1821 Digital Gallery
10 σουρεάλ νόμοι της Γηραιάς Ηπείρου: Στη Γαλλία επιτρέπεται να παντρευτείς νεκρό!

10 σουρεάλ νόμοι της Γηραιάς Ηπείρου: Στη Γαλλία επιτρέπεται να παντρευτείς νεκρό!

Νόμοι που θα νομίζεις ότι τους έγραψαν οι Monty Python
10 παράλογοι νόμοι που ισχύουν σε χώρες της Ευρώπης.

Μπαίνεις στο ταξί για να πας στη δουλειά και περιμένεις να ακούσεις κλασικά τον ταξιτζή να έχει βάλει π.χ. Καζαντζίδη στις 8 το πρωί. Στη Φινλανδία αυτό απαγορεύεται -όχι ο Καζαντζίδης, η μουσική γενικά. Αυτός και άλλοι εννιά περίεργοι νόμοι θα σε κάνουν σίγουρα να απορήσεις. Ορισμένοι είναι αρκετά παλιοί και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ενώ άλλοι θεσπίστηκαν τον τελευταίο αιώνα.

1. Απαγορεύεται να καβαλήσεις το άλογό σου αν ήπιες τα ποτάκια σου στη Μεγάλη Βρετανία

Την επόμενη φορά που θα βγεις για ποτά με τους φίλους σου (στη Μεγάλη Βρετανία), φρόντισε να πάρεις ταξί γιατί αλλιώς μπορεί να συλληφθείς. Πρόκειται για βρετανικό νόμο του 1872 που απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις κάρο, άλογο ή αγελάδα για να μεταφερθείς, αν τα έχεις τσούξει. Όταν οδηγεί το αλκοόλ, η αγελάδα σου μπορεί να συγκρουστεί με κάποια άλλη αγελάδα.

Σχετικα
Ρωσία - Ουκρανία: Πόλεμος και Ειρήνη
Ρωσία - Ουκρανία: Πόλεμος και Ειρήνη

2. Απαγορεύεται «να χειριστείς τον σολομό κάτω από ύποπτες συνθήκες» σε Αγγλία και Σκωτία

Η Νομοθεσία για τον Σολομό του 1986 είχε σκοπό τα καθορίσει τι θα γίνεται με την αλιεία του σολομού στις ανατολικές και βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας και της Σκωτίας. Μέσα σε 43 παραγράφους ένα σημείο είναι αυτό που έχει τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον. Στην 32η παράγραφο υπάρχει φράση που δηλώνει πως είναι παράνομο «να χειριστείς τον σολομό κάτω από ύποπτες συνθήκες». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τίτλος σουρεαλιστικού ποιήματος μιας και δε βγάζει κανένα νόημα. Ωστόσο, μάλλον εννοείται ότι απαγορεύεται να ξεκινήσεις κάποια επιχείρηση αλιείας σολομού χωρίς πρώτα να έχεις ενημερώσει τους αρμόδιους για τέτοια ζητήματα. Οπότε, πρόσεξε τι κάνεις με τον σολομό γιατί μπορεί να τιμωρηθείς!

Σχετικα
Στους 5 καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης ο Κώστας Μπακογιάννης
Στους 5 καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης ο Κώστας Μπακογιάννης

3. Απαγορεύεται να μπεις σε ταξί αν έχεις λέπρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε νομοθεσία του 1984 για τη Δημόσια Υγεία αναφέρεται συγκεκριμένα για τους άρρωστους επιβάτες ότι είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στον οδηγό του ταξί ότι είναι άρρωστοι. Έγκειται στον οδηγό αν θα δεχτεί να τους μεταφέρει ή όχι. Στη συνέχεια ο οδηγός πρέπει να ενημερώσει τις αρχές ώστε να απολυμάνουν το όχημα. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να πάρει λεωφορείο, αυτό απαγορεύεται εφόσον έχεις «εμφανή» συμπτώματα.

4. Στη Γαλλία, αν διαφημίσεις προϊόν με υψηλή ζάχαρη, πρέπει να πεις ότι οφείλουμε να τρώμε 5 φρούτα ή λαχανικά τη μέρα

Στη Γαλλία υπάρχει ένας νόμος του 1976, που ορίζει συγκεκριμένα μηνύματα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε διαφήμιση. Το 2016 ο νόμος τροποποιήθηκε για να περιλαμβάνει και άλλες υγιεινές συμβουλές όπως «μάθε στο παιδί σου να μην τρώει σνακ ανάμεσα στα γεύματα» και «μαζί με το γάλα, το να πίνεις νερό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

5. Στη Γαλλία επιτρέπεται να παντρευτείς νεκρό

Κι όμως, το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» δεν έχει τόση σημασία στη Γαλλία, όπου μπορείς να παντρευτείς κάποιον που έχει πεθάνει. Πρέπει βέβαια να υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι επρόκειτο να παντρευτείτε πριν τον θάνατο. Το 1959, ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα, μία χήρα έγραψε στον τότε Πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ, ένα συγκινητικό γράμμα όπου ζητούσε να παντρευτεί τον πρόσφατα νεκρό σύντροφό της. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για νομική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει καμία τελετή.

6. Απαγορεύεται να βάλεις μουσική μέσα σε ταξί στη Φινλανδία

Αν έχεις ταξί στη Φινλανδία, δεν μπορείς να βάλεις μουσική σύμφωνα με νόμο του 2002, λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο με μόλις 14 ευρώ τον χρόνο στον φινλανδικό φορέα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (Finnish Composers Copyright Society) έχουν πρόσβαση σε όλα τα τραγούδια. Βέβαια, σε περίπτωση που μπεις σε ταξί στη Φινλανδία, έχε υπόψιν σου ότι μπορεί να έχουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στους Lordi.

7. Στη Δανία απαγορεύεται να δώσεις περίεργο όνομα στο παιδί σου

Πρόκειται για έναν νόμο που θα έπρεπε σίγουρα να υπάρχει και στην Ελλάδα. Στη Δανία λοιπόν υπάρχει ένας κατάλογος ονομάτων για να επιλέξεις (18,000 γυναικεία και 15,000 αντρικά ονόματα), ενώ υπάρχει και ένα συμβούλιο που εξετάζει την προσθήκη ενός νέου ονόματος. Επίσης, αν δε σου αρέσει το επίθετό σου, υπάρχουν 2,000 διαθέσιμα επίθετα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις.

8. Απαγορεύεται να κάνεις πεζοπορία γυμνός στην Ελβετία

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2011 όταν ένας γερμανός άνδρας που έκανε πεζοπορία, πέρασε γυμνός μπροστά από μία οικογένεια στο συντηρητικό χωριό Άπενζελ. Ο άνδρας αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 69 ελβετικά φράγκα.

9. Αν η θάλασσα ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία παγώσει, μπορεί ένας Δανός νόμιμα να σπάσει στο ξύλο έναν Σουηδό σε περίπτωση που ο τελευταίος έρθει δια θαλάσσης στη Δανία

Πρόκειται για έναν νόμο του 1658, όταν οι Δανοί και οι Σουηδοί βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους. Για δύο χρόνια οι Σουηδοί περνούσαν την παγωμένη θάλασσα και έφταναν στη Δανία. Έτσι πέρασε ο νόμος που επιτρέπει στους Δανούς να προστατευθούν από τους εισβολείς πλακώνοντάς τους στο ξύλο. Ο νόμος για κάποιο λόγο δεν έχει καταργηθεί ακόμη.

10. Οι ιερόδουλες στην Καταλονία της Ισπανίας πρέπει να φοράνε γιλέκα ασφαλείας

Πρόκειται για έναν νόμο του 2010 που τις αναγκάζει να φοράνε φωσφοριζέ γιλέκα όχι λόγω της εργασίας τους, αλλά για να είναι ορατές στον δρόμο, καθώς υπήρξαν πολλά ατυχήματα με αυτοκίνητα που δεν τις είδαν.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5