Κοσμος

Ένα αδέσποτο άστρο σε τροχιά σύγκρουσης με το ηλιακό μας σύστημα

Ευτυχώς αργεί πολύ ακόμη…

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gliese.jpg

Ένας ερυθρός νάνος με το όνομα Gliese 710, θα βρεθεί στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος σε «μόλις» 1,29 εκατομμύρια χρόνια. Με ταχύτητα που φτάνει τα 51.500 χιλιόμετρα την ώρα, θα «ξύσει» το ηλιακό μας σύστημα από απόσταση 4,303 αστρονομικών μονάδων (AU).

Η ύπαρξη του Gliese 710 είναι γνωστή από το 1996, αλλά μόλις το 2016 οι αστρονόμοι υπολόγισαν με αρκετή ακρίβεια το χρόνο που θα μας «επισκεφτεί.» Οι τότε υπολογισμοί έκαναν λόγο για 1,39 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, αλλά μια πιο πρόσφατη μελέτη, κατέβασε αυτό το χρόνο στα 1,29 εκατομμύρια χρόνια.

gl623b.gif

Ο Gliese 710 ανήκει στη κατηγορία των «αδέσποτων άστρων«, εκείνων δηλαδή που δεν είναι δεσμευμένα από τη βαρυτική έλξη του γαλαξία τους και κινούνται ανεξάρτητα στο διαστρικό κενό. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 64 ετών φωτός από τη Γη.

Σε 1,29 εκατομμύρια χρόνια, θα διέλθει από το ηλιακό μας σύστημα σε απόσταση 4,303 AU, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση ήλιου – Πλούτωνα (39,5 AU). Αν και η απόσταση φαντάζει μακρινή, ενδέχεται να επηρεάσει αρκετά το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα και συγκεκριμένα το Νέφος του Όορτ, που είναι γεμάτο από ουράνια σώματα που φτάνουν στο μέγεθος αυτό ενός πλανήτη νάνου. Κάποια από αυτά τα σώματα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εκτραπούν της θέσης τους και να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος (δηλαδή εκεί που βρισκόμαστε και εμείς) και να προκληθεί μια βροχή μετεωριτών με άγνωστες συνέπειες. Η βέβαια έχει τη τύχη να «γειτονεύει» με τον πλανήτη Δια, η βαρυτική έλξη του οποίοι δρα ως «απορροφητήρας» διερχόμενων σωμάτων, προφυλάσσοντας σε μεγάλο βαθμό το εσωτερικό ηλιακό σύστημα (βλέπε Shoemaker–Levy 9)

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ