Visual Browsing
Λονδίνο

Brexit: Αυτή είναι η συμφωνία με την ΕΕ - Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζει ο Γιούνκερ

Προσωρινό ενιαίο τελωνειακό έδαφος και οικονομικές σχέσεις ανάλογες με αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας
Λονδίνο © EPA/ANDY RAIN

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία αναφορικά με το σχέδιο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

Σχετικα
Brexit-Ραγδαίες εξελίξεις: Η Μέι δεν αποκλείει 2ο δημοψήφισμα
Brexit-Ραγδαίες εξελίξεις: Η Μέι δεν αποκλείει 2ο δημοψήφισμα

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Σχετικα
Και μετά τα δάκρυα της Τερέζας τι θα γίνει το Brexit;
Και μετά τα δάκρυα της Τερέζας τι θα γίνει το Brexit;

Μέι: Το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε το συγκεκριμένο σχέδιο

Όπως τόνισε το βράδυ της Τετάρτης σε σύντομή δήλωσή της η Τερέζα Μέι, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν μία ημέρα νωρίτερα οι διαπραγματευτές. Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας είναι «το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία».

«Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε» είπε, εκτιμώντας πως «η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι η συμφωνία αυτή ανταποκρίνεται με επιτυχία «στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής της ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την Ντάουνινγκ Στριτ, πως είναι έτοιμη δηλαδή να εξηγήσει με λεπτομέρειες τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο, σε ομιλία της την Πέμπτη.

Ανταρσία στους Τόρις

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Μέι ακυρώθηκε, με βρετανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και πρόταση μομφής κατά της Βρετανής πρωθυπουργού.

10 υπουργοί εναντίον του σχεδίου

Σύμφωνα με το Sky News, στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου επικράτησε «μεγάλη διάσπαση» για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί σήμερα, μετέδωσε το Sky News, ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

«Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News. 

Μπαρνιέ: Βρήκαμε μαζί μια λύση

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

«Βρήκαμε μαζί μια λύση», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

«Μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση… (επισημαίνοντας ότι) αποφασιστική πρόοδος καταγράφθηκε στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε ο Γιούνκερ σε ένα tweet, κάνοντας λόγο για μια σύνοδο αυτόν τον μήνα.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας». 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

In Art 2019
In Art 2019
Zina Athanassiadou Gallery
25.05.2019
In Art 2019
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5