1821 Digital Gallery
Bernard Cazeneuve

Bernard Cazeneuve

Μερικά facts για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας

Οικογενειακή παράδοση: Ο πατέρας του ήταν εκπαιδευτικός και τοπικό στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και η μητέρα του δημόσια υπάλληλος. Χάρη σε αυτούς είχε από μικρός επαφή με την πολιτική. Στα 10 του χρόνια βρέθηκε μαζί τους σε μία ομιλία του Mitterran και θυμάται ακόμα ότι εντυπωσιάστηκε από τον λόγο και την θεατρικότητά του.

Άνθρωπος του Holland: Πριν τις 16 Νοεμβρίου 2011 που ο Holland τον έχρισε εκπρόσωπο τύπου στην καμπάνια του, ήταν ουσιαστικά άγνωστος ακόμα στο ευρύ κοινό. Θεωρήθηκε τότε ως αναγνώριση και αναβάθμιση ενός πιστού του πολιτικού φίλου. Μάλιστα μόλις τον Οκτώβριο του 2016, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Η απόφαση βεβαίως ανήκει στον ίδιο αλλά εύχομαι να είναι ο Holland ξανά υποψήφιος για το 2017. Δεν είναι μόνο ιδανικός για την αριστερά, αλλά είναι και ιδανικός για να ενώσει όλους τους Γάλλους».

Πολλά νεύρα: Μπορεί δημοσίως να προβάλει ένα ήρεμο προφίλ μετρημένου ανθρώπου και πολιτικού αλλά τα ιδιωτικά ξεσπάσματά του είναι πλέον γνωστά σε όλους. Θεωρείται διάσημος για τους ομηρικούς καυγάδες, τα νεύρα και τις υστερίες και μπορούμε άνετα να φανταστούμε πόσο όλα αυτά θα εντάθηκαν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Σχετικα
Έφοδος της αστυνομίας στο «αμαρτωλό» σπίτι του Marilyn Manson
Έφοδος της αστυνομίας στο «αμαρτωλό» σπίτι του Marilyn Manson

Κλαδεύοντας τριανταφυλλιές: Μπορεί η πολιτική του ζωή να ήταν πλούσια και η προσωπική του ανάκατη, υπήρχε όμως πάντα κάτι που τον ηρεμούσε. Τις λίγες ώρες που είναι σπίτι του και ήρεμος, βγαίνει στον κήπο και κλαδεύει και φροντίζει τις τριανταφυλλιές του. Έχει δηλώσει ότι είναι οι μόνες στιγμές που καθαρίζει το κεφάλι του από όλα και μπορεί να σκεφτεί καθαρά και απερίσπαστα.

Μία δολοφονία: Τον Οκτώβριο του 2014, ο νεαρός οικολόγος διαδηλωτής Remi Fraisse σκοτώνεται από αστυνομικό. Είναι το πρώτο θύμα σε διαδήλωση στη χώρα από το 1986 και αποδείχτηκε ότι σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στην πλάτη του. Η χώρα είναι σοκαρισμένη και ο υπουργός Εσωτερικών Cazeneuve ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος, έχει γίνει το μισητό σύμβολο της αστυνομίας. Παρόλο που ο ίδιος δηλώνει ότι «για έναν υπουργό όταν ένας νέος σκοτώνεται σε μία διαδήλωση, αυτό είναι αποτυχία αλλά και δοκιμή μαζί», αυξάνονται καθημερινά οι φωνές συναδέλφων του στην πολιτική που θεωρούν ότι το όνομά του, εφόσον συνδέθηκε με κάτι τόσο τραγικό, θα μείνει για πάντα λαβωμένο και στιγματισμένο. 

Διπλά παντρεμένος: Με την Veronique, διευθύντρια ενός παιδικού εκδοτικού οίκου, ήταν παντρεμένοι από το 1995 και είχαν μαζί δύο παιδιά. Κάποια στιγμή χώρισαν αλλά η ζωή τους έφερε πάλι κοντά. Έτσι το 2015 και ενώ ο Cazeneuve βρίσκονταν στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισαν να ξαναπαντρευτούν. Ο γάμος έγινε τον Αύγουστο που βρήκε λίγες μέρες κενό και σε πολύ κλειστό κύκλο στο Haut-Var. Ο Holland που βρίσκονταν τότε για διακοπές στην περιοχή, παραβρέθηκε στην μικρή δεξίωση που έγινε με λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους. 

Σχετικα
Ρωσία-Covid-19: Επιβεβαιώθηκαν 32.648 νέα κρούσματα
Ρωσία-Covid-19: Επιβεβαιώθηκαν 32.648 νέα κρούσματα

Bernard Cazeneuve & Veronique

Πρώτος Αστυνομικός της χώρας: Από τον Απρίλιο του 2014 που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών, είχε μάλλον την πιο πλούσια αλλά και τραγική ατζέντα που είχε ποτέ ομόλογός του. Επιθέσεις στο Charlie Hebdo, στο Bataclan, στη Νίκαια αλλά και διεξαγωγή του Euro στο ποδόσφαιρο, ένα θύμα αστυνομικής επίθεσης ο Remi Fraisse και πολλές μαζικές και έντονες διαδηλώσεις – κυρίως για τα εργασιακά. Ο ρόλος του «πρώτου μπάτσου της Γαλλίας» δεν μπορεί εύκολα να ταιριάξει με την παράδοση των σοσιαλιστών, ιδίως έχοντας τόσα μέτωπα ανοιχτά.

Όχι στο Ευρωσύνταγμα: Τον Μάιο του 2005 διεξήχθη στη Γαλλία δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Συντάγματος». Ο κεντροδεξιός τότε πρόεδρος Chirac αλλά και ο τότε ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Holland παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ του «Ναι» και καλούν τους Γάλλους να εγκρίνουν την απόφαση. Υπάρχουν ωστόσο φωνές και στα δύο μεγάλα κόμματα που υποστηρίζουν το «Όχι» και μία από αυτές είναι ο Laurent Fabius που ο Cazeneuve έχει χαρακτηρίσει ως μέντορα και μεγάλο αδερφό του. Μαζί λοιπόν οι δύο άντρες θα τρέξουν τότε την καμπάνια υπέρ του «Όχι» και θα καταγγείλουν την φιλελεύθερη κλίση της Ευρώπης.

Bernard Cazeneuve & Laurent Fabius

Κριτική από παντού: Ο Cazeneuve ως Υπουργός Εσωτερικών δέχεται κριτική από παντού και φαίνεται να ικανοποιεί λίγους. Οι αριστεροί του προσάπτουν αυταρχισμό και αυστηρότητα και οι δεξιοί χαλαρότητα και επιείκεια. Μπορεί όλοι μαζί να αναγνωρίζουν ότι ποτέ κανείς υπουργός Εσωτερικών δεν είχε τόσες δοκιμασίες να περάσει, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να του κολλήσουν το παρατσούκλι «ο υπουργός που τα έκανε σκατά».

Ριζοσπαστική Αριστερά: Μπορεί σήμερα να είναι γνωστός για την πίστη του στον Holland και να χαρακτηρίζεται ως γραμμιτζής του σοσιαλιστικού κόμματος, τα πρώτα του βήματα ωστόσο δεν ήταν έτσι. Φοιτητής ακόμα στο Μπορντώ είχε εκλεγεί πρόεδρος των νέων ριζοσπαστών της αριστεράς της περιοχής και με αυτόν τον τίτλο έκανε και την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση το 1983 σε ηλικία μόλις 20 χρονών.

Bernard Cazeneuve 1983

Ρεκόρ: Στα 53 του ο Cazeneuve σπάει κάθε ρεκόρ και γίνεται πρόεδρος για μία θητεία εξαιρετικά μειωμένη:  μόλις πέντε μήνες. Το προηγούμενοι ρεκόρ το είχε σπάει η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της 5ης Δημοκρατίας της Γαλλίας, η Edith Cresson, εκπροσωπώντας πάλι την αριστερά: η θητεία της κράτησε μόλις 10 μήνες και 18 μέρες.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5