Κοσμος

Έφυγε από τη ζωή ο Στίβεν Χόκινγκ (εικόνες, video)

Ο αστροφυσικός που λάτρεψε τη ζωή, το χιούμορ, την επιστήμη της φυσικής, τις μαύρες τρύπες και τη σχετικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-hawking2.jpg
Jemal Countess/Getty_Ideal Images

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ,  όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της οικογένειάς του. Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός αυτού του και του προηγούμενου αιώνα πέθανε στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ. Όπως είχε παλιότερα πει: «Η αιωνιότητα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά προς το τέλος της».

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισαν τα παιδιά του, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της οικογένειας Χόκινγκ την οποία μετέδωσε πριν από λίγο το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Stephen Hawking dies at 76

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας, ήταν Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι  μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

4336462.jpg


O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του  προεδρικού μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Physicist Stephen Hawking has died

Ο Χόκινγκ έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Στίβεν Χόκινγκ: Σύντομο Βιογραφικό ενός τεράστιου επιστήμονα

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942 στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

Το 1959 έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο τμήμα των φυσικών επιστημών. Ήταν 17 ετών και ο νεότερος από όλους τους σπουδαστές. Η ακαδημαϊκή μελέτη τού φάνηκε «γελοία εύκολη». Συνέχισε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ήδη το 1963 ο Χόκινγκ έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα.

Το 1974 διατυπώνει τη θεωρία του για τις μαύρες τρύπες που εκπέμπουν την επονομαζόμενη ακτινοβολία Χόκινγκ.

Το 1988 εκδίδει το βιβλίο Το Σύντομο Χρονικό του Χρόνου, το οποίο θα  ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 2014 η ζωή έγινε ταινία. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο η ταινία με τον τίτλο «Η Θεωρία των Πάντων» με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρεντμέιν.

4724610.jpg


Διέψευσε τους πάντες

Ήταν μόλις 21 ετών, την ώρα που η καριέρα του απογειωνόταν, όταν εμφάνισε συμπτώματα Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης (ALS). Μπορεί το σώμα του να τον εγκατέλειπε, ωστόσο, το μυαλό του δεν βούλιαξε στην αρνητικότητα και αφοσιώθηκε στην θεωρητική φυσική.

Οι γιατροί μετά τη διάγνωση της ασθένειάς του του έδωσαν μόλις δύο χρόνια ζωής. Η πάθηση, που είχε, σκοτώνει μέσα σε πέντε χρόνια τους πάσχοντες. Το 1985, ο Χόκινγκ προσβλήθηκε από πνευμονία που απειλούσε τη ζωή του.

Όταν η σύζυγός του Τζέιν ρωτήθηκε εάν θα τερμάτιζε τη μηχανική υποστήριξη, εκείνη αρνήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν μία τραχειοτομή, που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, και θα αφαιρούσε ότι είχε απομείνει από την ομιλία του. 

1468473.jpg

Ο Χόκινγκ αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα σχετικά με την ασθένειά του. Ο Λιο ΜακΚλάσκι, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, επιχειρώντας να εξηγήσει τι συνέβη στην περίπτωσή του Χόκινγκ, είχε αναφέρει στο Scientific American: «Πρόκειται για μια απίστευτα μεταβλητή διαταραχή από πολλές απόψεις. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν δύο έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ζουν περισσότερο. 

Έφυγε από τη ζωή την ημέρα που γεννήθηκε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.  

Gringo / Ένας Ξένος στην Πόλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ