1821 Digital Gallery
Ακατάλληλο για πτήσεις το Μπόινγκ της Lion Air που σκότωσε 189 ανθρώπους

Ακατάλληλο για πτήσεις το Μπόινγκ της Lion Air που σκότωσε 189 ανθρώπους

«Θα έπρεπε να είναι καθηλωμένο» - Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων ένα μήνα μετά την αεροπορική τραγωδία
© EPA/MAST IRHAM

«Ακατάλληλο για πτήσεις» κρίθηκε από το πόρισμα των Ινδονήσιων εμπειρογνωμόνων το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Lion Air, το οποίο συνετρίβη τον περασμένο μήνα στοιχίζοντας τη ζωή 189 ανθρώπων.

Το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737 συνετρίβη στη θάλασσα της Ιάβας λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τζακάρτα, πρωτεύουσας της Ινδονησίας στις 29 Οκτωβρίου.

Η προκαταρκτική έκθεση των ερευνητών δίνει στοιχεία και πληροφορίες για τεχνικά προβλήματα που είχαν εντοπιστεί σε άλλες πτήσεις του αεροπλάνου, αλλά δεν καταλήγει σε ένα οριστικό συμπέρασμα για την αιτία της αεροπορικής τραγωδίας.  

Το 737 Max είναι μια νέα εκδοχή του πρωτότυπου Boeing 737. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε ξεκινήσει πτήσεις πριν από μερικούς μήνες, είχε ζητήσει να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα 13 λεπτά προτού χαθεί η επαφή μαζί του και κατευθυνόταν προς την Πανγκάλ Πινάν, μια πόλη στο νησί Μπανγκά, στα ανοικτά της Σουμάτρα, μια διαδρομή που θα είχε διάρκεια μιας ώρας.

Σχετικα
Πτήση Αθήνα-Νέα Υόρκη της United Airlines: Έκτακτη προσγείωση στο Ρέικιαβικ
Πτήση Αθήνα-Νέα Υόρκη της United Airlines: Έκτακτη προσγείωση στο Ρέικιαβικ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lion Air Έντουαρντ Σιράιτ είχε δηλώσει όταν έγινε το δυστύχημα ότι το αεροσκάφος είχε επισκευαστεί πρόσφατα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τη φύση του προβλήματος.

Σήμερα ένας ινδονήσιος ερευνητής ανακοίνωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν ζητήματα που αφορούν το εκσυγχρονισμένο σύστημα στήριξης του αεροσκάφους συνέβαλαν στο δυστύχημα.

Ο Νουρκαχίο Ουτόμο, ένας ερευνητής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας (KNKT), δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν έχει ακόμη δευκρινίσει αν το σύστημα στήριξης, το οποίο δεν περιγραφόταν στους πιλότους στα εγχειρίδια πτήσης, αποτέλεσε παράγοντα που συντέλεσε στο δυστύχημα.

Σχετικα
Επεισόδιο σε πτήση Λονδίνο - Χανιά: Βρετανός χτύπησε τον πιλότο κι άλλους επιβάτες
Επεισόδιο σε πτήση Λονδίνο - Χανιά: Βρετανός χτύπησε τον πιλότο κι άλλους επιβάτες

Τα συμπεράσματα της KNKT αναφέρουν ότι η Lion Air έθεσε και πάλι το αεροπλάνο στην κυκλοφορία παρότι είχαν εμφανιστεί προβλήματα σε προηγούμενες πτήσεις. Η προηγούμενη πτήση ήταν από το Ντενπασάρ του Μπαλί στην Τζακάρτα.

“Στη διάρκεια εκείνης της πτήσης το αεροσκάφος είχε εμφανίσει τεχνικό πρόβλημα αλλά ο πιλότος είχε αποφασίσει να συνεχίσει”, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουτόμο. Η έκθεση αναφέρει πολλές διαδικασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των αναφερθέντων προβλημάτων.

“Κατά την γνώμη μας το αεροσκάφος ήταν πλέον ακατάλληλο για πτήση και δεν θα έπρεπε να έχει συνεχίσει”, είπε ο ίδιος. Η έκθεση της επιτροπής ωστόσο δεν καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, αναφέρει όμως ότι οι πιλότοι δυσκολεύονταν με το αυτοματοποιημένο σύστημα στήριξης του αεροσκάφους, το οποίο ήταν νέο χαρακτηριστικό στον στόλο των 737 Max.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να διασφαλίσει πως το εγχειρίδιο λειτουργίας τηρείται “ώστε να βελτιώσει τo πρωτόκολλο ασφαλείας και να μπορεί ο πιλότος να παίρνει την σωστή απόφαση για την συνέχιση της πτήσης”.

Oι ερευνητές είχαν αποκαλύψει ότι το αεροσκάφος σε προηγούμενες πτήσεις είχε αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα που συνδέονταν με τα όργανα μέτρησης του ύψους και της ταχύτητας πτήσης.

Ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους και συγκεκριμένα ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης έχει ανασυρθεί, αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον καταγραφέα με τις συνομιλίες από το πιλοτήριο που μπορεί να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο αντίδρασης των πιλότων.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν στραφεί δικαστικά εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους, της Boeing, για εικαζόμενες κακοτεχνίες στον σχεδιασμό του αεροσκάφους, επικεντρώνοντας στο αυτοματοποιημένο σύστημα ασφάλειας.

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Lion Air έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός παίκτης στον τομέα αυτόν της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5