1821 Digital Gallery
Τι τρέχει με το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ρώμης;

Τι τρέχει με το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ρώμης;

Η ιταλική πρωτεύουσα πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη χάρη σε ένα καραφλό και θλιβερό δέντρο

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για το μαδημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στη Ρώμη και μάλιστα πρόσφατα μάθαμε ότι ο δήμος προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση για το χάλι του, αφού δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που είχε παραγγείλει και φανταστεί για να στολίσει την πόλη. Συγκεκριμένα, η νέα και όμορφη δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης Virginia Raggi παρόλο που δηλώνει ότι «υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα» και ανήκει σε αυτούς που λένε ότι έχουν πια με τον καιρό αρχίσει να συμπαθούν το σκελετωμένο αξιολύπητο δεντράκι, ζήτησε έρευνα για την απόδοση ευθυνών και σημείωσε ότι θα υποβάλει αίτημα αποζημίωσης. 

Το δέντρο ύψους 21 μέτρων που στήθηκε στην μέση της κεντρικής πλατείας Piazza Venezia στις 8 Δεκεμβρίου άρχισε να χάνει τις πευκοβελόνες του τόσο γρήγορα και με τόσο γοργούς ρυθμούς που ήδη θυμίζει ένα καραφλό, ξερακιανό, καημένο δέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά του από τον βορά και συγκεκριμένα τις ιταλικές Άλπεις κόστισε στον δήμο 48.000 ευρώ – ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Και φυσικά κόστισαν επιπλέον και οι περίπου 600 ασημένιες μεγάλες μπάλες που κρεμάστηκαν στα κλαδιά του πριν ακόμα αρχίσει να χάνει τα φύλλα του αλλά και τα πολλά μέτρα με τα λαμπερά φωτάκια. Το μόνο ίσως παρηγορητικό είναι ότι το δέντρο δεν αγοράστηκε αλλά δόθηκε ως δωρεά στην πόλη από την «Magnifica Comunità di Val di Fiemme», μία κοινότητα που διαχειρίζεται τα δάση και τους βοσκότοπους στην αλπική πεδιάδα της περιοχής του Trentino. Κι αυτό όμως από μόνο του σαν είδηση, οδήγησε πολλούς δημοσιογράφους στο να αναζητήσουν ένα κενό, μία τρύπα από όπου θα προέκυπτε το σκάνδαλο και πράγματι εντόπισαν ένα έγγραφο που δείχνει ότι η κοινότητα θα λάβει 8.000 – 9.000 ευρώ συν τον φόρο. Οι υπεύθυνοι της κοινότητας απάντησαν ότι το ποσό αυτό αφορά στην προετοιμασία του δέντρου πριν την μεταφορά του και όχι άλλη αμοιβή ή τιμή αγοράς. 

Σχετικα
«Σάρωσε» σε σταυρούς στη Ρώμη η εγγονή του Μουσολίνι
«Σάρωσε» σε σταυρούς στη Ρώμη η εγγονή του Μουσολίνι

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν βρει διάφορα παρατσούκλια για το δέντρο, όπως βούρτσα τουαλέτας (αυτό που επίσημα ονομάζουμε «πιγκάλ»), spelacchio που θα πει μαδημένο αλλά και «ψωριάρικο» λόγω της σκελετωμένης όψης του. Και φυσικά τα χιουμοριστικά ποστ στα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά συνοδευόμενα πάντα από φωτογραφίες του καραφλού δέντρου. Εκτός όμως από όσους διαφωνούν και κοροϊδεύουν το δέντρο, υπάρχουν και αυτοί που κινούνται στην γραμμή της δημάρχου της πόλης, λέγοντας ότι η εικόνα δεν είναι τόσο τραγική και ιδίως τη νύχτα που το δέντρο φωτίζεται από τα λαμπάκια, το θέαμα είναι αρκετά συμπαθητικό. Αυτοί έχουν λανσάρει και το hashtag #Jesuisspelacchio με το οποίο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο καραφλό σκελετωμένο ψηλό δέντρο.

Embedded rich media on Twitter

Μέχρι να δημοσιευθούν τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών, οι φήμες δίνουν και παίρνουν και οι εφημερίδες μεταφέρουν διάφορες πληροφορίες, συχνά αντικρουόμενες. Λέγεται αρχικά ότι οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι το δέντρο πριν ακόμα μεταφερθεί, εξαρχής δηλαδή, δεν είχε καθόλου ρίζες και ήταν ήδη καταδικασμένο, δεν είχε καμία δυνατότητα να σωθεί ή έστω να κρατηθεί ζωντανό. Οι προμηθευτές του ωστόσο δείχνουν να διαφωνούν και με δηλώσεις τους επιμένουν ότι το δέντρο ήταν σε άριστη κατάσταση όταν έφυγε από εκεί και ότι κάτι συνέβη στη διαδρομή που το στρέσαρε και το κατέστρεψε. Επίσης προσθέτουν ότι μπορεί τα φώτα να ήταν πολύ βαριά και να δημιούργησαν το πρόβλημα ή τα στολίδια λάθος τοποθετημένα. Σε κάθε περίπτωση, αποποιούνται κάθε ευθύνης και θυμίζουν ότι έχουν στείλει δέντρα σε όλη τη χώρα πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα. Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero αναφέρει ότι το δέντρο δεν ήταν σωστά καλυμμένο κατά την μεταφορά του και εκεί οφείλεται το πρόβλημά του.

Σχετικα
Bρετανία: Περιθώριο 10 ημερών για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα
Bρετανία: Περιθώριο 10 ημερών για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ και μέχρι να υπάρξει απόφαση απομάκρυνσης, αποζημίωσης, αντικατάστασης ή άλλη, κηπουροί, βοτανολόγοι, οικολόγοι και καθηγητές βάζουν στοιχήματα μεταξύ τους για το αν το δέντρο θα την βγάλει μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι το ενδεχόμενο να μην τη βγάλει, είναι αυτό που συγκεντρώνει τα περισσότερα στοιχήματα.

Το συγκεκριμένο δέντρο φαίνεται ότι δεν συμβολίζει μόνο τις καραφλές γιορτές αλλά και πολύ μεγαλύτερα θέματα, αφού πολλοί του προσδίδουν ευρύτερους συμβολισμούς σχετικά με την παρακμή της ιταλικής πρωτεύουσας. Έτσι το θέμα πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μίντια και από τοπικό, μετατράπηκε αμέσως σε εθνικό και μάλιστα μείζον παίζοντας σε πολλά πρωτοσέλιδα. Βέβαια και εδώ υπάρχουν αντίθετες φωνές, όπως αυτή του συγγραφέα Mattia Feltri ο οποίος στην στήλη του στην εφημερίδα La Stampa σε άρθρο του με τίτλο «Το τελευταίο αντίο του Spelacchio» αντιστρέφει την θεωρία των περισσότερων μέσων και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κάτοικοι της Ρώμης ζουν σε μία σκοτεινή, χαοτική, βρώμικη πόλη, ρίχνουν σκουπίδια στο έδαφος χωρίς να τους νοιάζει και θέλουν να πείσουν τους τουρίστες ότι το πρόβλημα είναι το δέντρο. «Κοίτα, δεν είμαι εγώ η εικόνα της Ιταλίας. Είσαι εσύ», γράφει μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, στη θέση του δέντρου κλείνοντας το άρθρο του.

Ανεξάρτητα αν το δέντρο συμβολίζει την παρακμή της πόλης ή των κατοίκων της, συμβολίζει σίγουρα την πτώση της Raggi η οποία έχει εκλεγεί με το κίνημα των Πέντε Αστέρων, το γνωστό αντισυστημικό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο. Το συγκεκριμένο κόμμα έχει όριο της δύο θητείες για κάθε πολιτική θέση και καθώς η νυν δήμαρχος βρίσκεται στη δεύτερη, λίγες μέρες πριν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να ξανακατέβει υποψήφια για δήμαρχος της Ρώμης.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να δούμε τι τελικά θα γίνει με το δέντρο και τις ευθύνες που το έκαναν να δείχνει αξιολύπητο και μαδημένο, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προβεί άμεσα σε δράσεις καλωπισμού με έξτρα μπάλες πολλών χρωμάτων και επιπλέον φωτάκια για να σώσει την κατάσταση, έστω και προσωρινά καθώς περνούν οι ώρες και πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5