Visual Browsing
Κυπριακή ΑΟΖ

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας για Αιγαίο και Κύπρο

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να παρέμβουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας»
Κυπριακή ΑΟΖ © EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια σε Κύπρο, Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που θα την φέρει προ τετελεσμένου και προειδοποίησε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να παρέμβουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα σχέδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου είναι μηδενικές. Άπαντες οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, γνωστές ως «η Βασίλισσα του προφήτη» θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, πάντα σε εναρμόνιση με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις συμμαχικές δυνάμεις και αφορούν το νησί της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό, όλοι οφείλουν να πράξουν αναλόγως» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικα
Κομάντο των Ιμίων στην ηγεσία του τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο
Κομάντο των Ιμίων στην ηγεσία του τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια του Κυπριακού SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα, μετέδωσε ότι η Τουρκία πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» στα πολεμικά της πλοία και υποβρύχια να απαντούν ακόμη και εις διπλούν και τριπλούν στις πιθανές απειλές που θα δεχθούν από Ελλάδα και Κύπρο.

Οι κανόνες εμπλοκής που πρόκειται να εφαρμοστούν, θα είναι βέβαια ανάλογοι ή θα αυξάνεται η αντίδραση ανάλογα με το επίπεδο της απειλής, όπως αναφέρεται. Και ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής, θα υπάρχει η δυνατότητα η διαταγή να μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ναύαρχο μέχρι και σε χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματικούς ενός πλοίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής επομένως, ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ακόμη και στην πιο μικρή παρενόχληση που θα δεχτεί το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», αλλά και το γεωτρύπανο ‘Φατίχ’, που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η ιστοσελίδα «Defence Turk», που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από άλλα ακραία εθνικιστικά μέσα της Τουρκίας, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες των τουρκικών πλοίων. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ενεργήσει δυναμικά απέναντι στον τουρκικό στόλο που έχει το ‘πάνω χέρι’ στη Μεσόγειο. Αλλά ούτε και η ε/κ διοίκηση μπορεί να βγάλει άχνα απέναντι στην αντίδραση της Τουρκίας».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εν Αιθρία 10
Εν Αιθρία 10
Ελληνοαμερικανική Ένωση
11.09.2019
Εν Αιθρία 10
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
12.09.2019
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5