοριστεί μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Περίπου 600.000 Ισραηλινοί κατοικούν σε περίπου 200 εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που αποτελούν επίσης πατρίδα σε τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5