Visual Browsing

Οι ηγέτες του ΟΗΕ γέλασαν με τον Ντόναλντ Τραμπ και την «καλύτερη διακυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ» (video)

Ολομέτωπη επίθεση στο Ιράν που «σπέρνει χάος» και στη Βενεζουέλα - «Ψαλίδι» στις αμερικανικές ειρηνευτικές αποστολές
© EPA/JUSTIN LANE

Στα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η αίθουσα ξέσπασε σε γέλια και ο Ντόναλντ Τραμπ έμεινε να τους κοιτά και να λέει: «Δεν ήταν ακριβώς η αντίδραση που περίμενα».

Μόλις πριν από λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι «σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών η διακυβέρνησή του έχει πετύχει όσα δεν έχει κατορθώσει καμία μέχρι σήμερα κυβέρνηση των ΗΠΑ».  

U.N. Audience Laughs At Donald Trump's Remarks Praising His Administration | Hallie Jackson | MSNBC

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο, επίσης στη Γενική Συνέλευση, είχε αναφερθεί στις «απειλές» που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι θέλει να μοιραστεί με τους άλλους ηγέτες «την εκπληκτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Σχετικα
Τραμπ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης με υπογραφή τον προϋπολογισμό
Τραμπ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης με υπογραφή τον προϋπολογισμό

Προφανώς επειδή δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο οι Αμερικανοί πολίτες στους κομπασμούς και τις υπερβολές που συνηθίζει στις δημόσιες ομιλίες του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, πολλοί από τους παριστάμενους –αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, διπλωμάτες των 193 χωρών-μελών του ΟΗΕ– μειδίασαν.

«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας»

Ο Τραμπ έκανε μια παύση, αλλά κατόπιν επανήλθε: «Είναι πραγματικά αλήθεια» επέμεινε, προκαλώντας πιο δυνατά γέλια και μουρμουρητά.

Σχετικα
Γουίτ: Η πρώην πράκτορας που πρόδωσε τις ΗΠΑ για το Ιράν
Γουίτ: Η πρώην πράκτορας που πρόδωσε τις ΗΠΑ για το Ιράν

Το Ιράν σπέρνει το χάος

Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

© EPA/PETER KLAUNZER

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία» στην Τεχεράνη και τους Ιρανούς ηγέτες που σπέρνουν «χάος, θάνατο και καταστροφή» καθώς δεν σέβονται «τους γείτονες ή τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών», δικαιολόγησε την αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων, οι τελευταίες εκ των οποίων θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου. «Εργαζόμαστε με τις χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό για να σταματήσουν τις αγορές αυτές», είπε.

© EPA/JASON SZENES

Αντιθέτως, ο Τραμπ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.

Ενώ πέρσι απειλούσε να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη χώρα αυτή, φέτος εκθείασε την «τολμηρή» πρωτοβουλία του για την επίτευξη ειρήνης με την Πιονγκγιάνγκ. Προειδοποίησε όμως ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς»

Για τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι πριν από κάποιο καιρό «ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη», αλλά σήμερα βιώνει «μια ανθρωπιστική τραγωδία». «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη Συρία, προειδοποίησε και πάλι ότι η Ουάσινγκτον θα «απαντήσει» στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, καταγγέλλοντας παράλληλα το «χάος» που έχει σπείρει στη χώρα το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Λεηλατεί τους πόρους του έθνους του», τόνισε.

Δίκαιο εμπόριο και μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο Τραμπ ζήτησε επίσης να προωθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου. «Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (...) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

Watch Live: President Trump delivers speech at the 73rd session of the UNGA

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίσης και εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) υποστηρίζοντας ότι «στερείτει νομιμοποίησης» και δεν έχει «καμία εξουσία». Τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα στηρίξουν, ούτε θα αναγνωρίσουν» το ΔΠΔ το οποίο διεκδικεί να έχει δικαιοδοσία «στους πολίτες όλων των χωρών παραβιάζοντας τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας» και επέμεινε: «Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε μια παγκόσμια γραφειοκρατία, μη εκλεγμένη και ανεύθυνη», απορρίπτοντας την «ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης».

«Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού", είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε επίσης ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους».«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε. «Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε.

«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

The World of Banksy
The World of Banksy
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
27.02.2019
The World of Banksy
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5