Κοσμος

Οι αλλαγές που φέρνει το Brexit για τους Ευρωπαίους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια

Η επικεφαλής της Universities UK International Βίβιαν Στερν δίνει τις απαντήσεις 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347915-722120.jpg

Πόσο «καλοδεχούμενοι» είναι Ευρωπαίοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια μετά το Brexit; Συνεχίζεται το πρόγραμμα Erasmus; Τι θα συμβεί με τα δίδακτρα;

Οι πρώτες απαντήσεις, οι οποίες αφορούν και τους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, έρχονται από την Βίβιαν Στερν, επικεφαλής της Universities UK International.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), η Βίβιαν Στερν δηλώνει ότι είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016.

Σήμερα αναγνωρίζει ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, το Brexit θα επιφέρει «σκληρό πλήγμα» για τα βρετανικά πανεπιστήμια, κάτι που αναμένεται να φανεί και στη μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών.

Εντούτοις όπως εξηγεί, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε «μακροπρόθεσμα η ποιότητα να επικρατήσει και πάλι, προσελκύοντας περισσότερους φοιτητές από όλη την Ευρώπη».

Η διευθύντρια της Universities UK International επισημαίνει πως τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετική φήμη και καταλαμβάνουν πάντοτε υψηλές θέσεις σε όλα τα διεθνή rankings.

Τι θα συμβεί με τα δίδακτρα;

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής ραδιοφωνίας θέλησε να μάθει εάν στο μέλλον οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα θεωρούνται «overseas students», με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να περιγράψουμε τί ακριβώς θα γίνει. Και παρεμπιπτόντως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι overseas students δεν πληρώνουν πάντοτε πολύ περισσότερα χρήματα από τους φοιτητές που προέρχονται από την Ε.Ε., αυτό εξαρτάται και από το αντικείμενο σπουδών ή το πανεπιστήμιο. Αλλά ένα μπορώ να πω: όλοι οι φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2017, θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνθήκες, ως προς το οικονομικό, όπως και οι βρετανοί φοιτητές. Το εγγυάται η κυβέρνησή μας. Ζητούμε να ισχύσει το ίδιο και για το 2018 και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα», τόνισε η κ. Στερν.

Τι θα ισχύσει για το πρόγραμμα Erasmus;

«Το Erasmus, όπως και πολλά άλλα προγράμματα της Ε.Ε., είναι ανοιχτό και για τα κράτη που δεν είναι μέλη. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που υφίσταται ανάμεσα στην ʻτρίτη χώραʼ και την Ε.Ε. Και εδώ ακριβώς πρέπει να εξηγήσουμε στην κυβέρνησή μας και στους εκπροσώπους των Βρυξελλών ότι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας. Είναι μία win-win-situation να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη φοιτητές και ερευνητές υπό την σκέπη του προγράμματος Erasmus» σημειώνει.

Ευπρόσδεκτοι οι Ευρωπαίοι

«Οι Ευρωπαίοι είναι θερμά ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και στα πανεπιστήμιά μας. Έχω μιλήσει με πολλούς πρυτάνεις μετά το δημοψήφισμα του Brexit και όλοι μου λένε πόσο σημαντικοί είναι οι Ευρωπαίοι συνεργάτες και φοιτητές στο πανεπιστήμιό τους.Τους αγαπάμε, θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ και καθημερινά αγωνιζόμαστε απέναντι στην κυβέρνησή μας για να προστατευθούν τα δικαιώματά τους» διαμηνύει.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ