1821 Digital Gallery
ΟΗΕ για Τουρκία: Σοβαρές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των Κούρδων

ΟΗΕ για Τουρκία: Σοβαρές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των Κούρδων

Βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξαφανίσεις  και εκτοπισμούς  καταγγέλλει  η Ύπατη Αρμοστεία  

Ο Οργανισμός κατηγορεί τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας  για  σοβαρές παραβιάσεις, κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγουν εναντίον των κούρδων ανταρτών, μετά τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός το καλοκαίρι του 2015.

Στην  πρώτη έκθεσή της για το θέμα, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, παρουσιάζει αποδείξεις   για μαζικές καταστροφές, φόνους, βασανιστήρια και πολυάριθμες άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που διαπράχθηκαν ανάμεσα στον Ιούλιο 2015 και τον Δεκέμβριο 2016 στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη διάρκεια των κυβερνητικών επιχειρήσεων ασφαλείας, κυρίως τις ημέρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις, σε αυτό το χρονικό διάστημα, έπληξαν περισσότερες από 30 κοινότητες, ορισμένες συνοικίες των οποίων ισοπεδώθηκαν, λόγω της χρήσης βαρύ οπλισμού, ενώ 500.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.

Σχετικα
Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών αποκαλύπτουν τις  μαζικές καταστροφές κατοικιών, όπως στις συνοικίες στην πόλη Νουσαϊμπίν, στην επαρχία Μαρντίν, όπου 1.786 πολυκατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Καθώς δεν της δόθηκε η άδεια να μεταβεί στην Τουρκία, η Υπάτη Αρμοστεία συνέταξε την έκθεσή της βάσει δορυφορικών φωτογραφιών του ΟΗΕ, συνεντεύξεων με θύματα, αυτόπτες μάρτυρες ή τις οικογένειές τους και με πληροφορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Περίπου 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 800 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 1.200 κάτοικοι της περιοχής, σκοτώθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρει ο ΟΗΕ. 

Σχετικα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Ερντογάν και Μπάιντεν
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Ερντογάν και Μπάιντεν

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας επέτρεψε την πρόσβαση και  αμφισβήτησε την αλήθεια των  κατηγοριών που δημοσιεύονται στην έκθεση αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν.

Τον Μάιο 2016, πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, ο Ύπατος Αρμοστής είχε δημοσιοποιήσει μια ανακοίνωση στην οποία κατήγγελλε τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον του PKK.

Είχε αναφέρει τότε πυρά εναντίον άοπλων αμάχων και τον θάνατο περίπου εκατό ανθρώπων σε μια πυρκαγιά.

Ωστόσο η Άγκυρα δεν πραγματοποίησε καμιά έρευνα, αναφέρει ο ΟΗΕ εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό και δηλώνοντας ότι ανησυχεί σοβαρά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Στη νοτιοανατολική Τουρκία, τα μέτρα αυτά φαίνεται πως έχουν σε μεγάλο βαθμό στόχο τους διαφωνούντες και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ πλήττουν με δυσανάλογο τρόπο τους κουρδικής καταγωγής πολίτες», τονίζεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σχολιάζει τα πορίσματα,  αντίθετα επιμένει, μαζί με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ,  ότι το PKK δεν είναι άλλο από μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία διεξάγει βίαιες  επιθέσεις, που προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των αμάχων. 

Το ΡΚΚ ξεκίνησε ένοπλο αγώνα ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση το 1984,  διεκδικώντας ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο εσωτερικό της Τουρκίας.  Από τότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με  απότομη αύξηση της βίας, από το 2015 έως σήμερα   

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5