Κοσμος

Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε μπάλωμα κανενός

Η Λευκωσία δεν επιθυμεί μια σχέση ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το μήνυμα του ηγέτη των Τουρκοκύπριων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363545-751993.jpg
EUROKINISSI/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Επίθεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπέλυσε ο Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τη Λευκωσία για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι στη διάσκεψη για το Κυπριακό, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ του ΟΗΕ τους λόγους που δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης», ξεκαθαρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν «κομπάρσος» αλλά ένας συνομιλητής με ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ανέφερε πως «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση, καθώς «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτήν τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία».

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας, είπε πως «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». Για το θέμα αυτό εξήγησε πως υπήρχε «χάσμα», τονίζοντας όμως πως «δώσαμε ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά - σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από τη λύση».

«Δεν θέλουμε να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας, ούτε να έχουμε μια κατώτερη σχέση με τους Ελληνοκύπριους. Δεν στοχεύουμε να γίνουμε... μπάλωμα κανενός» κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ