Κοσμος

Ανησυχητική η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα (εικόνα)

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ευρωπαϊκές χώρες 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348728-723865.jpg

Σύμφωνα με την λαϊκή πεποίθηση το ποσοστό γεννήσεων μίας χώρας εξαρτάται από τo πόσα παιδιά γεννάει η μέση γυναίκα στην περίοδο της αναπαραγωγικής της ζωής, δεδομένου ότι όλοι οι πολίτες προσπαθούν για ένα μωρό στον ίδιο βαθμό.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο αριθμός γεννήσεων που χρειάζεται η χώρα για να κρατήσει τον πληθυσμό της σταθερό, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού θνησιμότητας.

Τα στοιχεία για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικά αναφορικά με το θέμα αυτό, εφόσον ο αριθμός των πραγματικών γεννήσεων φέρεται να είναι μικρότερος από τον αριθμό που χρειάζεται η χώρα, ώστε να διατηρήσει σταθερό τον πληθυσμό της.

Ο παρακάτω πίνακας που παρέχεται από την ιστοσελίδα του Τσέχου γλωσσολόγου, μαθηματικού και καλλιτέχνη, Τζακόμπ Μάριαν, δείχνει παραστατικά την υπογεννητικότητα που μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τα στοιχεία της «Eurostat» έως το 2015.

Χάρτης υπογεννητικότητας

Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν ποσοστό γεννήσεων 1 έως 1,2 παιδιά ανά γυναίκα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο που πρέπει να έχουν οι ανεπτυγμένες χώρες, ήτοι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: 9 στις 10 γυναίκες πρέπει να κάνουν 2 παιδιά και 1 στις 10 να κάνει 3 παιδιά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες κατορθώνουν να επιτύχουν 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, ωστόσο η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται κάτω από το ποσοστό αυτό.

Να σημειωθεί ότι η υπογεννητικότητα έχει επιπτώσεις στις συντάξεις, στο σύστημα υγείας, ακόμη και στην μετανάστευση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ