1821 Digital Gallery
Ολόκληρη η Κύπρος στο πλευρό της Ελλάδας

Ολόκληρη η Κύπρος στο πλευρό της Ελλάδας

Με εθελοντές, εισφορές και είδη πρώτης ανάγκης συνεισφέρει η Κύπρος στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης μετά τις πυρκαγιές στην Αττική. «Ο πόνος σας, πόνος μας» λένε κι οι Τουρκοκύπριοι

Με ανθρώπινο δυναμικό, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ηθική υποστήριξη συνεισφέρει ολόκληρη η Κύπρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης των τεράστιων συνεπειών της πυρκαγιάς που έπληξε στις 23 Ιουλίου την Ανατολική Αττική.

Ήδη από το πρωί της 24ης Ιουλίου βρίσκεται στην Ελλάδα ομάδα 64 Κυπρίων πυροσβεστών και διασωστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης όσων εστιών φωτιάς παραμένουν ενεργές, καθώς και στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει εκφράσει στον Έλληνα ομόλογό του, Ανδρέα Ξανθό, την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει και με ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Μιλώντας σήμερα στο ΡΙΚ, ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Κύπρου, Λεωνίδας Λεωνίδου, χαρακτήρισε την πυρκαγιά που κατέκαψε την Ανατολική Αττική ως «μια πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση, από τις χειρότερες περιπτώσεις πυρκαγιάς». «Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγικό, δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφή από πυρκαγιά σε 38 χρόνια υπηρεσίας. Όταν έχεις 11 Μποφόρ σε ένα δάσος, η φωτιά τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.Είναι συγκλονιστικό ότι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να ανοίξουν την πόρτα και να γλιτώσουν». Ο κ. Λεωνίδου συμμετείχε και το 2007 στην κυπριακή αποστολή που βοήθησε για την κατάσβεση των πυρκαγιών της Πελοποννήσου, ωστόσο, όπως ανέφερε, οι φετινές πυρκαγιές στην Αττική ήταν συγκριτικά πολύ χειρότερες. «Το 2007 είχαμε μια φυσιολογική εξέλιξη μιας μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο έγκαιρα. Τώρα έχουμε μια πυρκαγιά, η οποία σε 3-4 ώρες κατέκαψε μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και οικιών και υποστατικών», είπε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων, φαρμάκων, βρεφικών ειδών κ.ά. για τους πυρόπληκτους, τόσο ατομικά, όσο και οργανωμένα από συλλόγους, αθλητικά σωματεία, εταιρείες και οργανισμούς. Η όλη επιχείρηση συντονίζεται από τον Επίτροπο Εθελοντισμού με τη βοήθεια της ΜΚΟ ReactionCyprus και ήδη από το βράδυ της 24ης Ιουλίου παραδόθηκε στην κυπριακή αποστολή στην Αθήνα ένα μεγάλο φορτίο από φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Τις επόμενες ώρες αναμένεται η αποστολή και άλλου υλικού.Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο, με προτροπή του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, έλαβε σήμερα απόφαση για το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και σε εμπορικές τράπεζες, στον οποίο το κυπριακό κράτος θα καταθέσει εισφορά 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κάλεσε τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο που επιθυμούν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό, να καταθέτουν χρηματικές εισφορές σε αυτούς τους λογαριασμούς. Η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά επίσης τη δυνατότητα να συνδράμει και στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για αίμα, καθώς στην Κύπρο υπάρχει αυτάρκεια και καλά εδραιωμένοι μηχανισμοί και κουλτούρα αιμοδοσίας.

Σχετικα
Κύπρος: Νεκρή 27χρονη δεκανέας μετά από τροχαίο δυστύχημα σε στρατόπεδο
Κύπρος: Νεκρή 27χρονη δεκανέας μετά από τροχαίο δυστύχημα σε στρατόπεδο

«Ο πόνος σας, πόνος μας», λένε οι Τουρκοκύπριοι
Είναι ενδεικτικό ότι ηθική, αλλά και έμπρακτη συμπαράσταση εκφράζει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επίσης θα γίνεται μέχρι την Παρασκευή συλλογή ειδών πρώτης, υπό την αιγίδα του Ρεπουμπλικανικού ΤουρκικούΚόμματος, το οποίο καλεί τους Τουρκοκύπριους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Σε tweetτου, ο δήμαρχος του Τουρκοκυπριακού Δήμου Λευκωσίας, Mehmet Harmanci, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της Αθήνας. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στεκόμαστε στο πλευρό του Ελληνικού λαού», έγραψε.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική είναι εξάλλου βασικό θέμα και στον τουρκοκυπριακό Τύπο σήμερα, όπου μάλιστα η εφημερίδα Havadis κυκλοφόρησε σήμερα με κύριο τίτλο «Ο πόνος σας (στα ελληνικά) πόνος μας (στα τούρκικα)».

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5