Κοσμος

Το τελευταίο άρθρο του Τζαμάλ Κασόγκι: Aνάγκη για ελευθερία του Τύπου στον αραβικό κόσμο

«Υποφέρουμε από φτώχεια, κακοδιαχείριση και ελλιπή εκπαίδευση»

36975838_2294409237265938_5992879966755225600_n.jpg
Θάνος Γελαλής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20142012.jpg
© EPA/SEDAT SUNA

Λίγο πριν εξαφανιστεί ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, είχε γράψει το τελευταίο του κείμενο, το οποίο η εφημερίδα The Washington Post, δεν δημοσίευσε με την ελπίδα ότι ο Τζαμάλ θα επιστρέψει για να το επιμεληθεί.

Όπως γράφει η Κάρεν Ατία, συντάκτρια της στήλης Global Opinions, «Τώρα πρέπει να το αποδεχτώ. Δεν πρόκειται να επιστρέψει. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο του που θα επεξεργαστώ ποτέ ξανά για την εφημερίδα The Washington Post. Αυτό το άρθρο του σκιαγραφεί τέλεια τη δέσμευσή του και το πάθος του για ελευθερία στον αραβικό κόσμο. Ελευθερία για την οποία, όπως φαίνεται, έδωσε και τη ζωή του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε και διαμελίστηκε εντός του Προξενείου κατά τη διάρκεια ανάκρισης, από σαουδάραβες πράκτορες. Η εφημερίδα επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται την οποιαδήποτε σχέση με τα γεγονότα.

Για τον Τζαμάλ, όπως γράφει στο τελευταίο του άρθρο, «υπάρχει μόνο μία χώρα στον αραβικό κόσμο, που μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως ελεύθερη. Αυτή είναι η Τυνησία». «Οι Άραβες που ζούνε στις υπόλοιπες χώρες, είτε δεν πληροφορούνται καθόλου είτε παραπληροφορούνται. Δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν επαρκώς, πόσο μάλλον να συζητήσουν δημόσια, για ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή αλλά και την καθημερινή τους ζωή. Αφηγήσεις που καθοδηγούνται από την κυβέρνηση, κυριαρχούν στο δημόσιο σώμα και αν και πολλοί δεν τα πιστεύουν, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γίνεται θύμα σε αυτές τις ψευδείς αφηγήσεις».

«Στον αραβικό κόσμο είχε ωριμάσει η ελπίδα κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, το 2011. Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και ο γενικός πληθυσμός ξεχείλιζαν προσδοκίες για μία λαμπρή και ελεύθερη αραβική κοινωνία εντός των σεβαστών χωρών τους. Περίμεναν ότι θα χειραφετηθούν από την ηγεμονία των κυβερνήσεών τους και τις συνεχείς παρεμβάσεις και τη λογοκρισία των πληροφοριών. Αυτές οι προσδοκίες σύντομα διαψεύστηκαν. Αυτές οι κοινωνίες είτε επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάσταση, είτε ήρθαν αντιμέτωπες με ακόμη χειρότερες συνθήκες από τις προηγούμενες».

Στη συνέχεια ο Κασόγκι κάνει λόγο για την έλλειψη διεθνούς αντίδρασης στα ζητήματα ενημέρωσης του αραβικού κόσμου, αναφερόμενος στη φυλάκιση του δημοσιογράφου Σαλέχ αλ-Σεχί με την κατηγορία προσβολής του βασιλικού δικαστηρίου. Όπως γράφει για το περιστατικό «αυτές οι πράξεις δεν προκαλούν πλέον τις επιπτώσεις που είχε άλλοτε η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».

«Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μία σύγχρονη εκδοχή των παλιών διεθνών μίντια, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληροφορηθούν για παγκόσμια γεγονότα. Πιο σημαντική είναι η ανάγκη να παρέχουμε μία πλατφόρμα για τις αραβικές φωνές. Υποφέρουμε από φτώχεια, κακοδιαχείριση και ελλιπή εκπαίδευση. Μέσα από τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διεθνούς πλατφόρμας, που θα είναι απομονωμένη από την επιρροή εθνικιστικών κυβερνήσεων, που εξαπλώνουν το μίσος με την προπαγάνδα. Έτσι, οι καθημερινοί άνθρωποι του αραβικού κόσμου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα των κοινωνιών τους».

Η τελευταία αυτή έκκληση για βοήθεια προς τον αραβικό κόσμο δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018, στην εφημερίδα «The Washington Post», στη στήλη «Global Opinions».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ