Visual Browsing

Τελειώνει η σοκολάτα από το 2050 και έπειτα;

Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για την παραγωγή εναλλακτικών σπόρων κακάο

Οι καυτές θερμοκρασίες και οι ξηρές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τα φυτά του κακάο, με αποτέλεσμα, αν συνεχιστούν στον ίδιο βαθμό, τότε τα τελευταία είναι πιθανόν να εκλείψουν από το 2050 και έπειτα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τουλάχιστον επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συνεργάζονται με την γνωστή εταιρεία ειδών διατροφής, Mars.

Προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό για πάντα το κακάο, που είναι φυσικά ο σπόρος εκείνος που είναι υπεύθυνος για ένα από τα απολαυστικότερα προϊόντα της ζωής μας, τη σοκολάτα, οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν το CRISPR που είναι το νέο «εργαλείο» επεξεργασίας γονιδίων. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι το φυτό μπορεί να επιβιώσει και στις νέες συνθήκες.

Στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, τα πειράματα θα λάβουν χώρα σε αληθινές συνθήκες… καταστροφής για το πραγματικό φυτό και με τη βοήθεια του Myeong-Je Cho, υπεύθυνο για την επεξεργασία γονιδίων σε ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας. Αν όλα πάνε καλά, τότε οι νέοι σπόροι που θα παραχθούν θα είναι ικανοί να επιβιώνουν και στις πιο θερμές συνθήκες.

Το CRISPR είναι μια νέα τεχνολογία στην επιστήμη της γενετικής που επιτρέπει την επεξεργασία γονιδίων (του DNA) για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους. Είναι ένα σύστημα ή μια μέθοδος με την οποία οι επιστήμονες μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα στο DNA και να διορθώνουν, αφαιρούν ή απενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια. Το DNA είναι το βιβλίο της ζωής κάθε οργανισμού και οι επιστήμονες μπορούν τώρα να το γράφουν μόνοι τους. Αυτό ακριβώς γίνεται και στην περίπτωση των φυτών κακάο.

Τα συγκεκριμένα φυτά εξελίσσονται μόνο σε ιδανικές συνθήκες, μέσα σε μια στενή λωρίδα βροχόπτωσης και υπό περίπου 20 βαθμούς Κελσίου, βόρεια και νότια του Ισημερινού, όπου βροχή και υγρασία παραμένουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σήμερα, περισσότερο από τη μισή ποσότητα κακάο του πλανήτη παράγεται μόνο σε δύο χώρες της Δυτικής Αφρικής, στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Ωστόσο οι δύο αυτές περιοχές αναμένεται να μην είναι διαθέσιμες για σοκολάτα στις επόμενες δεκαετίες. Από το 2050, υπολογίζεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα ωθήσουν τις σημερινές περιοχές καλλιέργειας σοκολάτας περίπου 300 μέτρα πιο βόρεια, σε έδαφος που είναι προστατευόμενο για άγρια ζώα, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία.

Η Mars, με έσοδα που ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι γνωστή κυρίως λόγω των Snickers, είναι προβληματισμένη με τα στοιχεία και για αυτό συμμετέχει ενεργά στην έρευνα του γνωστού Πανεπιστημίου. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη τους απόπειρα να ενισχύσουν την έρευνα για νέους τρόπους παραγωγής κακάο, αφού μέχρι τώρα έχουν επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο σε διάφορες προσπάθειες.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

The World of Banksy
The World of Banksy
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
27.02.2019
The World of Banksy
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5