Κοσμος

Πέθανε από υπερκόπωση: Εργάστηκε 159 ώρες υπερωρία

Η τραγική ιστορία μια εργαζόμενης στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375255-774566.jpg

Η εργασία στην Ιαπωνία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των πρώτων υλών εισάγεται, η ανάγκη ενίσχυσης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με νέο επιστημονικό προσωπικό για τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων περιζήτητων στις διεθνείς αγορές παραμένει ένα στοίχημα, το οποίο συνεχίζει να κερδίζει η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Με το ανάλογο τίμημα, όμως.

Η ιστορία της 31χρονης Mιόα Σάντο είναι χαρακτηριστική. Δημοσιογράφος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK (το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα την περίοδο του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία -Μάρτιος 2011-, όταν μετέδιδε live τις πρώτες πρωινές ώρες τις εκρήξεις των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα) συνήθιζε να δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Όπως και εκατ. άλλοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την ιαπωνική επικράτεια που καλούνται να δείξουν την αφοσίωσή τους, αφήνοντας στην άκρη προσωπική ζωή και παραμένοντας ατέλειωτες ώρες στο γραφείο.

Η Mιόα Σάντο εργάστηκε 159 ώρες και 37 λεπτά υπερωρία από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 22 Ιουλίου 2013, προκειμένου να καλύψει τις εξελίξεις στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Πήρε μόλις δύο ημέρες ρεπό. Λίγες ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή από καρδιακή προσβολή. Οι γονείς της ανέφεραν ότι η κόρη τους ήταν υπερβολικά απασχολημένη εκείνο το χρονικό διάστημα. Οι ώρες που «έγραψε» στο κοντέρ της ξεπέρασαν κατά πολύ τις κατευθυντήριες γραμμές στα εργασιακά που κάνουν λόγο για 100 ώρες υπερωρία τον μήνα (ανώτατο όριο).

(Τα κεντρικά του NHK - Στην ένθετη η 31χρονη δημοσιογράφος)

Ο θάνατός της είχε περάσει στα «ψιλά» τότε, ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς κρατική υπηρεσία στο Τόκιο, επιφορτισμένη με τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, απέδωσε τον θάνατό της στο λεγόμενο «karoshi» («κάψιμο» από υπερκόπωση). Ο θάνατός της αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στις αρχές για να αναθεωρήσουν την εργασιακή κουλτούρα της χώρας, προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.

Δεν είναι η μόνη

Το εν λόγω πόρισμα έρχεται έναν χρόνο έπειτα από ανάλογο για τον θάνατο μιας νεαρής υπαλλήλου στη διαφημιστική εταιρεία Dentsu. Η Ματσούρι Τακαχάσι ήταν 24 ετών, όταν αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2015. Η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από το άγχος που της προκάλεσε το εξαντλητικό ωράριο, αφού τους μήνες που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας δούλευε πάνω από 100 ώρες υπερωρία. «Θέλω να πεθάνω» και «Είμαι διαλυμένη σωματικά και ψυχικά», έγραφε σε αναρτήσεις της στο Twitter.

Η υπόθεση της είχε πυροδοτήσει δημόσιο διάλογο για να μπει ένα όριο στις υπερωρίες, αναγκάζοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό της χώρας Σίνζο Άμπε να μιλήσει για το θέμα αυτό και να κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής πλαφόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, το 2016 ένας στους πέντε υπαλλήλους βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πεθάνουν από υπερκόπωση είτε λόγω καρδιακής προσβολής ή λόγω αυτοχειρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ