Κοσμος

H Iberia σταματά τα τεστ εγκυμοσύνης πριν πρόσληψη αφού πρώτα «έφαγε» πρόστιμο 25.000 ευρώ

Οργή στο Twitter: «Γεια σας είμαστε η Iberia και ζούμε στον Μεσαίωνα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363235-751284.jpg

Η ισπανική αεροπορική εταιρεία αναγκάζεται να σταματήσει την πρακτική των υποχρεωτικών τεστ εγκυμοσύνης σε υποψήφιες για πρόσληψη γυναίκες καθώς της επιβλήθηκε πρόστιμο 25.000 ευρώ.

Η δικαιολογία της Iberia ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο «προστατεύει τις έγκυες, διασφαλίζει την υγεία  του εμβρύου. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω τακτική της δεν είχε ως σκοπό να αποκλειστούν οι μέλλουσες μητέρες από τις προσλήψεις, αλλά να διασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν σε θέσεις που δεν κρύβουν κινδύνους για την εγκυμοσύνη.

Η επιχειρηματολογία της Iberia έβαλε λάδι στη φωτιά που είχε ήδη ανάψει στο Twitter. Οι χρήστες χαρακτήρισαν τις δικαιολογίες της αεροπορικής εταιρείες «γελοίες» με έναν χρήστη να γράφει: «μάλλον εσείς πρέπει να βελτιώστε τα επιχειρήματά σας».

«Γεια σας είμαστε η Iberia και ζούμε στον Μεσαίωνα», έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Twitter.

 Η παράβαση διαπιστώθηκε από επιθεωρητές εργασίας στη Μαγιόρκα, οι οποίοι «τιμώρησαν» την εταιρεία για σοβαρή πράξη διάκρισης με βάση το φύλο.  Ο Ιάγο Νεγκουερουέλα, γραμματέας Εργασίας και Εμπορίου στην τοπική κυβέρνηση τόνισε ότι η Ιberia διέπραξε μία σοβαρή παράβαση, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περνούν από διαφορετικά τεστ οι άνδρες και οι γυναίκες, για μία θέση εργασίας. «Η εταιρεία δεν ρωτάει τους άνδρες υποψήφιους αν πρόκειται να γίνουν πατέρες», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Οποιαδήποτε τέτοια πρακτική πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά εργασίας», κατέληξε.

Μετά από όλα αυτά η Iberia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να επιβάλει το τεστ εγκυμοσύνης και ότι αντί για αυτό θα εμπιστεύεται τις εργαζόμενες, προκειμένου εκείνες να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους όταν είναι έγκυες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ