Κοσμος

Όλα για το πετρέλαιο: Η Μόσχα στέλνει πλωτό πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική (εικόνες, video)

Αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις της Greenpeace και στοχεύει στην «ενεργειακή πίτα» κάτω από τους πάγους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
russia-arctic.gif
EPA/NIKOLAI GONTAR/GREENPEACE/HANDOUT

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εγκαινιάσει η Ρωσία τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα στρατόπεδα της Αρκτικής.

Το πλοίο «Akademik Lomonosov» που μεταφέρει τον πυρηνικό σταθμό ρυμουλκήθηκε το Σάββατο σε ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη. Θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βαλτική Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα και θα καταπλεύσει στη ρωσική ναυτική βάση του Μουρμάνσκ.

«Εκεί, οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα εφοδιαστούν με πυρηνικό καύσιμο» δήλωσε ο Πάβελ Ιπάτοφ από την εταιρεία παραγωγής ενέργειας Rosenergoatom. Το πλοίο είναι μοναδικό στον κόσμο.

Russia’s first floating nuclear plant heads out to sea

Το καλοκαίρι του 2019, το πλοίο πρόκειται να πλεύσει από το Μουρμάνσκ στην Αρκτική Θάλασσα, όπου θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τα ρωσικά φυλάκια και θα διαθέτει εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.

Αντιδρά η Greenpeace

Με ανακοίνωση της η οργάνωση Greenpeace επέκρινε, πάντως, την κίνηση αυτή της Μόσχας.

«Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο σε ένα πολύ εύθραυστο και απειλουμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον» τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

arctic33.gif

Η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από τον Βόρειο Πόλο.

arcktic23.gif

Παράλληλα, το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγει νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό Κύκλο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, την ώρα που ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδάς και Δανία (μέσω Γροιλανδίας) διεκδικούν κομμάτι από την «ενεργειακή πίτα» που κρύβεται κάτω από τους πάγους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ