Visual Browsing
Μεγάλη αντιδιαδήλωση κατά της συγκέντρωσης του AfD στο Βερολίνο (εικόνες)

Μεγάλη αντιδιαδήλωση κατά της συγκέντρωσης του AfD στο Βερολίνο (εικόνες)

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην άκρα δεξιά και τους επικριτές της
© EPA/MARKUS HEINE

Η γερμανική πρωτεύουσα είναι σήμερα το θέατρο μιας τεταμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε μια συγκέντρωση της άκρας δεξιάς και σε αντιδιαδηλωτές που είναι αποφασισμένοι να ενοχλήσουν με όλα τα μέσα τους αντιπάλους τους, υπό τα βλέμματα σημαντικού αριθμού αστυνομικών.

Το μεσημέρι, ένα πλήθος διαδηλωτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έκανε πορεία από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου προς την πύλη του Βραδεμβούργου, φωνάζοντας τα αγαπημένα συνθήματα αυτού του σχηματισμού: «Η (καγκελάριος Άγγελα) Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Είμαστε ο λαός».

© EPA/OMER MESSINGER

Στην άλλη όχθη του Σπρέε, μπροστά από το Ράιχσταγκ, την έδρα της βουλής, χιλιάδες συνδικαλιστές, απλοί Βερολινέζοι και μέλη ενώσεων ή κομμάτων, ανταγωνίζονταν αυτή τη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς.

Σχετικα
Βερολίνο: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση κατά των μέτρων του COVID
Βερολίνο: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση κατά των μέτρων του COVID

Αυτοί οι τελευταίοι απέκλεισαν μια γέφυρα υποχρεώνοντας τους διαδηλωτές της AfD να αλλάξουν την αρχική τους διαδρομή. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους από άλλον δρόμο.

Αλλού η αστυνομία ανακοίνωσε πως χρειάσθηκε να καταφύγει σε δακρυγόνα για να χωρίσει ορισμένους διαδηλωτές.

Ανταλλάχθηκαν επίσης βρισιές και η AfD διαβεβαίωσε πως μπογιές και πέτρες ρίχτηκαν το πρωί εναντίον ενός λεωφορείου με διαδηλωτές της

Σχετικα
Γαλλία - Κίτρινα Γιλέκα: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις
Γαλλία - Κίτρινα Γιλέκα: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις

«Η ναζιστική προπαγάνδα δεν είναι δικαίωμα» και «Όλο το Βερολίνο είναι εναντίον της AfD», φώναζαν επίσης οι χιλιάδες αντιδιαδηλωτές.

© EPA/MARKUS HEINE

Πλοία κατά της AfD, διακοσμημένα με πανό και μπαλόνια, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση, ενώ νυκτερινά κέντρα είχαν προβλέψει να πνίξουν τα συνθήματα της άκρας δεξιάς μέσα στη μουσική τέκνο με τη βοήθεια μεγαφώνων τοποθετημένων σε καμιονέτες και σε πλοία.

© EPA/MARKUS HEINE

Εξαιτίας των φόβων για βίαια επεισόδια, περίπου 2.000 αστυνομικοί κλήθηκαν για να εξασφαλίσουν την τάξη, καθώς ομάδες που δηλώνουν «αντιφασιστικές» είχαν υποσχεθεί να σαμποτάρουν την πορεία της AfD, δημιουργώντας φόβους για επεισόδια.

© EPA/OMER MESSINGER

Η Μπέατριξ φον Στορχ, μία από τους επικεφαλής της άκρας δεξιάς, ξανάπιασε μπροστά στο πλήθος το αγαπημένο θέμα του κόμματός της: την καταγγελία της απειλής που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το ισλάμ.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία απέναντι στον εξισλαμισμό», δήλωσε, καθώς το κόμμα της αύξησε τη δημοτικότητά του τρεφόμενο από τους φόβους που προκλήθηκαν από την άφιξη από το 2015 άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο.

Ο Κρίστιαν Νοϊμπάουερ, 47 ετών, υπογραμμίζει το γεγονός αυτό καταγγέλλοντας την υποδοχή των μεταναστών που αποφασίσθηκε από τη γερμανίδα καγκελάριο.

«Δεν γίνεται πια μ' αυτή την Μέρκελ, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να σπαταλά τόσα χρήματα για πρόσφυγες και να αφήνει ηλικιωμένους ανθρώπους μέσα στην εξαθλίωση», λέει.

Θορυβώδης στη βουλή όπου έκανε ηχηρή είσοδο στις βουλευτικές της 24ης Σεπτεμβρίου (έλαβε ποσοστό σχεδόν 13%), η AfD δηλώνει πλέον ότι θέλει κινητοποιήσεις στους δρόμους εναντίον της Μέρκελ, που είναι το μαύρο πρόβατό της.

Αφού ανακοίνωσε 10.000 συμμετέχοντες στην αστυνομία, η ηγεσία του κόμματος αναθεώρησε τις φιλοδοξίες της αυτή την εβδομάδα, λέγοντας πως υπολογίζει σε 2.500 έως 5.000 διαδηλωτές. Πολλοί δεν τολμούν να δηλώσουν δημόσια τη συμπάθειά τους προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία, επειδή φοβούνται αντίποινα στο περιβάλλον ή στην εργασία τους, υποστηρίζει η AfD.

Οι αντιδιαδηλωτές όλων των πλευρών κινητοποιήθηκαν από την πλευρά τους εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «να μην αφήσουν τον δρόμο στους συμπαθώντες την AfD». Για τους περισσότερους, το ζήτημα είναι να εμποδίσουν ειρηνικά να ακουστεί το μήνυμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Πιο ανησυχητικό για την αστυνομία είναι το γεγονός ότι εδώ και ημέρες μέλη του κινήματος Antifa έχουν γράψει στο Ίντερνετ συνθήματα όπως «καλύτερα το χάος παρά η AfD». Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και το εν λόγω κίνημα σημειώνονται τακτικά στο Βερολίνο.

«Όλοι όσοι θα είναι στη διαδήλωσή μας ξέρουν καλά πως δεν θα είναι ένας ήσυχος περίπατος», δήλωσε ο Αντρέας Κάλμπιτς, στέλεχος της AfD.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5