Κοσμος

Από τους Pink Floyd στην Apple

O τεχνολογικός κολοσσός ανακαινίζει το παλιό εργοστάσιο στις όχθες του Τάμεση

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341588-710367.jpg

Αν περάσει κανείς σήμερα έξω από το εμβληματικό κτίριο στο Battersea που μέχρι το 1983 λειτουργούσε σαν εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει το τοπίο έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε στο διάσημο εξώφυλλο του δίσκου των Pink Floyd , “Animals” (1977).

Η σημερινή εικόνα είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο όπου εργάτες, τεχνίτες και μηχανικοί, γερανοί, ανυψωτικά και μπουλντόζες, τροχαλίες και εκσκαφτικά, άνθρωποι και μηχανές, δουλεύουν ασταμάτητα με εντατικούς ρυθμούς, εδώ και λίγο καιρό, όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να ανακατασκευάσει το ιστορικό κτίριο διατηρώντας το κέλυφος και να ανακαινίσει το εσωτερικό του έτσι ώστε στο Battersea να μεταφερθεί η έδρα της Apple  στο Λονδίνο. 

Οι εργασίες ανακατασκευής, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα κοστίσουν 1,26 δις δολάρια και αναμένεται να περατωθούν το 2021. Στους έξι τελευταίους ορόφους του θα εγκατασταθούν 1.400 υπάλληλοι της εταιρείας που θα μεταφερθούν εδώ, στο ιστορικό κτίριο του παλιού ηλεκτρο-παραγωγικού σταθμού.

Το νέο "σπίτι" της Apple στο Λονδίνο θα είναι ο παλιός ηλεκτρο-παραγωγικός σταθμός του Battersea

Το νέο «σπίτι» της Apple στο Λονδίνο θα είναι ο παλιός ηλεκτρο-παραγωγικός σταθμός του Battersea

Ένα εμβληματικό κτίριο

 Μέχρι το 1930, η ηλεκτροδότηση  του Λονδίνου γινόταν από πολλές μικρές ανεξάρτητες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Έπειτα από νομοθετική απόφαση της Βουλής, ιδρύεται η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας  Λονδίνου ως ο μοναδικός  παραγωγός κα πάροχος  ηλεκτρισμού και αποφασίζεται η κατασκευή ενός μεγάλου ηλεκτρο-παραγωγικού σταθμού  στην νότια όχθη του Τάμεση, στην περιοχή Battersea, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Τα σχέδια ανέλαβε  ένας γνωστός αρχιτέκτονας της εποχής, ο Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, ο ίδιος που σχεδίασε και τους διάσημους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους αλλά και έναν ακόμη ηλεκτρο-παραγωγικό σταθμό στην άλλη άκρη του Τάμεση, εκεί που σήμερα στεγάζεται η πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης, η Tate Modern.  

Οι εργασίες κατασκευής του διήρκεσαν τέσσερα χρόνια, από το 1929 έως το 1933.

Το εργοστάσιο στο Battersea, αυτός ο «καθεδρικός ναός από τούβλα», με τα έντονα στοιχεία Αρτ Ντεκό και τις χαρακτηριστικές τέσερις καμινάδες που υψώνονται στον ουρανό, είναι ένα από τα πολλά βιομηχανικά κτίρια που χτίστηκαν την περίοδο του μεσοπολέμου στην Αγγλία και είχαν παρόμοια σχεδιαστικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Στις 31 Οκτωβρίου 1983 το εργοστάσιο έπαψε να λειτουργεί.

Μουσική, κινηματογράφος και οι Pink Floyd

Για πολλά χρόνια το κτίριο στο Battersea  παρέμενε βουβό, σιωπηλό και μαραζωμένο. Και μόνο η αντανάκλασή του στα νερά του ποταμού που κυλούσαν αργά στα πόδια του, έμενε να θυμίζει τις λαμπρές ημέρες. Ωστόσο, το παλιό εργοστάσιο ποτέ δεν έπεσε στη λήθη. Η εικόνα του, προσφιλής σε σκηνοθέτες και εικαστικούς, βρέθηκε συχνά να πρωταγωνιστεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα, κυρίως έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις κινηματογραφικές οθόνες, σε τηλεοπτικές εκπομπές ή σε βίντεο.

Από το «Σαμποτάζ», που γύρισε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ το 1936, τους Μόντι Πάιθονς το 1983 έως πρόσφατα, το 2007, στον «Σκοτεινό Ιππότη» και τον Μπάτμαν, ο ηλεκτρο-παραγωγικός σταθμός στο Battersea αποτέλεσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά στην ιστορία της 7ης τέχνης.

Όμως, όλοι συμφωνούν ότι αυτό που κάνει το Battersea αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το θρυλικό εξώφυλλο του δίσκου των Pink Floyd, υπό τον τίτλο “Animals”,  όπου  το χαρακτηριστικό ροζ φουσκωτό  γουρουνάκι - σύμβολο  του συγκροτήματος, υπερίπταται πάνω από τις καμινάδες του σταθμού.

Το διάσημο ροζ γουρουνάκι των Pink Floyd υπερίπταται πάνω από το παλιό εργοστάσιο.

Το διάσημο ροζ γουρουνάκι των Pink Floyd υπερίπταται πάνω από το παλιό εργοστάσιο.

Το διάσημο ροζ γουρουνάκι των Pink Floyd υπερίπταται πάνω από το παλιό εργοστάσιο.

Η φωτογράφιση έλαβε χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου 1976  και ήταν επεισοδιακή: το γουρουνάκι είχε δεθεί σε μια από τις δυτικές καμινάδες, όμως ο δυνατός άνεμος που φυσούσε εκείνη την ημέρα έλυσε το σχοινί και το πλαστικό γουρουνάκι έκανε βόλτες μπροστά στα μάτια των έκπληκτων πιλότων που επιχειρούσαν προσγείωση στο αεροδρόμιο Χίθροου. Παρόλο που επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα του στρατού να το περιμαζέψουν, το ροζ γουρουνάκι προσγειώθηκε μόνο του στην περιοχή του Κεντ.  Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Apple ανακαινίζει το Battersea και φιλοδοξεί να ζωντανέψει το παλιό κουφάρι.

Όμως  είναι πολλοί εδώ στο Λονδίνο που βάζουν στοίχημα για το ποια εικόνα τελικά θα χαρακτηρίσει το ανακαινισμένο παλιό εργοστάσιο. Άραγε θα εξακολουθούν να κρατούν τα πρωτεία οι  Pink Floyd και η φωτογραφία του δίσκου τους “Animals”, ή μήπως οι καινούργιοι ένοικοι, το πνεύμα του Στιβ Τζομπς, η Apple και το δαγκωμένο μήλο θα αναδειχθούν οι αστέρες της νέας εποχής που ξημερώνει για το ιστορικό κτίριο.

Animals, Pink Floyd

Το εξώφυλλο του δίσκου των  Pink Floyd, «Animals» (1977)

Το εργοστάσιο Battersea στην νότια όχθη του Τάμεση λειτούργησε από το 1933 έως το 1983

Το εργοστάσιο Battersea στην νότια όχθη του Τάμεση λειτούργησε από το 1933 έως το 1983

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ